香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2014.03.30 郑开国际马拉松赛

升級   100%

該用戶從未簽到

AY60 發表於 2013-12-4 11:49
刚刚问过客服,全程报名在12月9日才开始,舒服晒!各位要报的扎好个马啊! ...

師兄們,唔好意思,啱啱先加入呢個討論區......
我有興趣玩呢個!但未曾試過離開過珠三角跑!人生路不熟,有冇團或腳可以跟?

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-4 14:17
歡迎SHUN師兄,這地方不難去,香港有直飛飛機到達,亦有較便宜的火車前往。我每年都跑這個賽,看看自己進 ...

亮哥!我只是個初歌,跑齡好短咋,真係要多向你地學習......
因為未試過獨自離開珠三角去跑,所以要有咩先行安排都唔識(咁大個人未出過去見見個世界,真失敗呀!)
如果有師兄們的經驗,我積極考慮報名......

至於假期方面,很遺憾,數量唔多..... 所以都有糾結在重馬定鄭開......

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-4 21:55
重馬是九十幾巴仙全平路,是國家選拔運動員的賽道,沿長江跑,做時間較易;鄭開也是全平路全直路,轉彎不 ...

亮哥/AY60師兄,我傾向鄭開,覺得連接兩市、兼不需折返回頭好有特色!
其實我係慢腳咖,近五個鐘先跑畢,唔知呢個難度在邊方面?
同埋,下星期一幾點網上報?是否又只可國內卡先俾到錢?

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-4 23:43
是的,通常國內卡才可付款,你有心的話,我們可以代付。
兩個都各有特色,重慶沿長江跑,賽道平坦,是國 ...

亮哥~ 我想報鄭開全馬!
不過唔好意思,唔係太熟悉你地操作...... 始終在此還是新手......
我是否都需要如期自行在官網上報名?需要提供些什麽給你?

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-6 16:33
識上官網報名就自行上官網報名,付款出現困難才找小弟(會由小弟代付,閣下入番港幣去我銀行戶口),那就不 ...

亮哥~
對於自行上官網報名當然冇難度,問題就係俾錢果部份,問過客服話只接受支付寶俾錢!
咁就有問題喇,聽我fd話支付寶係實名認證!即係如果我自己填好晒所有資料叫你或他人幫我用支付寶俾錢,
會否都會唔成功呢?因為有可能對唔上login姓名及身份證號碼而泡湯!

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-6 23:48
不會的。
如果你已有支付寶戶口,我可以替你充值。
如果你無開支付寶戶口,更加不用擔心,一定付不了款, ...

鄭開個官網要個人姓名及身份證號碼登入,令我以為有可能會同後面支付寶有關聯添......
如果冇這問題,我儘量自己報好!唔掂需要緊急求助我先麻煩亮哥你啦......

另外,下午聯繫客服話全程火爆,網上報名最好就一開通即填報,仲要我搵臺網速較快的來報,搞到好緊張咁!

是的,他們說的沒錯,去年四小時內爆滿,今年我預計兩小時內爆(有些大學生及跑吧會員已報名 ),你有心報名請早作準備,包括掃描全馬証書、入錢等等。  詳情 回覆 發表於 2013-12-7 00:16

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-9 11:15
現時完全上唔到,service unavailable。
打了電話質詢佢,他回答今年不會那麼快爆,因要審批全馬証嘗核實 ...

亮哥/師兄們,我填好晒資料並上傳好證書!問過客服話審核要等下午呀!
你們唔會就咁放棄吧!?

很多野做,剛搞掂會員團購,宜家有時間就試下,唔得都無法,今次報唔到,以後都不會跑鄭開。  詳情 回覆 發表於 2013-12-9 16:45

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-9 10:01
報名要先註冊,但個網頁寫得勁差! 不出驗証碼,註冊唔到,決定放棄出年的鄭馬! ...

我啱發現佢個報名系統係可以增加人員,即係一個account可以代多個人報名!

升級   100%

該用戶從未簽到

AY60 發表於 2013-12-9 13:08
也许审核对有心跑的人是好事,少了些将马拉松当作百万行的游人,不过往后报名国内马拉松要考虑经跑吧,免得 ...

師兄~ 今次咁樣都打定數日後經跑吧報!國內馬拉松啲官網server一日唔掂,靠自己網上報真係費時失事!

升級   100%

該用戶從未簽到

fatlun1002002 發表於 2013-12-9 13:53
我第一次報鄭開的

今早9:30入到去

問咗客服話審核需要半天以上時間!即管等一等,通過咗先交費都好!
另,宜家上官網超順,被玩成朝真係吹脹.......

