香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

上水新手報到

升級   0%

該用戶從未簽到

Frank,
我都住北區, 我通常跑 太平邨 - 牽晴間 來回 2 轉,
有機會一齊跑下....

升級   0%

該用戶從未簽到

1-5 晚上 9 時後 (不定時 2 , 4 reset) ,
星期六下午 4-5 時後
星期日 7:00a.m. (長課 )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-8 16:08 發表

因為小時候真的很胖,最肥有177lbs. 個時都無宜家咁高. 後尾發憤減肥!
都係keep住係150lbs. 都可以啦!不過減黎減去都涪唔到個腩!激死!

呵呵!睇下星期六有無機會一齊練跑呀!
我平日就跟唔到你啦!因為就算 ...

時間幾好呀 , 要就就我呀 , e + 10km 我只做到 50 分 內

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 16:29 發表

嘩!!你D時間好好呀!! 我驚拖慢你呀!! 13/12可能在下午有長課30-35km. 唔知你有無興趣??

由邊樹跑去邊樹呀 kopo 兄?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-8 16:59 發表

諗梗以下兩條路線:

1) 粉嶺-鹿頸-大尾督-大埔-粉嶺 (35km), 爆了可在康樂園坐巴士 (30km). 缺點:要自己咩水樽. 鹿頸長命斜
2) 粉嶺 - 上水(北區醫院) (來回5次~35km). 缺點: 悶及全平路

大人剛批准可以改 ...

kopo 兄 :
能改為星期日早上嗎?
事關我仲係 5 day 半 ,
route 1, 吸引 d , 可以一試

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-12-10 09:41 發表

嚮上水真係幾難搵到一條10-15k既路線跑.......一係試下由上水跑到出太和,我諗都有15k左右.

由上水官立 - 至太和 (即媒站)得 8.5km 到啦, - 去元洲仔 (可能有 10-11km)
Alvin...如果想跑 10km. 呢段路 唔錯, 不過最好在早上。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-12-9 23:05 發表

師兄~
我同你一樣都係住彩園喎~哈哈~估唔到我地係街坊添~

幾時約埋一齊跑先?
我依家通常星二,四夜晚9:00左右由彩園村出發沿單車徑跑到去粉嶺再折回兜過北區醫院返彩園村.............
星期六或者日就來一個 ...

我以前都住彩蒲架 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-10 10:20 發表

下星期你邊日得呀!一齊跑,等我放工早0的反屋企食飯.再出黎!

呢個星期日 8:00a.m. 呀 , 有興趣可 PM 我,
我會由 上水官立 - 經大窩西支路 - 出吐露- 双僑 - 消防局(再返元洲仔),
假如 ching 想跑 10km...可一齊跑至元洲仔, 跟住我再出吐露或可搭
火車回上水。
記住 , 帶件風褸, 因為途中不會有 locker 寄存 , 水可以中途買。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-12-10 13:11 發表

我有興趣呀~不過我之前一晚去bbq,我驚咁早起唔到身,如果10:00a.m.先開始跑得唔得?
這個星期日我諗住練12k,咁我應該跑到邊度左右?
你近來有冇跑過大窩西支路?我以前踩單車經過果度經常俾狗追,唔知依家情況有冇改 ...

12km 彩園邨跑到元汌仔度啦 (11km),
跑之前我通常先 warm up 1km-2km (慢跑 8-9min/km) 去到尉翠o個公園仔度做拉筋 5-10min
先正式開始跑。
如果跑 10km , 水都唔使帶 , 去到太和先買, 可以帶張 ID, 8 仔 (如果係自動增值更好) + $60蚊 (萬一..可以坐taxi 番屋企,)
帶件薄身風褸响腰 bag (費時陣間o向火車度凍親) 。
10:00a.m. 出發太遲啦 , 去到吐露一來好曬, 2 來惊太遲返黎 , 要同家人飲茶, sorry.
上星期先跑完 , 唔覺太多狗...不過大車經過 , 小心一面塵

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-12-10 13:49 發表

乜原來上水跑到去元州仔都係得11k咁少架咋?
咁如果我遲d練半馬.........由上水跑到元州仔,再出吐露,馬料水,沿城門河去到沙田中央公園,咁有冇21k?定還是over左21k??

