香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

「全城街馬」:街馬出哲學

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

講真... 由蘋果同主場新聞做今次官方傳媒開始, 都知係劍指乜人..

成個比賽咁多問題, 生果就避而不問, 但創指田總同政府就口誅筆伐乜都齊..

俾著係親中團體攪這個比賽, D 收入去向唔清唔楚就已經日日見報啦.. 所謂慈善, 但D 錢去晒創投公司先.. 扣除一切開支, 先再捐出去.. 捐俾邊D 公司, 要俾我地D 跑友炸爆佢FB , 先講會捐俾邊類既機構, 係邊類.. 而唔係指定..

五千報名果度更神奇.. SPORTSOHO 同佢FB 俾人問到唔答重點問題, 就早早話FULL 左.. 之後就不停搵D 工商團體叫佢地派隊出賽.. 咁果五千個位FULL D 乜呢?

我唔反對有人有心有力攪比賽, 亦都好支持真心攪比賽既人, 但唔好講到好似得佢地有心攪..好似除左渣馬, 就係得佢地咁.. 香港仲有其他更大型既比賽  , 仲有其他有心攪比賽團體.. 唔好講到好似得佢地..

升級   100%

開心

alexlau 發表於 2014-4-3 17:15
    如阻撓自發派食物的市民, 對輪椅選手的苛刻限時, 賽道上補給不足, 欠缺選賽者個人特色的資料(如碼布, 場 ...

我覺得, 如果攪街馬係真心為跑, 就唔應該不停發動傳媒戰來講到自己幾有心, 但又不停去對其他比賽帶有攻擊性既心態, 尤其係街馬既官方既傳媒蘋果及主場新聞為街馬不停出D 社論來批評渣馬, 當官方媒體不停去批評對手既時候.. 我睇唔出, 點解其他人要客氣咁對番街馬既攪手?
    你指好多人針對街馬幾點來講, .. 但你同樣指出渣馬有不足既都一樣係來來去去果幾點... 現在既街馬, 只係一個假市區比賽, 係一個可以話無車無人既地方攪.. 連假期都唔多的士肯入既郵輪碼頭攪, 完完全全觸動唔到真正市區比賽最核心既問題...交通封路同阻人上下班等.., 用五千人同六萬人來比較, 10 公里同全馬既比較.. 究竟有乜公平可言呢?
    我完全唔反對街馬既推廣.. 但這種咁政治抺黑式既推廣, Sorry, 我完全唔認同同接受........

Like: 5.0
    首先, 渣馬和街馬不是對手, 以香港近年對跑步比賽參與的提升, 他們是可以共存的. 根據從宣媒看到的資訊, 他們是曾經向田總反影意見, 但結果卻沒有太大的改善, 所以他們在用語上, 的確看到對田總有點恨意. 作為一個  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 10:58
    Like: 5
    絶對同意! 看看今日730報又如潑婦駡街,應該完結了的事,現在舊事重提,漫駡⋯⋯炒作。(我都無興趣睇咯)  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 07:26

升級   100%

開心

alexlau 發表於 2014-4-4 10:58
    首先, 渣馬和街馬不是對手, 以香港近年對跑步比賽參與的提升, 他們是可以共存的.

根據從宣媒看到的資訊 ...

對街馬, 我帶左一點反感既原因係佢收費上同人數報名以及一開始就好似講到香港得佢地有心攪比賽等既問題. 因為佢標榜慈善賽, 我係FB 問過佢地幾次, 會有幾多百份比俾到D 受助機構, D 喜年華同演唱會(演唱會後來有寫贊助商)有幾多係受贊助等.. 但佢地都迴避左個問題.
    現在佢話有四千多人報名, 當佢二百元為一人來計.. 咁都有差不多一百萬, 佢話扣除一切開支, 但D 開支係乜, FB 唔答, 現在亦無交代, 傳媒只係不停繼續口誅筆伐渣馬(今日AM730 仲暗示埋其他比賽都唔及街馬等), 好似只為這個比賽貼金咁..
    而報名人數更係一個奇怪.. 當FB 佈滿好多唔同既提問, 要求佢地交代既時候, 突然話全部報名FULL 晒, 而且一次過出左好多其他既官方信息, 去將所有提問推到極低.. 版面突然變得好和諧, 但之後不停收到唔同公司被要求組隊參賽訊息,  我亦被朋友問有無興趣幫佢地公司跑..咁是否真係一早滿左額呢? 定為左逃避問題, 而草草CLOSE 左公開報名呢?
    原本諗住結束左場比賽, 我就只係睇下會唔會交代番D 錢既去向, 清清楚楚有一大份去到受助機構到既, 我下年就會支持佢地..
    點之係之後連續不斷既傳媒攻擊..究竟係傳媒良心起, 插港馬, 定有人借自己同某D 友好傳媒既關係來攻擊另外D 主辦機構 , 我相信一路有留意開件事既人.. 係自然會心知肚明...