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-9 23:36
不用客氣! 還在審批中,應該無問題的。

亮哥~我啱啱通過咗審批,並且交咗錢!
到時跟師兄們去跑喇,有咩記得預埋我一位!

留個名先:Shun_93202607

恭喜! 會有假期嗎? 跑完有否打算旅遊玩一下開封?  詳情 回覆 發表於 2013-12-10 10:43

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-10 10:43
恭喜!
會有假期嗎? 跑完有否打算旅遊玩一下開封?

亮哥,如果只為跑的,我都要請兩日。
想知到時你地整個行程(重馬到鄭開)至跑完之後係點呢?等我考慮是否跟住多留!

我們行程還沒定實,跑不跑重慶也是關鍵,照目前機票價格推算,我們3月22日可能跑埋重慶,之後會去玩幾天,之後才去跑鄭開,跑完鄭開在開封玩兩天。少假期可以join鄭開及開封。  詳情 回覆 發表於 2013-12-10 15:22

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-10 15:22
我們行程還沒定實,跑不跑重慶也是關鍵,照目前機票價格推算,我們3月22日可能跑埋重慶,之後會去玩幾天, ...

如果我假期多我都想跑埋重慶緊接鄭開,不過現階段只能跑一個!加上我又想計劃6月跟你地跑蘭州哦!
總之呢3月30日前后的一日就跟硬你地喇,呵呵!

好的! 如果發現有平機票就PM你,但你想香港飛定係深圳/廣州飛?  詳情 回覆 發表於 2013-12-11 23:13

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2013-12-11 23:13
好的! 如果發現有平機票就PM你,但你想香港飛定係深圳/廣州飛?

好的,萬分感謝! 邊度飛都冇所謂,邊度抵就走邊度!!
至於住宿問題,更需要指教,我完全對果度冇概念的。。。。

升級   100%

該用戶從未簽到

PETER_YUEN 發表於 2013-12-12 22:30
我的假期多, 29/3 去31/3返, 香港或深圳出發都可以.
但需29/3 18:00前到鄭東新區取選手包

師兄~~我暫時計劃都同你一樣,如果可以的話可以請教/同行不?
講真~~我對果度一啲概念都冇,更加係第一次離開珠三角跑......

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2014-1-3 00:29
連稅這價錢也不錯的,是南方?
但拿不到跑手包,因只到星期六的12時,沒問題的,到時幫你拿吧。 ...

亮哥~我都趕唔切去攞,要幫手.....

另外,有冇師兄會坐火車上? 忽發奇想,想坐28號晚廣州始發既T字頭列車,坐到第二日下午......
唔知頂硬座頂唔頂得過??

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2014-1-8 15:29
硬座坐廿個鐘頭?  講笑就得!  唔好制呀! 硬臥還可以。
到時問你拿資料取跑手包。
...

收到你的忠告!為咗慳慳上腦添...

不過想知道有冇師兄會選擇火車?或者火車回程?(最少硬臥)
反正都請硬兩日假,諗住火車可以慳啲,或者其後可以跑多一場遠啲唔使咁重皮....

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2014-1-8 23:24
火車:K1038 20:58鄭州開26個鐘 22:54到深圳 硬臥¥439
         T97 18:46 鄭州開15.5個鐘 10:15到廣州東 ...

如果火車回程,都好大機會係T97,因為T97/98係沿途有優先通過,晚點時間比較冇咁離譜....
但係亮哥你地係跑完係留開封觀光麼? 我打算係跑完即走。。。。

另外,去程有冇師兄T字頭火車上鄭州咖?

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2014-1-14 10:26
深圳去鄭州的火車:
G字頭是高鐵(時速約300K樓下),是由深圳北開出至鄭州東,需時約7小時,每天有四班,分 ...

亮哥~ 我五日半工,星期六半日已經當扣一日假,再請星期五傷唔起呀,跑手包要你幫我攞喇.......

既然禮拜六請硬,我初步瞄星期五晚T236上!希望有師兄一齊啦......

回程就T98或打後啲T車,慳返一日酒店同交通錢......
因為年中、下半年仲有啲賽事想玩喔!

升級   100%

該用戶從未簽到

allanccl 發表於 2014-1-14 23:47
T98是廣州去鄭州,回程班次是T97
T97 18:46 鄭州開15.5個鐘 10:15到廣州東 硬臥¥339
咁你咪要請埋星期一 ...

冇錯,星期一都要請!
同埋打錯,應該是T97。其實再夜啲好似T13都得......

另外,想知道回程開封大會有車送回鄭州嗎?