香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

渣馬太渣

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

壹週刊        2014-02-13

坦白講
    渣馬太渣        

羅禮文,四十五歲,任職航空公司,輪班工作常熬夜。五年前,眼見竟有七名同齡同事先後心臟病發,開始發力狂奔,逃避死神。

誰知一跑不可收拾,加上員工福利唔好嘥,他已去過廿多個地方、跑過七十多場馬拉松,發現那四十二公里路除了有好風光,亦反映了當地人的價值觀和做事方式。

至於渣馬,跟這城市一樣,只講效率,沒有情趣。

今年梁振英龜縮唔出席,連噓幾聲、消消氣的功能都冇埋。同日,他會飛日本,參加京都馬拉松,朝拜白雪中的金閣寺。

香港的生活係黐線嘅,尤其近幾年,社會上好多嘢你都無能為力,但總要搞掂自己的情緒。耐力運動堅持上一段時間後,會進入類似禪修的狀態,跑完至少peaceful一點。

跑步亦令我認識香港。由大坑道轉入跑馬地,原來有錢人係咁樣生活?上到寶雲道,先知香港係咁靚。肯雅的失明跑手、奧運冠軍尹約基每次來港,我都會陪佢去深水埗,電鑽、防盜、機械零件乜都買。佢話深水埗係天堂。唔係嘛?他跑遍各國,日本、歐洲怎會不是天堂?但我去到肯雅便明白,當地想搵一對跑鞋都難,深水埗卻乜都有。現時我仍會定期把募捐得來的舊跑鞋送去肯雅。

但渣馬我只跑過一屆。田徑總會冇視野、亦冇心去搞。點解天未光就要入隧道食塵?沿路唔會有機會同親友、途人互動。十點幾就頒獎,效率超著,只要瞓晏少少,呢件「全城盛事」對你來講,就像冇發生過一樣。但與其嘥氣去鬧,不如留力去享受好嘢,影響身邊的人。今年渣馬當日,京都和高雄都有賽事,風光更好,跑過你就唔再幫襯渣馬。

日本人細心,會為每位跑手計好速度,等你大概知道幾點會去到邊度,方便親友到時到候來打氣。法國人好玩,波爾多馬拉松開賽前一晚,先在古堡開party、放煙花。沿途穿過酒莊、葡萄園,靚酒任飲。跑到三十八公里、就嚟想死時,忽然有生蠔!到三十九公里,仲有燒牛肉!令你冇辦法唔跑落去。台灣有人情味。但我最深印象,係每次主持開幕禮的政治人物,都以民眾為大。有次台南市市長賴清德在台上致辭,台下有人用台語打斷。後來才知那人跟朋友失散,想市長嗌咪尋人,賴清德冇托手踭,只因民眾有選票在手。十幾年前,他們跟大陸人一樣,我在機場見得多,小小事就  地大鬧。但有民主後完全唔同,尤其是新一代。所以冇民主香港就可以拜拜。我知我嘅諗法好離地。移民、去外地跑馬拉松都係用腳投票,連件大會tee都由New Balance變特步,或者好快,連渣打馬拉松都變中銀馬拉松了。
    +1 0
    上一篇︰渣馬:啟德體育城落成 考慮重新規劃賽道 將該處列為集散地下一篇︰2014.3.30 葡萄健跑嘉年華 2014

Unlike: 5.0 Like: 5.0
    Like: 5
    香港的人話,讚  發表於 2014-3-2 03:57
    Unlike: 5
    費話連篇~外地月光特別圓。喜歡跑步在家附近都會開心。  發表於 2014-2-18 22:53
    政治文章蓋過跑歩  發表於 2014-2-17 21:08
    唉!羅生可唔可以講啲同跑步有關嘅事呀!跑咁多場,都找唔到有一場令人感動。反而有啲身體有不便嘅人,講佢點努力完成,我就感動到一再拜讀   發表於 2014-2-15 13:27
    睇这种杂志会坏脑,老作!当所有读者是傻瓜。  發表於 2014-2-13 16:42