香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

可以指點一下嗎?

升級   7.67%

該用戶從未簽到

跑咗2年半馬, 慢腳, 時間約2:30

出年想試全馬

如果我只有時間星期六練一次長課,

是否沒可能呢?

我只求限時內完成

PS:我平時每個週末也會跑8-10k, 但要返工, 又要照顧小朋友, 真係好難再squeeze D時間出來了

+1 0
上一篇︰港接力隊員要心理輔導下一篇︰2XU PWX Calf Guard

升級   7.67%

該用戶從未簽到

多謝各位c兄意見

我會將每週長課加到15k, if possible, 18-20k

希望唔洗上巴士

升級   7.67%

該用戶從未簽到

Thank you

我會注意

升級   7.67%

該用戶從未簽到

liphone 發表於 2013-9-30 12:36
Support 心態決定境界

多謝各位意見

其實我心中有數, 一定不會勉強

已經加操, 跟緊楊世謨本書個plan 去練, 上星期長課跑了12k, 會繼續慢慢加上去

過去2年也有參加田總的訓練, 係由楊教授負責的, 佢教曉我一件事, 是"量力而為"

對於那位笑我跑了2年半馬也沒有進步的朋友, 我想講, 其實我第2次比第一次快咗10分鐘架

你可能好快, 不過, 咁又奌呢?

而且, 我由以前完全唔運動, 到今日可以跑半馬, 已經好開心

係呢一方面, 我對自己確係冇咩要求

人到中年, 要返工, 要揍女...係咁上下啦, 唔通放大假去跑咩, 炒咗我咪死

我唔認為我對跑唔認真, 呢d係"睇餸食飯"

Like: 5.0 Unlike: 5.0
Unlike: 5
Like: 5
支持, 盡量放鬆心情黎跑,唔好急於時間,最多倦了步行當行山咁!  詳情 回覆 發表於 2013-10-1 09:26

升級   7.67%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-10-1 06:34
忠言逆耳!

去啦去啦,反正個身係你的,有乜死傷,買大人壽,等家人有錢攞!

我係認真問, 我亦講咗我會量力而為,

但你歧視人跑得慢, 咒人跑到死 (仲叫我買定保險等屋企人收錢)???

你把口好臭, 個心勁黑,

你咁叻, 唔自己包哂個渣馬去跑?

呢d係公開比賽, 而家跑得慢阻到你咩?

一係你叫主辦單位, 將個門檻set 到好似Boston咁高,

留返比你d高手玩囉

呢個平台係比d喜愛跑步的人交流

大家萍水相逢, 洗唔洗咁咒人???????

問題係本身你一開始已是不自量力,又冇時間去加里數,15km long run 唔好話全馬,10km 練習都未足夠。全馬唔係乜難事,但每年仍有死傷,某部份原因,離不開一啲不自量力/冇準備的人參加。你本身有家庭,仍然要咁做,  詳情 回覆 發表於 2013-10-2 12:11

升級   7.67%

該用戶從未簽到

請你認真d 去睇我的留言

我第一個post話只可以15k/week

但綜合各方意見, 我話會加, 亦已經加咗,

上星期係22k...我會繼續跟個plan去操

如果唔得, 當然唔會夾硬

閣下係一個好自大的人, 除了咒人, 開口埋口 "不自量力"

但而家又話快慢唔係重奌??

我認為懂得做人處世, 比跑得快重要

BTW, 所有運動操唔夠, 當然唔好, 會有危險

好多之前出事的跑友, 好多都係有隱性病, 佢地好fit好勁, 都一樣有事, 這根本同操練無關

Like: 5.0
support meia! Thumb of rule is listening to your body. I will do my first Full SCM in 2014 too!! Add oil, lets share the experience after race.  發表於 2013-10-2 14:43
support  發表於 2013-10-2 14:12

升級   7.67%

該用戶從未簽到

"嘿,需說跑步各有原因目的,但得罪講句,跑咗兩年半馬比賽都仲係2:30hr,又冇時間儲里數,即先後天都冇,加上見你咁忙,可能年齡唔細/家庭經濟支柱,認真考慮一下責任感/家人"

"咁又浪費了一個位!好多準備了多月的人舊年報唔到,我都係1pm先登入到,結果有幾千人未能完成/出席"

"去啦去啦,反正個身係你的,有乜死傷,買大人壽,等家人有錢攞!"

如果你係出於善意的提醒, 我相當感謝

但觀乎你的用語, 我只係見到冷嘲熱諷, 同埋惡毒的言辭,

幸好這裡不是每個人都這樣.

升級   7.67%

該用戶從未簽到

關於跑步猝死

http://dailynews.sina.com/bg/new ... 27/23424000034.html

The facts speak for themselves.  

升級   7.67%

該用戶從未簽到

I have nothing to add.  It is pointless to discuss with heartless and senseless people.

Just one thing "係我返工地方,近三個月內有兩個外判工人由梯上掉下地去世,分別只是1米高和二米高,人係好脆的(兩個保險都唔會比錢,因不聽勸說,冇安全帶/帽)"

香港的工傷補償制度是不論過失的, 只要意外是在工作期間發生及因工引起, 僱主有責任支付補償

保險唔賠, 不等如僱主不用負責, 不要令人誤會

升級   7.67%

該用戶從未簽到

謝謝所有真心善意的回應。

升級   7.67%

該用戶從未簽到

無知真係可怕

僱員補償條例第40條規定所有僱主都要買勞保,即使間公司只僱用1個人

如果萬一無保險,可以去僱員補償援助基金管理局申請

未必個個僱主有能力畀帛金,但法定補償係一定有

抱歉離題

升級   7.67%

該用戶從未簽到

For record, 離題都講多句

1) 工作期間出事, 除非係自己病, (中風, 心臟病), 自殺, 否則,公司要負責 (即使個工人自己有疏忽, e.g. 冇用life line)

2) W Tower--> if you are talking about ICC, the accident happened in 2009.  6個工友係ICC趺死咗,大判比每個家庭的恩恤過1million