香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

「全城街馬」:街馬出哲學

升級   59.25%

該用戶從未簽到

事實證明香港搞長跑並唔係田總專利,有心人搞多個馬拉松大家都歡迎。不過如蔡東豪講搞個10km又使唔使大鑼大鼓啊?係咪主辦單位識多啲傳媒日日講幾次就變成真理?

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-2 18:06
如果你享受跑步, 覺得這是一件有益的事, 不是應該推薦給你身邊的人, 向推廣跑步的團體表示支持嗎? 香港跑 ...

易地而處,咁渣馬唔係做同一樣野,仲做得仲好咩?點解有d人鬧到主禮嘉賓係邊個都要鬧,到最後自己又請高官去走步?當然渣馬問題多多,但某些人既批評已經係無理。所以我話最好有人搞多個,香港又唔係有法例只搞一個馬拉松,田總又冇阻住另一d人搞…

Like: 5.0
Like: 5
Like: 5

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-3 15:15
其實我不太明白你的回應跟我說的"跑步文化"有什麼關係. anyway, 我嘗試回應你的意見.

首先, 想講講渣馬做 ...

其實可唔可以具體講下點欠人情味?

其實唔係我地冇意義指責,我係見到有d傳媒濫用自己權力,日日講到渣馬垃圾不如,參加者係白痴比人X。我地冇聲出既一群只係喺個forum仔表示渣馬並唔係佢地所講咁差啫。你要鬧就鬧嗰d亂咁寫既寫手啦。

如阻撓自發派食物的市民, 對輪椅選手的苛刻限時, 賽道上補給不足, 欠缺選賽者個人特色的資料(如碼布, 場刊沒有選手名字) 等等. 當然, 如我之前的留言, 主要是因為香港跑步文化和香港人的冷漠. 要改變, 是需要長時  詳情 回覆 發表於 2014-4-3 17:15

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-3 17:15
如阻撓自發派食物的市民, 對輪椅選手的苛刻限時, 賽道上補給不足, 欠缺選賽者個人特色的資料(如碼布, 場 ...

號碼布,場刊那些都係錦上添花,做到當然好做唔到都唔算欠人情味吧。加上我見香港有得自訂號碼布既比賽(之前將軍澳同呢次街馬),其實大半跑手都唔會寫自己個名上去,寫都係寫個英文名多… 同其實日文好多比賽加個名係要另外比錢的…

派食物,賽道支援的確要改善,不過我覺得呢d野係執行問題多於決策。冇蕉問題相信係因為之前好多人鬧d蕉比半馬既人食晒,於是水站d人收埋d蕉之後派,所以跑4個鐘既冇蕉食反而5個鐘既有蕉食。呢個我覺得係有得改善既,例如,我跑完真係已經唔要條蕉了,d食物不如放晒去水站啦。 歡樂滿港馬事物都係溝通問題啫,可能當事人唔覺得係…我都係食佢地d野同佢地high5希望以後仲見到佢地…

輪椅賽,呢樣就真係冇乜野講喇,真係做得幾肉酸。其實我覺得大會真係唔想搞於是hea搞。每次渣馬前我都見到好多輪椅選手去將軍澳d單車路同track練習都覺得佢地好有恆心,如果大會搞到佢地好似阻住人地不如唔好搞喇。

即係我覺得,渣馬的確如師兄講好多問題,有d真係對選手不公。不過我會考慮佢好多野都係因為賽道時限問題。只要有咁多人就會出現。例如,塞人並唔係因為全馬太多人,係因為半馬同全馬時間撞,呢樣野一係半馬同全馬分開跑一係大量減少半馬人數(或者cut左半馬)。分開跑又冇可能叫半馬既11點先開跑唔係一定熱死,咁cut人啦,唔講大會賺少左,跑手參賽機會少左都時唔知有乜反應了。

其實講咁多野,都係想講,辦個全馬有好多野要考慮,尤其是而家香港做乜都會有人鬧既,渣馬係咪好多問題?係。渣馬差到要執左佢?唔係。係咪跑橋就冇人情味?絕對唔係。你話香港菜唔夠日本菜好食,最簡單就係開檔日本菜,而唔係一年365叫檔香港菜收檔。

最後,我由頭到尾都冇覺得師兄搵交嗌,我都覺得唔駛對個新比賽咁harsh(其實我一句都冇鬧過個街馬),不過師兄都要明白網友咁大反應都係有原因既。

多謝師兄的意見. 很高興看到一些對事的討論. 其實渣馬的好與壞, 在其他的地方已經討論了千百次, 我想都不用再花時間了. 我絕對贊同要主辦一個如此大型的比賽是絕不容易. 尤其是看過鏗鏘集那個講述渣馬準備和善後工作  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 11:26

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-4 10:58
首先, 渣馬和街馬不是對手, 以香港近年對跑步比賽參與的提升, 他們是可以共存的.

根據從宣媒看到的資訊 ...

渣馬係咪乜都冇聽?10km轉地方,加長比賽時限,港島路線變,水站姐姐驚你悶同你打氣,完賽派獎牌。師兄唔好聽得多就覺得佢冇吋進。

你睇下am730你話邊個想同渣馬比喇。都係嗰句,如果佢係一個普通10km比賽係做得好好,但有人係要同渣馬咁咪同渣馬比囉~

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-7 15:07
師兄, 他們的言論主要是針對田總和香港跑步文化. 公平點. 他們沒有否定工作人員的付出. 如果是對人不對事 ...

http://thehousenews.com/personal/澳牛的黃昏-渣馬版/

“大會職員趕人的臭臉”
“因為,你知道,你係特登跑渣馬畀人 X 的。”

這是一篇兩個月前的文章, 內容是講述作者對渣馬的不滿, 全篇完全沒有提到街馬. 你提出的, 是整篇文章的一句, 作者講的是2012年渣馬的情況. 如果作者說的是事實, 也只是說其中一個工作人員的不禮貌, 用這個來說街馬  詳情 回覆 發表於 2014-4-7 17:27

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-7 17:27
這是一篇兩個月前的文章, 內容是講述作者對渣馬的不滿, 全篇完全沒有提到街馬.

你提出的, 是整篇文章的 ...

你覺得佢係講個別人員,我就覺得佢講晒所有人員同跑手喇,師兄你係要拗我都冇你乎。個作者可能冇同一篇文鬧工作人只同捧街馬,但咁樣又重要咩?師兄,你可能覺得網友對人不對事,不過蔡生呢檔野都唔咁都叫對事不對人?做人公平d好。

咁樣講啦, 我從來冇話過街馬支持者的言論是對事不對人. 我一直提出的, 是希望師兄們不要因為不滿他們的言論, 便連他們的理念和所做的一概否定. 大家再花時間在言語上的爭拗是沒有意思的. 就由師兄們自己判斷什麼才  詳情 回覆 發表於 2014-4-8 17:11