香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ee_tpk
打印 上一主題 下一主題

ee 筆寫 跑步 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭國柱 於 2009-3-26 13:41 發表

ee
     我 1k test 比你好小小咋(這星期都不在狀態,跑到扯晒蝦,)4:39,今天條氣都好似未順.
真是佩服亞嬌.由頭帶到尾.

我隻腳好似唔係好聽話咁....我氣就唔多喘.. 但對腳"台"唔起

gill 妹.... 實在唔可以同佢比

升級   0%

該用戶從未簽到

昨夜餐單
1) leg externsion (右左分開做, 各 5 set @ 10下)
2) 邪神交叉腿 (25/25/15)
3) 邪神"單車"腿 (40/40)
4) 邪神台腿 (15/10)

physio 俾0左張號碼布我..叫我星期日去跑吐露港...試下跑成點啦   好緊張~

升級   0%

該用戶從未簽到

re : CC, 大圍, schnix, 朱師兄
多謝你地支持... 小妹不問時間... 但求輕鬆完成

其實我個 physio 都會落場... 所以我才跟埋去...
我想俾佢知道我跑之後有咩反應... 希望對日後治療有幫助
(但佢星期日仲開唔開工就另計... )

升級   0%

該用戶從未簽到

重新上路...今天拎起我的愛鞋... 明天再次比賽

百感交雜...
太久沒有跑過 10k 咁"長"了(自傷後最多連續跑了半小時, 最長距離 6k).. 就以之前積下來的"陰德"....要完成應該並不困難...
但不希望再受傷.....

升級   0%

該用戶從未簽到

今個夏季的目標定下了
1) 改善跑姿 - 受傷主因是跑姿有問題多多...再加上加操得太快...
2) 改善體能

暫定明年完成全馬為目標... 渣馬也好..東馬也好...

升級   0%

該用戶從未簽到

吐露 10k 後記

分段時間 (括號為 總official time)
0-2k - 11:14 (11:35)
2-4k - 11:27 (23:02)
4-6k - 11:30 (34:32)
6-7k - 05:43 (40:15)
7-8k - 06:04 (46:19)
8-10k - 11:34 (57:54)

去到會場, 先拿下 number bib... 想不到 physio 叫埋佢媽媽一齊跑
之後見到七兄, 白兄, 梁兄..小妹仲未換衫之際...忽然下大雨... 所以衫都濕透了
等了十分鐘..見雨未停.. 決定換了... 多謝七兄為小妹把傘" />" />
還有 15分鐘..還是不理雨勢.. 決定慢跑做 warm up...
頭 1k - 好緊..尤其 petpet 怪怪地... 但去到第 2k 已順暢..開始加速...
在第 4k 見到 physio, 拍0左一陣拖.. 佢睇過我跑姿... 佢覺得比佢想像中無咁大問題...
我同堅堅同埋幾位 ching 打個招呼... 甩0左我 physio...但她在 6k u-turn 位過0左我... " />" />
7-8k 好辛苦, 可能俾我個 physio 過0左我頭.. 個心灰晒 " />" /> 對腳忽然覺得舉步艱難....
8-10k, 係忽然有一種感覺, 好似唔駛用到肌肉去跑.. 本來大腿好累.. 但忽然有一下改0左跑法之後.. 舒服0左... 無晒舉步艱難之感... 要揣摩再感覺一下...但果一下太突然... 仲未知咩事改0左... 希望感覺再現
見到 200m to go 既牌仔.. 就爆上去.. 加埋 last 100m 有 sue既 "爆埋佢..唔好剩"既打氣... 再加... 但因為前面有人收腳..差 d 炒埋一碟..." />" /> .. 爆完果 200m.. 想嘔..

跑完之後.. petpet/knee 好緊... 再加埋星期 5 食完邪神果餐對大腿仲係好酸.. 幾樣加埋... 又行唔到... 但暫時未有奇怪既痛楚..星期 2 覆診跟她再談.. 但真的意想不到仍可以 keep 住一小時完成...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-29 16:53 發表
ee ctse休左咁耐~~終於可以跑喇~~尾2k仲可以快咁多~好野
原帖由 上水馬王 於 2009-3-29 16:08 發表
ee復出第一場比賽就跑得咁好,excellent呀!" />" />

睇番 official d 時間... 我覺得自己禁錯錶多 d....
加多一分鐘 d 時間才算正常 ....

即係 last 兩k 係 11分幾先0岩....

升級   0%

該用戶從未簽到

欲速則不達..

有口話人...無口話自己....

經邪神兄當頭捧喝.... 令昨天興奮不已的情緒迅速冷卻下來
一次血深的教訓還不夠嗎...幸好昨天沒有再度弄傷....
但幸運之神還會眷顧我的左腳嗎....

升級   0%

該用戶從未簽到

re : 山比
老是覺得左腳怪怪的.... 似乎要詳細檢查....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-1 18:01 發表
咁你一間去上堂..就乖d 留意對痛有咩反應啦

我跑完已經將我既反應同埋邪神既意見轉告物理治療師... 佢星期日落場都睇過我跑...

