香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kandis
打印 上一主題 下一主題

kandis 長跑誌~~

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-9 15:39 發表
恭喜迪迪ctse 成功達標

叮叮噹!!!schnix,謝謝!!

升級   83%

該用戶從未簽到

part1 羽毛球 + part 2 interval

part1

其實我打羽毛球真係唔掂架!!但有個朋友仔zoe好中意打,所以就叫埋佢地一齊玩!!原來圍圍除左羽毛球得,連壁球都好掂, 仲幫我地帶埋球拍!!thx~  

之後見豹豹&菲菲在拉筋,菲菲仲介紹左一招收腹運動!!

part2

呢個係開操第一課, batbat 為我地特別請黎 香港田總註冊教練講課!!

未講課前,先請跑友都跑一次:
http://www.youtube.com/user/longrunnerSSP

教練的話:

1.) 其實跑緊果時, 身體重心應微微向前傾約30'c。就好似小小腳跟唔掂地咁。(後補相片)
2.)腳中掌落地!
( 因為我太專心聽!!居然冇拍攝......sorry~)

之後大家就按自己既時間去衝圈
(800m (4mins) + 400m 休息 x4 ) x2

起初有d唔慣,在第1,2set一去到500m左右,就覺得辛苦,但去到第三set就開始適應到!!可以在那400m recover到!

菲菲雖然冇繼續, 在場邊練其他東西!!!大家都很努力啊~~~
最後, 我都完成左1.75組~~~

升級   83%

該用戶從未簽到

16.2.09 網上自修---呼吸

丹田呼吸增氧量
李Sir表示﹕「跑步最重要是怎樣運氣。很多時跑手只用胸式呼吸,可是這樣最多僅能用及肺部的20%;其實我們應以丹田呼吸,便可以用到肺部的60%。」吸的氧氣比別人多,自然跑得比別人快或持久。他又提到﹕「呼吸不要太急促,那會令頸部肌肉收緊,血上不到腦,便會暈。還有,呼與吸應一樣多,不應呼多過吸,否則會愈來愈缺氧。」

http://hk.news.yahoo.com/article/081031/4/90pm.html

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-16 18:28 發表
迪迪真係好用心聽,我真係自X不如,我要向妳多多學習。hgjD141" />" />hj
妳跟到1.75組已經好叻,我都係跟左一組咋,繼續加油啦。

你跟本就唔應該跟!!!!   你星期三唔好去咁盡呀!!!仲有唔准偷梅食呀!!!!
你再傷的話,我出年快過你架喇~~~~~

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-2-16 22:12 發表
kandis 慢慢黎, 唔使心急, 加油呀!!!!hgj091" />" />hj

收到!!!

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-16 22:19 發表
哇~~~拍左短片真係睇多好多野~~~平時都唔知自己跑姿係點
好多都跑得幾好丫 幾時再沖過??

有消息馬上通知梁兄!!
好多CHING想請梁兄指導啊~~~
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3583&extra=&page=8

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-17 01:00 發表

今日問左batbat幾時會再玩....我都好期待。" />" />

佢話得返星期四ok呀!!!你聽日留力啦~~
我練埋今個星期四,下個星期都唔得閒,可以recover了, 留返28/2 上大夫山~~~yeah~~

升級   83%

該用戶從未簽到

16.2.2009  荃灣--->青龍頭  (16k)

今次係第二次跑呢條路,上次又係跑到青龍頭!!!如果唔係太夜,真係好想再跑遠d呀~~唔知前面既風景係點既呢!?

呢條路真係幾好跑!!!我最中意係上橋果段小長金~~~ 跑完好爽~哈哈~~

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-2-18 00:08 發表

我唸整段去到屯門最美是叮九橋過小小" />" /> 在那下面有個沙滩!
可望到叮九和青馬醉美好的地方呢!
真的不得了!你没留意嗎?
我跑過的時後也被它深深的吸引了……" />" />

我當然有留意~~~咁下次再跑,再作一篇有關青馬的描寫文罷~~~~

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-2-18 00:22 發表

DiDi, 多謝妳陪我跑咗一段小長金, 尋晚妳講咗一句嘢, 我都好同意, 話說, 當我哋回程响上汀九橋果陣, 妳話唔會俾XX君過妳, 就一枝箭標咗去, 我覺妳有信心之餘亦有一鼓霸氣, 無 ...

tartar,我都多謝你同我跑左一段啊~~~其實我只係隨便講下咋~~講下笑架咋~~~估唔到你諗到咁多野!!!

