香港長跑網  - 長跑長友

樓主: webtracker
打印 上一主題 下一主題

自製GPS運動手錶

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

我睇中0左 5800..但 nokia 既 sport tracker 仲未 support到 5800..
btw..我想問樓主..個 gps locate 得快唔快 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

我想問... 5800 個 gps 定位快唔快 ?

如果一出0左 sport tracker... 小妹咩都唔諗.. 買呢部機算啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-5 11:31 發表
小弟仲未分到 gps or agps,不過我諗之前都是錯用緊 gps 多,因小弟是用 gps 資料 內 行程距離 的功能。至於渣打,小弟都應不會帶電話,因未熟用,以免帶多樣嘢。" />" />

AGPS 係以當地手提電話網絡去定位..所以會用到 GPRS 而要收費
GPS 係本身電話已經有果粒晶片..利用人造衛星去定位... 買機果陣已經買埋粒 CHIP 同埋 license..所以你用就唔駛收錢

所以收到電話既話 AGPS 已經可以定位... 而 GPS 去到 D 城市多高樓大廈既地方難 D 定位..
至於用0左 AGPS 定係 GPS, 係在你手提電話 SET 用邊個方法定位.. 如果 GPS 收唔到 SIGNAL... 可能會 SWITCH 0左去 AGPS... 如果唔想用到 AGPS.. 就要 LOCK 死個 PROGRAM 係用 GPS 定位

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-5 12:24 發表

多謝閣下資料,而小弟現時對部新電話都未識用,都未攪清楚電話何時用緊 GPS 還是 AGPS。至於 LOCK 死個 PROGRAM ,小弟仲未知點做。" />" />

慢慢來..新玩具係要 d 時間去玩...
小妹仲係等緊 5800 出0左 sport tracker 先至買...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runners_hk 於 2009-3-14 00:01 發表

請問如果"內建SiRF Star III 晶片及內建天線",係唔係即係有GPS?唔駛用AGPS呢?

呢個已經係 gps 晶片啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-5-11 22:26 發表
ee...如果你研究到點玩...到你教我點玩啦

b 哥哥好似有 gpsmeter wow~ 不如我地.... 問下佢..
(我在大西北水 post 左留0左 msg.. 但... 佢似乎見唔到啦)

升級   0%

該用戶從未簽到

我個 gps.. 唔駛 10 sec 定到位... 正~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-5-21 21:14 發表

ee 係唔係講緊妳部asus ppc 手機?  

照計gps應該冇咁快喎, 10秒定位可能係agps,

但係小弟發覺用agps定位唔係好準確,

只係得大概位置!

唔知各位用ppc嘅ching ctse 有d咩心得,

可以分享下跑路 ...

asus 個 gps 就係出名快..

因為佢有個追星快手... 好快就可以搵到個衛星來定位...
我已經 set 0左唔用 gprs.. 所以佢係開唔到 agps 來定位