香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我們期望的渣馬

升級   5.8%

該用戶從未簽到

我跑左渣馬都有10年. 都有一定感覺想發表.
路線我其實覺得很好, 以前10K都係跑西隧, 之後因會塞住跑半,全馬既朋友先改為跑東廊. 呢個係大會既改進, 姑勿論東廊好跑定唔好跑, 但以香港呢個地少人多, 又不能太影響交通既考慮因數下, 能夠作出此安排已很好.

至於氣氛, 好老實, 唔通真係要封晒成條彌敦道+英皇道比你同市民互動咩? 能夠衝線前2K有途人幫你打氣已經很好氣氛的了.

最大最大既問題係.. 一定係報名果PART. 我到依家都唔明, 點解從來唔記住我舊RECORD? 例如我跑10K夠60MIN內下年先報到挑戰組咪幾好LOR, 一來可以MAKE SURE挑戰組既人係QUALIFIED. 二來好似RESPECT番D舊客咁. 三來可以留住舊客又可激勵新晉參加者努力跑好成績先上挑戰組. 當然, 香港每年都有好多10K, 半全馬比賽, 能夠CENTRALIZED個DATABASE 就更好啦.

Like: 5.0 Unlike: 5.0
Unlike: 5
agree  發表於 2014-2-18 20:43
Like: 5
非常同意師兄嘅觀點,10k根本可以提高門檻,用之前嘅成績去報某一組,總好過畀從未跑過10k嘅跑友去報挑戰組。  發表於 2014-2-18 09:29
Like: 5

升級   5.8%

該用戶從未簽到

run4ever 發表於 2014-2-17 22:30
渣馬一D都唔理下跑得慢既全馬2組感受,我係跑得好慢,但都未夠鐘,因乜理由由廿幾公里至西隧已經收起晒D里 ...

嘩, 咁又真係差左D, (我未參加過全馬)...仲諗住出年龜速跑全馬感受下氣氛..