香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

ee 筆寫 跑步 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

恭喜 ee ctse 開blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-23 22:49 發表
多謝眾 ching ctse 光臨小妹 跑步 blog..

是晚無跑步..去0左做 gym 兩小時 (一小時 weight train, 一小時 kick boxing)

明天暫定前往沙田練習, 路線 沙田運動場 -> 科學園 -> 大埔元洲仔公園入口 再原路折返~ ...

唔駛跑之時, 做GYM 係最好架, EE CTSE 今日20K 長課要加油!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-25 01:31 發表
完成了 20k 長課... 時間為 2h2m26s...
分段時間
去程
沙田運動場 -> 孖橋 (16:38) 孖橋 -> 近科學園隧道口 (16:09) 近科學園隧道口 -> 大埔古廟 (28:13)

回程
大埔古廟 -> 近科學園隧道口 (29:20) 近科學園隧 ...

ee ctse 無跑20k 咁耐. 今日成績已經唔錯啦, 只要多練長課, 再熟習個種感覺, 信心自然黎, 亦會跑得輕鬆d 同快d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-28 16:41 發表
今日完成了石崗 15k.. 時間為 58m26s
難度跟 15k 挑戰賽差不多..
全程跑得輕鬆.... 過了 27k牌 (即7k) 才開始加速... 沒有辛苦感覺

但在6k至7k 牌之間那短短的大上斜小妹挨不過.. 快速+大步步行了...
每次比賽 ...

ee ctse
有斜路既比賽跑到哩個時間好唔錯呀, 加油呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-15 22:38 發表
好懶散~ 今個星期幾乎無咩點跑...
左邊仍然酸軟..怕再跑會令自己真正受傷..要忍一忍留番星期日啦

ee ctse, 真係要忍下, 休息多d,  腿酸軟 即係提醒你要休息 你星期日仲有個tough既比賽架

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-17 00:18 發表
田中會長..小妹去完馬啦... " />" /> ... 5 分鐘賺 500 ..... 好想再玩多次... 明天尾場

原來 non-member  都可以玩... 只要去 reception 登記就可以..
明天下午上環分會尾場...大家得閒可以試下...

講番有 ...

VERY GOOD , 5MINS 就有COUPON, 不過我唔係哩間做開, 無得玩

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-18 23:12 發表
是日沿岸半馬...花了 2h6m 去完成
昨日跟逍遙團慢 jog 先令身體再次適應跑步... 之後跟大圍兄.. wayne兄...同埋我朋友羽球同樂...
今日半馬, plan 0左既 pacing 係大約 6 分鐘 1k.. 今日有兩大學舊同事一齊跑 (佢地 ...

ee ctse 一定要停跑啦, 千其唔好再加重雙腳既負荷
現階段清理好d 腳患最緊要

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-19 18:02 發表
多謝大家關心..
睇0左西醫... 佢話我 d 肌肉好緊... 休息下就可以...
姑且信住佢先啦..過0左一星期之後仲有事就再睇多一次或者轉睇中醫(跌打)

佢開0左消炎藥俾我... 本來唔想食..但係病到傻0左 (因為 ...

TAKE CARE EE CTSE
休息多D 啦, 好快會好番架啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-26 12:14 發表
24/1 : 羽毛球兩小時... wayne 兄教了小妹拉髖骨與大腿間的筋... 感覺好了很多...
25/1 : gym 兩小時... kick boxing + body pump(weight training)... 集中上半身....上堂前跟 instructor 傾過我的傷勢, 她勸我暫時 ...

ee ctse 而家情況點呀? 仲有2星期先渣打, 仲有時間復原哩
我哩個week 都係gym 做左d 上身運動, 希望星期四等運動場開番, 可以入去跑下, 不過到今日為止, 應該都係未跑得... 現在只好了一半

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-26 12:47 發表

schnix ctse, 從妳留言感覺妳對自己傷勢仍然非常擔心, 這樣給自己壓力對傷勢復原會有阻礙, 我估是因為妳睇得比賽成績太重要, 試下嘗試忘記先前定下目標,只求參與及享受比賽過程可能壓力會冇咁大。" />" />

多謝大圍ching 關心, 都幾擔心... 因為康復情況較預期慢, 亦好反覆, 現在既目標其實只在參與, 可以參與其實已經係一種blessing, 都無其他寄望了

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-26 13:19 發表

其實我自己都唔係好樂觀... 行路仲係跛跛下... 可能怕自己行果陣觸動到痛既位...
尋日做 gym 有少少動要郁隻腳... 似乎可以跑... 但一定唔係長距離...  
gym 入面有個 ctse 以前都整親過同一個位...佢叫我勤力  ...

