香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

街馬10公里比賽 參賽者指氣氛勝渣馬

升級   59.25%

該用戶從未簽到

我覺得,原本d打氣團係唔錯既,不過佢成日踩渣馬話人地日本點好點多人支持所以要搞街馬,到自己搞就得返自己人咁都係搵來搞,人地要鬧都不無道理。

贊助方面,香港人對保險始終有戒心,不能改變的事實。同大家可能覺得有冠名贊助價錢就應該好平掛。

價錢方面,二百幾好似幾貴但佢又有野食又有牌又有打氣團,其實計落又唔算貴,不過佢用原價四百幾 early bird 二百幾(相信都冇人要比四百幾)呢d行銷手法我就唔係好欣賞喇~ 都唔講其實更多人唔駛錢跑…

另所謂街馬,對我講只係新路線,有封路十分好,但係香港10km 跑青公,將軍澳,馬鞍山呢d咪都係市區跑,雖然可能要跑單車路…

總結,如果個比賽係一般嘅10km比賽,相信評分會高好多。但佢地又要踩住渣馬上,但最後只係搞左個工廠區跑既10km,又要叫自己做"馬”(其實我後期已經好強調係10km比賽既街馬),搞到好似吹得太大,先令咁多人反感。我自己就寄望佢真係可以搞到另一個好玩既半馬全馬,10km 嘉年華,去科學園數碼港已經可以。

講出跑手心聲,思維正確~好  詳情 回覆 發表於 2014-3-28 10:03
同意師兄的睇法,另小弟也有幾點見解: 1. 收費高之餘,在報名期間沒有清楚交代捐款的受惠機構,才令網友有點質疑; 2. 路線:大部份是經過工廠區,空氣質素令人存疑,途經景物也未必吸引,我練跑也不會揀呢條線;  詳情 回覆 發表於 2014-3-26 12:49