香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

可以指點一下嗎?

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

勸你一句,算吧啦。完成全馬唔代表乜,5個鐘以外亦是差的時間,冇時間就先練好10km先,10km 唔快,半馬/全馬一定慢。我和kelvin師兄都是先放棄全馬,重頭再練10km之人。

Ps:40min/10km 一定比3•5hr/全馬難得多

KL_
    Agree.  詳情 回覆 發表於 2013-9-22 15:10

升級   0%

鬱悶

嘿,需說跑步各有原因目的,但得罪講句,跑咗兩年半馬比賽都仲係2:30hr,又冇時間儲里數,即先後天都冇,加上見你咁忙,可能年齡唔細/家庭經濟支柱,認真考慮一下責任感/家人

升級   0%

鬱悶

忠言逆耳!

去啦去啦,反正個身係你的,有乜死傷,買大人壽,等家人有錢攞!

我係認真問, 我亦講咗我會量力而為 你講的係咒人的說話 你把口好臭, 個心勁黑, 你咁叻, 唔自己包哂個渣馬去跑? 呢d係公開比賽, 而家跑得慢阻到你咩?  詳情 回覆 發表於 2013-10-2 11:35

升級   0%

鬱悶

sam張 發表於 2013-10-1 09:26
    支持, 盡量放鬆心情黎跑,唔好急於時間,最多倦了步行當行山咁!

咁又浪費了一個位!好多準備了多月的人舊年報唔到,我都係1pm先登入到,結果有幾千人未能完成/出席

升級   0%

鬱悶

meia 發表於 2013-10-2 11:35
    我係認真問, 我亦講咗我會量力而為

你講的係咒人的說話

問題係本身你一開始已是不自量力,又冇時間去加里數,15km long run 唔好話全馬,10km 練習都未足夠。全馬唔係乜難事,但每年仍有死傷,某部份原因,離不開一啲不自量力/冇準備的人參加。你本身有家庭,仍然要咁做,是非常自私行為。以你現時實力,完成30km都有難度,唔信就自己試一次,30k 同42•195k 比較,難度不是只加12•195。
    我以前係能夠輕鬆完成半馬時(仲快你幾分鐘,隨時可起步跑半馬,非比賽),初次推上30km 都要半行帶走(last 5km), 要接近4小時,之後重回基本練習,一年後先再上over30 km,雖然我冇跑步天份,但起碼當時可以付出時間,一星期跑 4-5次,唔係你那種1星期1次15km,雖然見過一些天份高人士可以少練習而完成,但明顯你都唔係這種人。

Ps:快慢根本唔係重點,而係你能否安全去運動才是首要。跑步真係會死人的,不應掉以輕心。

升級   0%

鬱悶

你係我的post 內幾時見我刻意提快慢?有時冇可避免提及時間,只因那是一個能力/level 數據參考(例如能半馬個半小時完成同2個半小時是天淵之別),我從來冇話我快,我一向認為我還未夠快,又唔似某些師兄姐有天份玩超馬,10km 又有幾個女members 跑快過我。男的更多些。
    你後段講得啱,但你自己有提及到你的身體狀況咩?從你提供的,只知你只有基本體能/可付出時間唔多。

Ps:體能勁而出事的,追求時間唔同,如果佢哋只求在時限內完成,我敢話佢哋一定唔會因跑步/運動而引起身體疾病而過身。那是是否把身體推向極限的原引,同初級者只求完成是一樣的。

我就唔知你未來可付出多少時間,我自己係初次能完成半馬距離(兩年前的8月中時候,正正2:30小時)之後接近每星期都跑一至兩次半馬至25km不等,到12月25日,自行推上30km,都非常免强,而那是我準備了1星期的結果,所以我話你玩全馬一定會受傷,根本唔係咒你,而係必然性。
    「雖然我冇天資,人又到中年,但我因太肥(220lbs),10幾年冇做任何運動,由非常艱難慢跑完200米開始,到完成半馬2個半小時(210lbs),我係用咗5個半月的」(點解自知冇天份?係vo2max 量出來的,只是普通人一個)。嘿嘿!

升級   0%

鬱悶

舊年我印象中有兩個比賽中去世人仕,洋警司(多年比賽經驗,冇可能唔知),和廣州1:45小時/10km 的少年(這種時間,仲唔夠慢?已接近步行),相信去世前都認為自己是"量力而行"

升級   0%

鬱悶

嘿,我跑步能力仲比你只高些許時,我自問就冇能力去完成全馬(不計時)(我係"量力而行"之人,唔打無把握的仗,試咗30km已知唔得,即我兩年前初跑步9個月內時),所以我只在基本功上練習,一年後才玩全馬,玩完後我自覺基本功仍未足夠,悔不當初冇聽指導者的勸說等多一年。
    所以我真係唔多覺你係"量力而為",而預咗上巴士,唔係浪費一個位又係乜?仲要換來一身傷患?

係我返工地方,近三個月內有兩個外判工人由梯上掉下地去世,分別只是1米高和二米高,人係好脆的(兩個保險都唔會比錢,因不聽勸說,冇安全帶/帽)

話你玩半馬兩年仍係2:30,係直接反映你冇特別跑步天份(即先天),睇後面那句,唔係有提咩?邊過跑手未經過這個階段?只是停留在這階段多久而已••••嘿,我冇天份,不過我比你願付出時間去練跑,我就停留咗4個月•••••••

升級   0%

鬱悶

真矛盾,明知全馬有一定危險性,又話要係根本上冇準備情況下去"量力而為"?(我唔會認為1星期跑一次20餘km 叫做準備囉,我練10km,一星期里數都24-60km不等,視乎階段)
    心係可以直接致死,其他仲有腳、腰、頸傷呢?分分鐘唔死一身殘。這就係唔一步一腳印的後果。

升級   0%

鬱悶

正如在此鼓勵一啲會"量力而行"去跑全馬的人一樣,版主/綱係唔負責,鼓勵的人義務上咪至多送句rip (有心的寫全文),反正個破碎家庭係人哋的,no hard feeling.

叫一啲小型外判公司自己賠?關門大吉,開過另一間算吧啦(大公司如新紅基仲有點希望,上年w tower 每個家庭比20萬做白金,唔知可頂幾耐,冇聽說保險有賠,因全部冇用安全帶)。開工時出事公司有責任,都仲要睇細節是否包含,咪以為開工期間一定賠。