香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

kopo兄:
跑步係最有效減肥方法之一,只要ching keep住跑,要減20lbs一d都唔難。
而且仲好有滿足感....加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-9 10:00 發表
8/12/2008

今日無跑步!!要讓雙腳休息一下. 只做了 些gym!!加強腰部, 背部肌力的訓練, 也加強擺手動作肌肉的訓練. 上星期從新有系統做gym後, 發覺這樣跑步時的穩定性較高, 耐力較好. 腰背的耐力真的很重要, 有時跑 ...

我跑完長課手、腰、背都會覺得好攰,證明呢d地方力量都係唔夠,但係真係對做gym完全冇興趣,唯有做下其他運動希望有少少幫助啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-10 09:31 發表

我絕對相信跑步是最有效的減肥方法. 問題是而家我每次跑完步都好肚餓, 跟手食好多嘢, 而我自己又好鍾意煮嘢食, 自然食得比較多. 加上近日動輒打邊爐, 暫時體重都無上無落. 不過最慘就是返大陸同客食 ...

kopo兄,我都係每次跑完都會好肚餓食好多野,只要識得揀來食(食d比較有益)問題應該不大,同埋食完野唔好咁快訓住起碼等返佢2,3粒鐘先訓會好d。
我自己來講玩咗長跑之後,比起以前食多咗好多野,但係反而輕咗成5磅,不過都係果句,每個人既體質唔一樣。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 31# 的帖子

kopo兄好野呀....keep住呢個里數渣打全馬easy job啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-28 15:11 發表
28/12/2008

今日"的"起心肝參加石崗30km. 好高興與harvey相認, 他原來是我以前的大學同學, 另外亦認識了cheungtszhang. 比賽前見到大圍, Oscar兄, 亦見到參加10km的saki, mj及blurmax. 今日天氣唔錯, 無雨又唔晒. ...

kopo兄:
恭喜ching今日順利達標完成賽,ching全馬目標咩時間?我對你sub4完成都好有信心,里數夠信心自然來(唔記得講邊住ching講)。
另外你見到果位唔係Oscar兄,冇估錯你應該係講wayne兄。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-8 21:12 發表
8/1/2009

今日本來打算再休息多一日, 但心理上覺得唔跑唔自在, 最後都落左街跑左15KM (1:19:57). 左大腿做足熱身及拉筋才跑, 好似沒有之前那麼痛. 不過, 今日著左ASICS的 NIMBUS 10來跑, 發覺跑了12-13KM之後, 前 ...

kopo兄:
我都試過有著新鞋練跑,跑一陣腳就痛出現,初時我都以為係鞋既問題,後來先發覺係休息唔夠原全唔關對鞋事,我估ching你既情形可能都係咁樣。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-15 18:23 發表
15/1

出差因天氣太冷(0 C), 只好在街急步行作罷. 成個星期無跑, 今日公幹回來, 一落機番到屋企即換衫落街跑步, 成個人即刻精神晒. 快跑左10KM (00:47:53). 休息左成個星期, 之後D左痛右痛, 全部唔見晒, 所以休息真 ...

kopo兄睇來休息完狀態仲好咗好多wor...星期日見啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-1-19 00:31 發表

今日卒之到左18/1的終極長課. 不過今日太陽熱到好似夏天咁. 好彩太陽下山時天氣變得較為清涼. 先10KM跑得十分辛苦, 但沿途有WONG SIR不斷塞錢入我袋, MUG都低番. 但最後忘記在科學園作最後補水, 跑得極辛 ...

kopo兄,琴日跑慢咗應該係好正常,元洲仔回程時我見你都跑得幾輕鬆下,渣打當日可以跑得舒服d,比d信心自己到時輕鬆d跑達標應該冇問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-8 22:34 發表
今日卒之完成左我人生第一個馬拉松. 最後以4:13:16完成. 雖然不能沖擊SUB4. 但以第一次跑全馬來說, 成績總算滿意. 以下是分段時間:

10KM  00:55
20KM   1:54
30KM   2:40
36KM   3:16
Final     4:13:16

早 ...

kopo兄:
差D唔記恭喜你訓利完成第一個全馬。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-2-19 12:00 發表

係呀! 我想睇醫生呀! 但靠得住既醫生家陣唔易搵架. 我最驚就係叫你唔好跑, 改做其他運動. 鬼唔知阿媽係女人, 唔食野就唔會哽親咩!! 所以我想睇下有無ching/ctse既好介紹.

