香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

上水新手報到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

歡迎你加入長跑網的大家庭!! 多D發言!! 呢度D Ching Ctse教曉我不少長跑知識!!

我係粉嶺友!! 我通常沿單車徑粉嶺上水來回跑. 唔知你跑開邊度?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-8 11:15 發表
多謝你的回覆!我係新手,對長跑無咩概念!請多多指教!我多數唔會係上水跑,因為我反工係大角咀個頭跑呀!通常都係跑跑步機去physical 咁,不過有0的悶! 好似白老鼠對住部電視跑!有機會出黎一齊跑呀!

我初初減肥都是在跑步機跑, 但頂籠跑到半小時, 原因是實在太悶及唔真實. 我比較鍾意跑街, 我weekday通常黃昏6-8跑, 星期六則早上或中午. 星期日除比賽外, 通常休息. 睇下夾唔夾到一齊跑. 話時話, 你介唔介意講下黃金海岸15km及石門10km成績如何? 黎梗半馬有否任何目標?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-8 16:08 發表

因為小時候真的很胖,最肥有177lbs. 個時都無宜家咁高. 後尾發憤減肥!
都係keep住係150lbs. 都可以啦!不過減黎減去都涪唔到個腩!激死!

呵呵!睇下星期六有無機會一齊練跑呀!
我平日就跟唔到你啦!因為就算 ...

嘩!!你D時間好好呀!! 我驚拖慢你呀!! 13/12可能在下午有長課30-35km. 唔知你有無興趣??

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-8 16:40 發表

由邊樹跑去邊樹呀 kopo 兄?

諗梗以下兩條路線:

1) 粉嶺-鹿頸-大尾督-大埔-粉嶺 (35km), 爆了可在康樂園坐巴士 (30km). 缺點:要自己咩水樽. 鹿頸長命斜
2) 粉嶺 - 上水(北區醫院) (來回5次~35km). 缺點: 悶及全平路

大人剛批准可以改在早上跑,這樣較好.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-8 17:17 發表

kopo 兄 :
能改為星期日早上嗎?
事關我仲係 5 day 半 ,
route 1, 吸引 d , 可以一試

Sorry! 星期日我要返教會, 所以唔會跑的.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 17:06 發表

如果師兄跑第一條路線請預埋我~

我應該會揀第一條路線, 因我想多練上落斜. 星期六早上9點正開始, ok?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-8 17:16 發表

另外kOPO CHING,若果我去,我應該要準備什麼?因為我真的是一個新手.還有是不是一氣呵成跑完30-35KM!
請多多指教 CHING!

你有否可放水樽的腰包? 我會帶水樽, 電話, 小量現金, 八仔, gel. 大尾督有士多補給的. 我會儘量一口氣跑完, 30km應沒有問題, 所以試35km.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 17:42 發表

kopo兄之前跑果呢條路線未架?預計要用多少時間完成呢?

我之前跑過, 因天氣太熱, 最後在太和爆了, 第二次在康樂園爆, 都因太熱及沒水補給. 之前最多用了3:15到康樂園. 現在天氣較清涼, 所以應該可以快D, 我估計約3.5 - 4小時左右.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-8 17:41 發表

13號約了其它C師跑天水圍23km

20號的星期六我OK....雖然21號我有15公里比賽

約你20號跑可以嗎?

我其實都好想過天水圍同其他ching ctse一齊跑, 不過, 當晚要到外父家食飯, 跑完已經6,7點, 大人詐型, 所以不能參加, 只好自己在這邊孤獨跑.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ivanbaby 於 2008-12-9 10:12 發表

暫時報了mizuno半馬..同渣打全馬...垂死掙扎中...
最近買了一款可以量心跳的手錶(配條心跳帶)0個d...
我想問...以我28歲老餅之齡黎講...心跳係運動時長期係17x係咪高得滯....
我係第度聽人講220-歲數(19x左 ...

Welcome Ivanbaby!!

帶氧運動的心跳率應該是 (220-年齡) x 0.6~0.8 之間. 以28歲來說, 心跳應在115 - 154之間. 高出則表示你已進入高強度的anaerobic 範圍內. 乳酸會開始積聚.

有時心跳錶都不太準確. 我以前用TIXXX手表量心跳, 成日都保持170-180間, 現在用CASXX的手表, 心跳率較正常. 不過, 有時熱身時已跳到180及後又跌至80, 所以不能儘信, 我現在寧願LISTEN TO MY BODY. 如果覺得辛苦就慢下來. 事實上身體是有機制控制我們的運動量的.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ivanbaby 於 2008-12-9 10:47 發表

多謝你的意見...但我也是用casio呀...chr100....你也是嗎...
我身體狀況還好...我不會強逼自己身體作出不適宜的速度的~

"乳酸積聚"會導致什麼不良反應嗎?

我都是用同一型號. 它算比較準確了, 但我現在很少用量心跳功能. "乳酸積聚"會令肌肉疲勞及酸痛, 需要較長時間來recover.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sos198 於 2008-12-10 00:46 發表

Kopo  師兄,你並不孤獨,都有很多朋友支持你呢! 我係第一個!

好!! 我地北區友就搵日約埋一齊跑啦!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

好吸引!! 不過星期六長課後, 我諗我無力再跑咁遠. 另外, 連續兩日跑長課真係好傷膝蓋的. 下次先同你地一齊跑, 不過, 我想問, 星期六跑唔知各位可唔可以?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-12-11 14:26 發表

ching你是指本星期六在天水圍的長跑?
sorry,這個星期六要去BBQ,所以我去不到.

唔係今個星期六, 我係話將來 在北區搵個星期六一齊跑.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

如果星期日早上起到身, 我會落街跑下, 睇下撞唔撞到你地先. enjoy your run!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-16 10:28 發表

今個星期我會先跑一轉 , 再記下有什麼補給位置,
定係自己要帶水,
kopo ching....o個條路線就多 d 位置有士多,
但超過 35km 我惊頂唔住
, 所以走大埔道睇睇

上星期日好開心可以同loudspeaker和sos198一齊跑, 不過因之前一日跑過30km, 所以只陪跑一段到康樂園. 下次有機會再跑, 由於我星期日不能參加長課, 而星期六早上, loudspeaker要返工, 可否建議星期六下午作長課??

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我今個星期六下午有d事join唔到你地. 下次一定一齊衝, 希望你地星期六衝得開開心心.

衝呀衝, 快搶攻, 射呀射, 射它吧!!