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-18 10:14 發表

廸廸, 今個星期六有冇興趣同一路段長課呀?

星期六上、下午都ok呀~~
不過唔知batbat聽晚點跑, 跑完再覆你!

菲菲,娜亞方舟係咪0係馬灣架?

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-18 10:37 發表

我都星期六上下午ok呀~~~我都諗緊如果星期六跑長課/自已運動場衝圈/游水好, 所以你睇下聽日跑完點, 可能都唔使咁多長課
娜亞方舟主題公園係响馬灣呀, 不過仲未開......遲d開咗你地可以來探我加影下 ...

長課----輕鬆jog都應該ok
衝圈----我去拉筋/計時
游水----室內/溫水都ok

一言為定~~

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 hhkbonnie 於 2009-2-18 10:46 發表
菲菲 廸廸
你地好勤力~~~明年的半馬全馬~~肯定跑到更好時間" />" />" />" />
hahaha~~~我都要好似你地要甘"加把勁" la" />" />" />" />hj" />" />" />" />

bonbon, 你都好勤力呀!!仲推動身邊既朋友一齊跑~~good!!

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-2-19 00:10 發表

嘩, 妳哋咁勤力, 想偷懶都唔得tim, 我星期四, 唔跑得, 妳哋星期六同我一齊黃色跑得唔得呀, 如果唔得, 我睇BonBon想唔想同我跑啦, 如果唔得自己跑番轉荃西-青龍頭啦, 因為呢條路荒就算一個人跑都安全既 ...

tartar, 乜野係黃色跑呀? 3 or 4人行都ok啦~~你問埋bonbon啦~~
不過我跑完就走喇~~~冇力游水啊~~

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-2-18 11:06 發表

迪迪,妳星期六放心去跑長課啦!無論聽晚點跑,都唔會影響呀!

..........

升級   83%

該用戶從未簽到

21.2.2009
荃灣==>深井  (13k)

22.2.2009
西貢行山

升級   83%

該用戶從未簽到

3.3.2009   梅子林12+4k

今個星期join唔到ssp,決定要自己練~不過可能成個星期冇跑既關係, 又可能未夠熱身, 跑唔到.....好唔順.....結果只跑了7個圈就收工, 去左拉筋~~~

之後等齊人就出發, 今次第一次見peter, 停雲, 仲有鄭ching,  原來佢地好中意食梅子架,個個都食2-3粒. WONGC ctse今次因為唔舒服,只服一粒. 我bonbon,tartar,小華一行四人,落山時突然聽到鐵鍊聲,最初咩都見唔到, 突然見到一個紅衣人,第一個感覺係...好似化左妝0既feifei & teltel呀!!! 嚇到我地沖左落山!

之後我同tartar慢慢食多粒~~tartar說是我們的突破啊~~希望bonbon跑多幾次之後,又同我地一齊跑多轉~~

之後跟住batbat跑返運動場, 可能已經跑順了,感覺好一點, 但欠耐力,最後一少段,仲有遊戲玩!!!遊戲呢個term真係用得好好!幾好聽~~~

還有謝謝教練你除了在跑步上的提點, 還關心到我的工作(有d唔好意思呢!), 我會努力的, 只是暫時有點不順罷,不過關於長遠的.......我會想想~~謝謝!

小華, thx~~~

星期五去唔到跑馬地......好想去啊~~~" />" /> " />" />

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-4 17:57 發表

鐵鍊 + 紅衣人.....會唔會係度拍緊戲呀?
魔鬼教練真係一d都唔魔鬼呀,唔怪之得咁受歡迎啦~
迪迪:
妳咁努力....我諗咩都難唔到妳既,支持妳呀!

拍戲!!咩戲呀?鬼片?? 等我搵個大編劇家幫梅子林度返個故仔先~~~

受歡迎!?咁年尾扮個最受歡迎男歌手獎俾佢law~~~
多謝你支持我呀~~我收到風,好似我地一齊去挑戰喎~~~~你地3個咁勁!!!我有點壓力呢!!!!我唔想累街坊呀!!!

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-5 10:04 發表

好攪笑呀......你梗係大掛住我哋定啦~~~
你同tartar都食兩粒梅子咁勁~~~係我哋ssp小隊既榜樣呀~~~

幾時到你去走番轉~~~

升級   83%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-3-5 10:12 發表

但係我又見唔到woh!
可能係我跑得太辛苦,所以看不到啦!

你都唔知跑左去邊,快到冇影啦~~~~~~