香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

港人國內工作感受

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2008-12-5 13:03 發表
我每週4天在惠阳工作,已有10年。每天晚上跑步是我逃避"花天酒地"的最好方法,我的"監護人"會經常Check吓我的身體狀態,如果條車軚肥咗,佢就大興問罪。所以各位常出差大陸,帶往對跑鞋,另 ...

靜水兄:
你 嫁 " 監護人" 都好醒啊!

你腳傷患好返未? 好少見你參加賽事。

我好番八成啦!所以离排跑番多咗同參加多咗比賽,大家一齊跑好開心嫁!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

靜水兄:

其實我的舊患是双膝,2004年跑番便整傷咗,慢慢醫、慢慢練,
要2007年才好番八、九成,前一排( 網友約跑 : 9.21半馬鹿頸行 + 盛夏野火會 ) 跑鹿頸落長命斜又弄傷番,要休息、走慢D,運動量及强度減少,近排先好 D 都係返番 八成倒,我己經好滿足啦!因有得跑啊!

至於前排你知嫁傷係 "筋膜炎" 我就睇咗三次物理治療,至后便自已晚上敷冰,一跑完就敷冰,跑都照跑,但也是照舊休息多D、走慢D,運動量及强度減少,現在跑完都無痛,應該好得九成啦 !
我有個心得,習慣運動的人,受傷不要一下子停止哂所有運動,除非傷患嚴重,將運動量及强度減低,待身體的新陳代謝與運動時差不多,因為有運動時新陳代謝會快D,這樣康復能力比完全停止會好,而且我地D年紀大,一停咗要上番D 狀態便有排!
希望給你參考下!

我以前出差多(北面方 ),都有帶跑鞋一齊,但就一定耍拺地方跑,江邊、河邊、湖邊等... 所以到杭州就實會跑,到西湖邊早上跑,風景實在太美啦!