但似乎..幫助不大.... 好心灰... 拖得太耐啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-1 18:03 發表
衣衣, 依家唔係賽季, 唔駛咁博住! 保重.

瘋兄..而家小妹只會聽話慢慢跑..今日唔會同佢衝啦...

但問題.. 膝頭問題原因不明... 都唔知要拖到幾時

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-1 18:10 發表

有時急唔來既. 不過我依家對傷勢有返信心.

邪神由我跑姿上提出了我 petpet 感覺到不尋常的原因...
我都明白急不來..... 如果知道原因導致而家既傷勢
就算康復期長 d ... 我都已經有心理準備 (金錢上..時間上)
但而家原因不明實在令人沮喪...

你認為小妹應該搵邊一方面既協助 ?
我覺得我有需要找另一位醫生既意見.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-3 00:19 發表

換左個腦仲實際啦..........

不過要睇下ee有無得換先......." />" />" />" />" />

嘻嘻.....

不如換0左你對修長美腿俾我....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-4-3 10:14 發表
ee
嘩....你個傷真係拖左都好耐囉....
原來至今都未搵出原因架..咁點醫????
你不如從新搵個醫生睇清楚搵出真正原因對正下藥,唔好估估下咁醫啦..

七兄... 我昨晚去了睇朋友的醫師....
醫師講"你的大轉子受傷... 好多跑步既人都係咁 gala" 之後吉0左幾針....
吉一個月睇下點....

不過同時我會搵專科啦... 實在係

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-3 11:17 發表

ee 都係睇針灸?
我覺得針完之後應該停跑幾日, 等到腳休息下, 有少少時間係治療之後去復原
不要氣餒, 其實你比之前一個月已經好左, 只是未完全復原, 可能只係需要多少少時間咋" />" />fvhfgj

其實我之前都有俾中醫朋友吉.. 不過... 俾佢鬧得好勁(其實佢心痛朋友...)... 我又唔聽話.. 唔想令佢擔心
而家俾另一位吉.. 呢位醫師本身都係行山友..所以都有好多山友搵佢...

其實行路一 d 問題都無.. 係跑果下動就覺得 petpet 怪.. 跑完個膝頭更怪

升級   0%

該用戶從未簽到

跑馬地練習

慢跑兩圈 (3k)
踼腿 (每樣 3set)
拍手踢腿 (3 set)
提腿 (3 set)
摺腿 (3 set)
(仲有其他野練習0左.. 但..唔記得)
慢跑兩圈 (3k)

慢跑無睇錶.. 唔知跑0左幾多...
第一次跑左腳腳腕好唔舒服... 但第二次左腳腳腕已經無唔舒服既感覺....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-4-7 07:27 發表
過幾日得閒D, 日頭走去馬場影番幅大卡車相俾你先得!!

影完叫 onon 大師幫我整先得啦....
原帖由 kcchu 於 2009-4-7 13:46 發表

影完EE 要拎黎做頭像喎

當然....
不過今期明仔做0左封面人物... 搶晒我大卡車既風頭....

升級   0%

該用戶從未簽到

apfel, 卓卓妹
其實我已經開始慢跑番.... petpet 都已經好番....
左邊膝頭次次跑完好累... 好軟.... 所以跑完之後都要休息番... 等累既感覺無0左先至再跑另一次....

要解決膝痛問題除0左用針灸... 就只有改跑姿... 因為跑姿太生硬令膝頭不停受到衝擊...

升級   0%

該用戶從未簽到

這陣子少跑了.. 因為上星期吉過針.. 吉完左小腿一跑就冤... 因為這感覺好討厭.. 所以少跑了

11/4 - 火將軍火燒草原, 又是左小腿.. 跑了一半才鬆一點... 活活和 batbat 都覺得我的跑姿比以前好了一點....
13/4 - 晒草跑, 跑了大約 廿分鐘.. 再踢腳... 本想踢完再跑廿分鐘.. 但因正值中午... 太熱... 整個人起動不了
15/4 - 工聯會, 跑了 約 15 分鐘. 腦中提自己放鬆點... 但上身還是好緊張....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-4-18 17:06 發表
好不容易, 終於都爬哂你個blog既22頁.

由頭睇到而家, 都會好明白你响早前實在跑得太多亦都唔夠休息, 難得而家未去到最壞既情況, 你一定要記住要聽人講, 要明白對腳係自己, 一世人流流長你重有大把機會/需要 ...

多謝 billy 兄睇小妹個 blog 啦... 真可惜..昨夜小妹覺得好累所以去完分享會就回家了~~~

以前既我當0左跑步好似考試而要去溫書(練習)咁.. 所以想溫多 d 書.. 結果就........
而家我對跑步既感情/態度改變0左... 希望可以跑... 但只會希望不用受傷而快樂地跑...
好似邪神昨晚咁講..見到大家跑得我自己睇大家跑其實個心係好 up... 我好明白呢句... 尤其渣打果日... 我去影相睇住大家跑個心總係有點酸