香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

將軍澳逍遙跑步團 ◎ Part 1

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

各位將軍澳跑友 ~~ 大家好 ~
此主題是集中討論將軍澳網友約跑事宜 ~~

見到長跑網都有唔少將軍澳跑友,
如果各位 ching ctse 想在區內以跑會友,彼此鼓勵,
歡迎在此提出 ~
謝 ~

+1 0
上一篇︰馬王日記下一篇︰祝 Apple CTse,MJ576 CHing 生日快樂!

升級   0%

該用戶從未簽到

我開 post 當然我都要建議下啦 ~~

我逢星期六日都應該沒問題 ( 如果沒有補課 )

地點都沒所謂 ~~

圍住將軍澳跑又得、跑去西貢或布袋澳等等都得 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎各位 ching ctse 提出意見 ~~ 謝謝 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

都幾早下 ~~ 不過我星期六早上九時要回校補課 ~ 七點跑,八點幾跑完,食埋早餐岩岩好 wo ~~ 哈哈 ~ 都有得諗 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

快活 ctse,我記得閣下在女子討論區曾提及過有條路條是由藍田跑去將軍澳再返藍田的,約 13.5K ~ 可否 post 個路條圖出來看看 ? 謝 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-5 18:28 發表
小妹對 tko 唔熟... 未知有無跑開 tko 既 ching 出路線呢.... hgj088" />" />hj

我住將軍澳的 ~ 等我諗諗有咩跑步路線先 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟今日諗住發掘一 d 新的將軍澳跑步路線給大家 ~ 可惜失敗了 ~

話說小弟今日試跑左一條之前未跑過的路線 ~ 都幾難跑下 ~
路線:將軍澳醫院 → 西貢公路 → 壁屋凹 → 新清水灣道 → 順利村 ( 9K )

太多車,唔安全,同埋空氣好污濁 ~~ 唔 recommend ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟好耐之前 post 過兩張路線地圖,而家拎番出黎先 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

jc 兄,閣下是否在下星期開始在早上練跑 ? 哈哈 ~ 因為我都想試下早上練跑的滋味 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

jc 兄,可唔可以約埋一齊在星期二晨早跑呀 ? 跑閣下前頁所顯示的路程 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-8 11:42 發表

嗯..科大同事係咁跑 (~17-18k)
科大 -> 新清水灣道  -> 彩虹 -> 清水灣道-> 科大

另一條大約係(~15k)
科大 -> 清水灣(唔知邊個灘) -> 科大
(頗難... 因為上斜同落斜, 我之前跑到五塊田就掉頭~7k)

係呀 ~ 想由將軍澳跑去第二度,就一定要上山落山 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-8 15:09 發表
各ching/ctse . 我昨日都試跑左條新路線約19.5k
但因本人吾day 點樣post d 線度出來.故只可寫出來
調景巔  --> 澳景路 ( 維景後山)-->油塘 (墳場) 捷返-->藍田-->秀茂坪-->康盛-->翠琳-->寶琳-->魷魚彎-->醫院後山-->坑口-->東亞運動會2個囤 -->調景嶺

我只係試過跑紅色的路線 ~~

快活 ctse 有沒有參加過半馬 ? 因為條路線都唔短 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎 wingwo ching ~~ 閣下平時慣常幾點練跑呀 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wingwo 於 2008-12-8 21:40 發表
我喜歡跑早上6點,空氣好呀...最近凍左d!!
跑細圈...約5-6k左右吧!

咦 ? 我記得 jc 兄都是跑早上6點的 ~~ 哈哈 ~ 可能你地已經見過面了 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-8 22:42 發表

車亞文CHING 。 今年未跑過任何比賽。 最快都是12月21日15K
你想練長D的話跑去油塘再跑去藍田都多成K幾2K。" />" />

快活 ctse 還有兩星期就比賽了 ~ 加油呀 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

綜合幾位 ching ctse 的意見,得出以下的跑步路線 ~
有其他意見的都可提出 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-10 11:38 發表
CHING . 依條路上斜吾算多 . 大斜只有維景後山,同上寶達果條 . 其他都是暗斜 落斜 同平路 . 所以ching你一定無問題

認同 ~
而且我地係逍遙跑步團,最緊要係跑得開心 ~ 一齊跑的感覺係會好正的,所以不知不覺就會跑完全程 ~
我星期六早上可以跑呀 ~ jc 兄建議幾點跑好 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jc8866 於 2008-12-11 00:05 發表

因為我既囝囝12:00要去將軍澳中心表現, 我最遲10:00要返到屋企.
另外, 希望腳痛快d好, 星期六跑得到.
咁出發點會係邊度? 同埋有邊位跑友join呢?

全程預大約個半鐘完成 ~ 即係,八點鐘開始跑好唔好 ?
另外,閣下大約住邊一頭 ? 我係住坑口那邊的 ~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-11 15:39 發表

十點三到去到巴士站等 15 號... 咁就可以0岩0岩好十一點去到紅磡街市hgj088" />" />hj

另一個方案就係..我跟大隊在一齊跑..但要找地方放好球拍之類才可以起行...
(如果八點跑..大約一個半小時... 我十點起程..趕得 ...

在哪裏搭車 ?

原帖由 快活人 於 2008-12-11 16:17 發表

放係晒草場得吾得 ?
正常步速應不用個半鍾. 如趕時間 我帶你跑捷徑
跑到去康盛落斜入0實跑山過番藍田
約8K -9K 到 ." />" />" />" />
如我地覺得k數吾夠會自己再跑
最更要前半場可以一齊跑..

ee ctse 呢個方法可不可行 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-11 15:58 發表

大圍兄... 小妹知道啦... hgjD115" />" />hj
你星期六都要留力 hgj091" />" />hj

我打算以 6.5 mins/k 既速度跑...
不過睇睇 ching ctse 們想跑幾多 k 數再決定係咪參加到...

我沒所謂的 ~ 我只是溫書溫得耐想出來輕鬆一下而已 ~