可以做都做晒啦, 身體情況都唔受自己控制, 最緊要同自己講, 勉強無幸福, 一定要長跑長有

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ee ctse 哩兩日有無好d?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ivan 於 2009-2-6 23:46 發表

其實我都試過咁樣傷法,

右膝不能屈曲.

之後抖左成4個月冇跑冇行山,

仲要帶埋護膝.

自從果次之後,我唔會成日跑斜路,

一個week最多練跑一次,

自此就冇痛咯.

唔得唔好逞強,說真的

12月尾我都傷過膝蓋. 之前一段時間又係屈唔倒(要膝蓋好硬, 痛痛地). 當時真係唔知哩dsignal. 26/12 上菠蘿山, 係山頂落左兩步就發左出黎啦大吉利是講句, 有時都係傷過先學倒野

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-6 23:54 發表
CCM 之後一日... 因為怕影響渣打... 所以就急急忙忙去睇醫生... 醫生開了消炎藥和醫生紙...叫我當日就找物理治療... 但小妹不知道公司 insurance 是否 cover ... 就打算等一星期再打算... 過年之後... 完全無好轉... ...

Ee, 任何傷患都需要時間去康復, 就算係好似我咁臨急去針灸, 治療完都要慢慢等佢好, 不會一針即刻好番晒, 現在我都係有點反覆的, 所以渣打之後我都需要好好休息, 才可完全復原, 不要心急, 你每做一次物理治療就好一點, 証明哩條係正確既路, 慢慢地會好番架啦!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-6 23:56 發表

schnix ctse..呢句真係好中...中晒小妹想講既野... 令我以後都唔敢再逞強
你呢兩日點丫 ? 星期日 enjoy 呢~

尋日我係gym 跑步機上用7'-8' 1k 既速度跑左3k, 星期日需要就住跑, 跑得快會痛...8’ 1k.. 應該跑第尾架啦, 現在還未知可以跑幾耐, 會帶定8達通+cash 到時跑唔掂就走人, 一定不會勉強, 自己知自己事, Target 係限時前跑得完, 到時跑成點都好, 對自己都有交代了

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ee, 哩幾日隻腳點哩? 如果膝蓋有番力就試下去gym 玩下健身單車, 鬆下隻腳都好.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-11 11:05 發表

其實而家左膝好易累... 不過都間唔中行行下 chok 一 chok 就會痛
尋日再做一次 physio.. 佢今次無落針啦.. 教0左我一 d 針對性活動... 但做完之後... petpet 又冤痛過.... " />" />ghj
之前我同佢提過我屈曲膝果陣 ...

我覺得你insurance 完左之後可以試下我同runrun ctse既針灸師. 佢識針又識推拿, 每次都會幫我d 手腳, 因為太緊. 菠蘿蓋歪0可能佢可以幫倒手. 佢每次收200-300, 我諗平過你做physio?

心急就唔使既, 現在你有好多時間慢慢復原不過其實係急都無用, 身體上野問題我地係控制唔倒.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-23 23:48 發表

而家日日都拉筋.... 另外加上有 permission 做番運動...
坦白講..... 可能因為心情好...  康復既 progress 好0左 ...

Ee ctse 進度好好, 睇黎好快可以開始慢跑下啦
今日本來諗住玩Leg extension, 但係gym 太多人啦, 多到要等, 等左一陣都未有得玩, 唔玩住了, 都係玩leg press hip abduction
Ee 踩單車都要小心, 唔好再整親啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-27 22:42 發表
開始番做 gym...
15/feb : 全身 weight lifting (1hr) + 單車 45mins
17/feb : 單車 45 mins
18/feb : 單車 45 mins + leg extension
20/feb : 單車 45 mins + leg extension ( 5kg 10下 @1set; 10kg 10下 @2se ...

ee 開始慢跑未哩? 如果腳行既時候無問題, 其實可以試下慢跑

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-27 23:40 發表

左腳比較易累點之外...行路無大問題了~
明天會慢慢跑... 買了你推介的 lp 膝帶...

星期日要去行山... 會用護膝同埋棍.. physio 已經問0左我好幾次可以行幾耐..星期日就知答案了~

咁就好啦
初跑時要慢d+小心一點+放鬆d, 跑時儘量避免斜路... 如果痛就要停啦
跑完番屋企護理下佢(我會'full'下冰), 應該無問題架啦
哩隻膝帶好好的, pad 軟軟地, 跑時又唔易鬆出來
加油啊