Like: 5.0
    收費問題, 我也覺得他們的做法不太好, 之後的早報優惠, 我個人覺得可能大家對480元的報名費有很大的反彈, 所以立即推出這優惠"補鑊". 始終他們都沒有經驗, 所以做得不好. 不妨看看下一次他們有沒有改進. 至於慈善款  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 18:02
    Like: 5
    講出大眾跑友對街馬心聲,其實主要是收費貴及怎樣慈善開支兩大問題!  發表於 2014-4-4 13:44

升級   100%

開心

alexlau 發表於 2014-4-4 11:26
    多謝師兄的意見. 很高興看到一些對事的討論. 其實渣馬的好與壞, 在其他的地方已經討論了千百次, 我想都不 ...

我並唔否定他們所做既, 姑勿論佢地係真心定想為名, 但現在既傳媒窮追猛打, 好似要置對手於死地既心態是否有必要呢?
    如果佢地有心吸納意見, 我覺得唔係咁囉.. 似係要為自己既不足, 搵其他對手來轉而視線咁..
    今次AM730 用HKTV 來例子, 係想借HKTV 既不平來比喻自己係受迫害咁.. HKTV 事件觸動好多人既神經..
    咁既比喻, 好易令人有一種先入為主既心態..從而不能宏觀睇每件事..

"點解一定要靠踩渣馬抬自己?" - 原因很簡單,搵market leader黎“挑機”加“對比”乃常用的市場推廣策略,可以迅速被關注、製造話題、提高知名度,達到marketing 的目的。 各大運動用品生產商已經鋪排好,跑步用品消  詳情 回覆 發表於 2014-4-6 10:42
    凡事總有動機和目的, 可能我比較簡單, 如果他們是為名利, 以他們本身在社會上的地位和名聲, 我實在覺得他們有更多比較易和回報更大的方法. 所謂日久見人心, 我信相日後大家便知道他們的意圖.  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 17:39

升級   100%

開心

tango 發表於 2014-4-4 16:20
    心中有佛,所見皆佛,心中有惡,所見皆惡

以事論事,唔好咁陰謀論喇   

既然以事論事, 又何需借另一個已經俾大部份人假設左係被政府迫害既 HKTV 事件做例子呢?
    以事論事, 但現在佢地只單向地批評, 抬高緊街馬三子名聲, 而無將街馬既問題正式分析過... 一方就隱惡揚善, 另一方就隱善揚惡, 正如上面既ALEX 兄所言, 外人唔知, 只看D 社論, 唔知其中事件, 咁事件會變成點呢?
    我只會覺得, 香港現在好多三人成虎既事件.. 佢有可能會成為另一個...
    心中有佛, 所見皆佛,
    是不是陰謀論, 同樣已記在閣下既心中.

升級   100%

開心

alexlau 發表於 2014-4-4 17:39
    凡事總有動機和目的, 可能我比較簡單, 如果他們是為名利, 以他們本身在社會上的地位和名聲, 我實在覺得他 ...

每個人有利後, 就自然想有名, 係無可厚非,
    但連續不既傳媒廣告, 多個電視台既上鏡率及對另外既主辦機構窮追猛打...對某D 問題既迴避
    就令我覺得佢唔係只係有心 PROVIDE 一個FOR FUN 既比賽咁簡單..
    三人成虎後, 日後所聽, 都只會有一個曾經出現過老虎既事實而唔係傳說..
    以上我都只係個人感覺...可能只係眾人皆醒我獨醉.

升級   100%

開心

cc6236 發表於 2014-4-9 22:33
    點解係東京馬拉松, 倫敦馬拉松, 而香港就是渣馬

其實.. 渣馬係大家用左個贊助來叫..
    全名都係渣打香港馬拉松, 新聞都係叫番香港馬拉松就算..
    所以叫港馬, 同香港馬拉松, 其實都OK,