kopo兄:
呢句我非常同意呀!
我諗你睇10個醫生9.9個都會建議你唔好跑住,而且睇醫生真係好講夾唔夾,最緊要清楚自己身體狀況,真係唔得既就一定唔可以勉強。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-3-26 11:54 發表

今日是出差後第一日跑步. 出差成個星期, 只有大吃大喝, 酒店沒有GYM ROOM, 附近又沒有像樣的跑步路線, 所以沒有運動, 只是在房內做做掌上壓而已. 照鏡時亦覺得成個人漲了. 在坐飛機時, 發覺右外膝在屈曲時 ...

kopo兄:
聽你咁講應該跟我之前既情況差唔多,睇睇醫生食d消炎藥,停操一排應該會好快好返,好返之後唔好一次跑咁多,幾K幾K咁慢慢加,星期日做比賽唔好搏啦,反正唔係d咩大賽,以後大把機會。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-2 17:21 發表
1/4/09

今晚參加左北區運動場的沖圈活動. 今晚都有幾多人參加, cyw, laCo, 馬王, stan, loud, 大圍及ap各ching.  不過由於我右膝仍然帶痛, 所以沒有沖圈. 我由於早到, 所以先行熱身及跑了幾個圈. 但慢jog了三圈後 ...

kopo兄:
琴晚聽你講,我諗都係應該d普通筋發炎,休息夠或者睇醫生食d消炎藥就自然會好返,唔使太擔心既。
踩單車果度....最好問下醫生啦,我自己就覺得如果係踩平路輕鬆踩既話,膝頭應該唔會點受力,活動下d關節應該係好既。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-17 14:45 發表

自上星期六比狗嚇疑似拉傷右小腿後, 一直未有跑過, 只做做啞鈴及situp而已. 作用不大. 小腿則24小時敷"殺龍巴斯". 這一兩天痛楚消失了. 所以今朝一早去左跑步. 由於不想受傷, 所以只輕鬆跑 (5:30min/km), ...

kopo兄:
你食葡萄糖胺食左幾耐呀? 我都食左個幾月到而家膝頭都冇痛過呀,但係之前醫生係話要食3個月先有效,可能有部份都係心理作用~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-24 01:25 發表
我430去唔到LA. 我同屋企人28/4會去韓國旅行, 星期六番. 跟手星期日或星期一會去印度做野一個星期, 起碼9/5先返香港. 番黎先再一齊操LA!!!

kopo兄:
同屋企人去旅行真係開心呀,不過要忍下口呀,唔係返來要有排加操....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-9 12:29 發表
9/5/09

星期三去完北區作基本練習後, 加上早上游泳, 呢兩日十分倦. 至今早才復操. 由於之前沒有報三項, 所以聽日無得玩. 今早決定整番個"山寨式"兩項. 先在泳池游2.4KM (1:02:19), 然後即時上水, 換跑鞋落街跑10K ...

kopo兄:
游完成個鐘水,可以即刻跑10K,厲害厲害~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-12 09:45 發表

大圍兄, 其實游水對跑步基本上沒有太大的影響. 我本身游自由式 (我的蛙式非常渣). 游水主要是上身帶動, 雙腳基本上不會太累. 而且我游得較慢, 所以之後對跑步的影響較低. 不過在剛開始跑時會覺得個身好重, 有d跑 ...

原來係咁,我唔識游自由式淨係游蛙式,可能姿態唔啱游完對腳都會攰。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 14:48 發表

Kopo hing. 好厲害 , 時间好快呀 , 可以考慮報下 水陸 2 項測試下自已是否適應 ,
游海可能仲快 d 省力 d , 但好易游偏了。

loud兄:
唔知有冇陸上兩項玩既呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-12 11:07 發表

如果游蛙式, 主要雙腳發力, 所以游完水可能會幾累下, 我如果游一個鐘蛙式, 我諗我企唔到添. 代loud兄答, 係有陸上兩項的跑步+單車.

如果有陸上兩項我都想試下玩,唔知邊度會有多d資料睇呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-6-1 13:54 發表
Loud 兄, 我online報左28/6個比賽la. 今晚有無"定"去? 一齊練水, ok嗎?

以後要改口叫你鐵人高寶先得啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-6-1 23:53 發表
Kopo兄 & Loud兄:

小弟仲未買車,無睇岩呀,或者一齊出黎買啦,到時等Loud兄比d意見

不過我預左會買兩部車,一部平一部貴既,平既平時一個人練習粗用,靚既就比賽或出創新路時用的

馬王兄:
出手都幾重wor,咁有決心....我一定支持你~
你地幾時操車呀? 如果星期六日既預埋我啦~