香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

20K同30K比賽

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

自從係ASICS 見到有人訓底左..睇住 聖JOHN D 人叫"先生, 醒啊, 先生 醒啊"... 我就覺得... 救援人員真係好重要... 我開始明點解長跑網要咁緊...

既然同一個機構攪既荃灣10K 可以有救援人員, 咁個20K 同30K 賽又有無呢?  

升級   100%

開心

http://www.hkaaa.com/page.php?pid=164&mid=141

Sorry HKMP 係 UNDER 17 個會邊個? 堅真係唔知...
    我都成日參加HKMP 佢D 比賽, 所以我其實唔太介意佢POST 比賽資料, 只係我都覺得, 如果有救傷隊駐場, 佢係報名表上列明, 其實真係對大家都有保障D..

除咗投票會員, 香港有好多跑會都是屬會會員, HKMP是其中一個: http://www.hkaaa.com/page.php?pid=164&mid=141  發表於 2013-12-18 15:27
    sorry, 謝謝更正!  發表於 2013-11-23 00:02

升級   100%

開心

LMF 發表於 2013-11-23 02:20
    認真一問,正常來說,舉辦大型活動都需向警方申報備案,
    不知警方對舉辦者有沒有要求?如醫療
    會不會不准舉行?

我個人就唔知,
    但上網睇過警方伸請活動資訊, 同跑步有D 關係既, 只有這一份 [url=]申請道路活動許可證[/url]
    http://www.police.gov.hk/info/do ... Event_Permit_tc.pdf

警方只係CARE 你大約有幾多人, 封路時間, 日期, 有無用大聲公, 有無傳媒, 駛唔駛SET 看台等...
    基本上, 佢唔會理你安唔安全, 有無人買保險等....
    所以如果根據份表所表達既, 警方APPROVAL, 都只係認可佢封路既標準ONLY.....其他有醫療標準等... 唔係這份表格入面有所要求..
    所以我個人覺得...即使警方APPROVAL, 唔等於這個活動等於合乎晒包括埋安全, 保險等既標準...

P.S 補充多少少.., 我只係見到這份表格同跑步有關, 但我唔肯定其他表格會唔會有需要同時填寫, 而填寫既資料係可以令到跑友可以等得即場既救助保障等.., HKMP 佢本身會唔會有用另一份表格或途徑伸請, 而果份表格/伸請途徑係有更多資訊要提供俾警方, 我亦不得而知..

其他活動表格DOWNLOAD
    http://www.police.gov.hk/ppp_tc/08_forms/

Like: 5.0
    LMF
    Like: 5
    Like: 5
    網絡專家!  發表於 2013-11-23 12:39