8:00am我真係驚起唔到身,不過你會嚮邊度 ...

去到中央公園有 29-30km(我用單車o個 speedometer 量架 , 好準架 )
其實你去到差 5 多消防局, 可以用呢 段路做 cool down 去到公園做番拉筋,
跟住走人, 我件 adidas 摺埋好似個 palm 咁大度咋播
mobile 己經 PM 俾你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-12-10 14:09 發表

即係上水跑到沙田消防局已經有半馬?
我諗由元州仔跑到出沙田消防局我應該知點去(跟住個單車徑跑),不過上水跑到出元州仔就有d唔知點跑.......我諗今個星期日要跟你去跑下~
我都pm左我手機no.俾你.

由牽晴間出大窩西 , 去到康樂園灯位落隧道, 沿住林村河去太和 ,
到煤氣站再沿單車徑太湖 , 去到大埔消防局過灯,
再沿河單車徑一直跑到大埔海濱公園轉上去
廣源邨...就去到元洲仔 。
Okay...Sun. 如無意外, 8:00a.m. 出發

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-10 14:45 發表

一齊吧!我都有興趣! 我會pm 電話予2位到時電話聯絡!

收到, 到時电聯
我老人家 7 点度應該起床 , 最多唔睇英超早 d 訓

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-10 16:41 發表

可惜就唔到時間,唔係既話小弟都會跟各師兄拍跳番一課...

呢個 SAT 我都 joined, Tin Shui Wai 23km,
可以同 ching 一齊跑呀
希望趕得切 14:45 到

升級   0%

該用戶從未簽到

sos and alvin,
今個星期日是大蒲 10km, 我們去到元洲子剛剛 9:00a.m. (開跑時間也是 9:00a.m)
不知道會否封左單車徑, 如果是的話, 我可能跑 10km 左右

升級   0%

該用戶從未簽到

sos and alvin,
14-12-08 當日會封路, 以下 copied from 運输處 :-

交通通告
為配合舉行大埔體育會2008-2009年度10公里長跑比賽
而實施的特別交通安排
請市民注意,為配合舉行大埔體育會2008-2009年度10公里長跑比賽,當局將於2008年12月14日(星期日)上午8時至上午11時實施下列特別交通安排:
(a)         介乎大埔海濱公園與白石角科景路之間的一段單車徑將臨時封閉,踏單車人士不准進入;以及
(b)        元洲仔里將會間歇地封閉,除緊急車輛可根據現場的警務人員指示下駛入外,其他車輛一律不准駛入。
  在現場的警察指揮官可因應人群情況,更改臨時封閉的時段。有關地點將設置適當交通標誌,並有警務人員在場指導公眾人士。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-12 00:34 發表

2位師兄我其實都係想跑10k 左右,因為昨晚又去左同我個friend 去左斧山道跑左22個外圈.加上星期日又剛跑完石門.自己都想輕鬆練習下.
所以10k 已經足夠了!

好呀, 咁 14-12 SUN,
我會 8:00a.m. 可以在以下地点集合
1) 尉翠園對出 公園仔等 (即 榮真小學隔離 )
                     or
2) 牽晴間對出高速公路單車徑則 等

我會帶电話

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-12-12 14:19 發表

咁就八點嚮尉翠園對出公園仔等啦(其實我每逢星期二,三,四晚都會跑過你所講兩個地點 )

到時見唔到再電聯~

Okay...就咁决定

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-12-12 16:29 發表

個度都係我屋企樓下喎~
哈哈~我好有理由相信我地可能住埋同一座添~

唔會同 1 層話

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-12 16:47 發表

咁又未必!有3座 !師兄你地會食完野先去跑!定無食野出去跑呢?

我o向屋企食完先出發
"老人牌麥皮一碗 (一定要藍色包裝o個隻) + 美心南瓜子包 2 片 (各半片 cheese) "

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-12 17:35 發表

師兄!點解要食藍色!
我可能烹個面食!我平時都沒有那麼早起床!除了比賽!
小弟當日可能跑得很慢!請2位見諒!

藍色要煮沸兩分鐘, 紅色即溶煮出來好似糊狀,好難吃。
目標是去元洲子,預 60-70min...OK?