香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2015.03.15 西班牙 Zurich Barcelona Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

2015年3月15日,已報全馬,有無師兄、師姐已報?

http://www.zurichmaratobarcelona.com/inscripciones_i.htm
+1 0
上一篇︰2014年11月7日簽到記錄貼下一篇︰「佔中」影響渣馬?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

推薦
[url=]圖片[/url]

升級   7.9%

該用戶從未簽到

推薦
黎之前,都無估到Barcelona咁好跑,唸住旅遊hea hea跑。點知係度練跑個一刻開始,己經覺得自己幅機,好似食左藥咁,好起。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

推薦
黎左咁耐西葡,天天都藍天白雲,好天到丫,好像吳識陰天或落雨咁。一望無際,天氣真係好似澳洲,Sydney。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

推薦
黎左Madrid兩日,黎左西葡十多天,完全感受吳到治安有乜問題。旅遊區,全無閒雜人等。係網上,流傳的什麼雀屎黨,冒警黨,扮好心黨,搶野黨,小朋友抓手黨,等等。一概見吳到。

升級   42.2%

該用戶從未簽到

恭喜Bromptom師兄 PB 及 Boston qualified. 也羡慕你旅程多姿多采呢!
我以前聞說巴塞奧運馬拉松讓世界各地驚覺巴塞隆拿美麗風光, 於是其他國家也開始重視馬拉松推介國家形象或旅遊, 但就從無想過會跑巴塞. 後來看了三個小生(阿伯)去旅行, 覺得好正, 就心思思想去玩,但諸事拖延很遲才落實出發, 巴塞真是旅遊及跑步好地方, 可惜今次逗留時間太短, 好些景點也沒去也遇不上巴塞球賽(雖不是球迷但也很想成為魯營座上客歡呼)... 至於跑步, 雖然成績失禮, 但, 能跑(行)已是大開心, 而吃喝玩樂也正如師兄所言常有驚喜... 希望有機會再來吧.

升級   94.21%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我今年都有跑呢個比賽,無論天氣同賽道都比香港好。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

倒翻轉頭唸,即係我近年的體能己達波士頓的要求,祇是沒有適合的賽道和天氣,可以給我發揮出黎。自己重以為,體能還未達標。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

不久前睇完"三個阿伯去旅行",就想黎玩。係網度撞下撞下烏sir sir睇到有Barcelona Marathon, 無乜深究過,係長跑網問人有無報,當睇答案當然係"無"。

都吳理得咁多,旅遊為主,跑馬祇是食得吳好浪費的心態。點知,一野就搏到Boston Qualify。一個追逐左多年的目標,係無喇喇的情況下達到。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

雖然,以上我所造的感覺分析,並不科學。但己顯示出一個全馬比賽地方的空氣,實在有決定性。

天氣和賽道的因素,原來可以咁大,有些令我驚奇。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

琴日就去踩單車,有上勁坡,有平路沖剌,踩左兩個多小時。數據顯示,我體能上我都係我,即係同我慣常踩開這段路的數據,分別不大。

陰公。即係話,我體能並沒有好左,所以能夠跑快左。原因祇有一個,就係Barcelona Marathon條路線和天氣,係我可以Boston Qualify的兩個主因。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

所以,我特別有興趣想知道,我跑快左咁多是否因為我體能好左,還是因為西班牙的原因?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

即係這六個月黎,我的體能假設係相約。所以,我黎Barcelona以前,並沒有什麼期望,祇是以馬拉松為旅遊項目。想黎西葡玩,順便跑馬的心態。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

剛係一月底跑完渣打,三月跑Barcelona, 期間無進行過什麼特訓,哩數都係一星期50-60公里。這個訓練哩數,我跑步這些年黎,都無乜加減過。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我最近六個月的幾項全馬比賽,距離Boston Qualify所要求的時間慢左15至11分鐘。今次係Barcelona所做出的時間,竟然快過Boston所要求的時間達6分多鐘。一來一回,即係話,我比最近六個月所做出的時間,快左18分鐘。

Like: 5.0
    kf
    Like: 5
    Go Boston  發表於 2015-3-22 20:54

升級   7.9%

該用戶從未簽到

後續:

回港己一星期,六日之前才造出Boston Qualify的時間,琴日踩單車去踩我慣常的路線,去測試下我係西斑牙造出的時間,是否因為我體能好左,還是因為西班牙的空氣特別好所致?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

升級   7.9%

該用戶從未簽到

西葡留下美好回億。2014/15賽季完結。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

明天中午就渣車去Barcelona機場交車,然後就坐下午機去Frankfurt,轉機回港。

總共二十三日的旅程,又快將結束。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎左西葡咁耐,祇得琴日陰天落雨雪。天天都藍天白雲,真吹脹。咁好天氣,吳怪得西班牙人咁鐘意做運動

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Barcelona Marathon,一個不為香港人熟悉的馬拉松,竟然有驚喜。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

有個別跑手,推住d不良於行的大人,小朋友,跑。想必,讓這些不能自己用腳去跑的不幸人仕,去感受馬拉松。

好似部法國電影,"鐵人父子",咁

升級   7.9%

該用戶從未簽到

沿途,全無冷場。市民,大會安排,好鬼熱鬧。西班牙擊鼓,好正,對跑步有鼓勵性。