香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

步幅與步頻~~

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟係新人,唔知之前有無人討論過~~

睇過篇文章話長跑步頻快,步幅小會無咁易攰,但我又唔係好覺,反而有時短課(<10km)刻意放鬆加大步幅,時間仲快左~~

咁究竟係大步幅定快步頻化算D 呢?自己好多時真係平衡唔到,尤其全馬,到後段無可避免步幅越來越縮,咁我初段有力時應唔應該儘量放大步幅呢??10K/半馬同全馬既步幅同步頻點去平衡呢~~

請各位ching ctse 賜教~~
+1 0
上一篇︰Official pictures of the SDH Beach Run 2008下一篇︰schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-12-24 11:52 發表
其實呢個都係老問題,步頻個好處係容易學,只要個人想快d就加快頻率就做到,不過個限制好大,因為幾快都好,頻率都有一個限制,你點都做唔到好似摩打咁快,可能快極都係由1秒1點幾步去到2步左右,進步空間有限…

...

謝謝米拿 ching, 您很專業~~

我都覺得向加大步幅方向發展有較大既進步空間,四十幾k 流流長,無番咁上下訓練都幾難捱得到大步幅,咁大小腿雞肉訓練除左做gym 有無d 無咁專業既訓練方法呢?另外加大步幅既技術又點掌握呢??