香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix ctse.. 開blog 大吉..長跑長友~~~

你 d 時間(尤其是 10k) 愈來愈好丫... 小妹會多 d 入0黎多多學習..交流~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-23 22:40 發表

我唔勁架, 哩度好多ctse 都跑得好好, 其實跑步係同自己比賽, 每個人目標都唔同, 只要達到自己目標就得啦
Anna ctse 都報左半馬? 我2006開始跑, 練多d 有幫助既, anna 跑左幾耐哩? 有無努力訓練呀?hj ...

見到 ctse 在近來比賽有明顯進步.. ctse 可唔可以分享一下心得 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-23 23:11 發表
schnix ctse..我係第一次跑半碼,,,所以好担心跑得吾好,,我其實06就開始跑,,,但當時只係跑山,,也只係為可以減肥,,07年就膽粗粗去咗跑10K..時間係1:13...冇幾耐就弄傷腳..足一年冇再跑,,,直至今年8 月因頸 ...

anna ctse..不如你將五日其中一日去跑長課.....
跑0左長課就可以考慮一下跑少一日...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-23 23:51 發表

其實都係用跑步機逼自己跑快d, 跑跑下自然會快左, 跑得快d 都無以前咁辛苦
ee ctse 都跑得好快, 又成日練斜路, 我就好少練斜路, 真係有d 擔心

呵呵~ 我在跑步機上只能跑半小時... (因為悶... ).. 賽季完結之後..小妹會參考一下呢個方法去練習
暫時小妹目標希望增加耐力... 輕鬆完成半馬....

至於練斜路..都係今個月才開始跟大圍兄跑上梅子林...
ctse 有無興趣同我地一齊跑 ?
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2271&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-29 23:28 發表

redred ctse, 叮叮噹ctse 多謝關心
膝蓋如再無好轉真係要睇醫生了, 而家希望休息多d , 睇下有無機會自己好番

其實我真係有d 心急, 因為等左mizuno 半馬好耐啦, 希望快d, 快d 好番
膝頭問題都係訓練 ...

schnix ctse... 比賽年年有... 膝蓋仲係唔舒服就唔好去跑啦...
唔好心急呢...

升級   0%

該用戶從未簽到

我在 fitness first 度玩... 果度靜到... 好似我自己包0左場咁...

(不過我去跳 aerobics 多.. 嘻嘻)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-3 19:49 發表

師姐,

包場玩,有無咁誇張!你通常邊段時間去" />" /> 個度0的設施新唔新架" />" />

因為如果沙田個間平日下午去,人都唔多個!係夜晚0的PEAK HR 就勁多人!" />" />

都新丫... 0岩0岩玩晒 d 跑步機... 滑雪機....

晚上... 尤其星期五晚上...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-4 19:41 發表
起跑時見cookie ctse 同running-sue ctse 係我前面, 一開始上斜已經唔見左佢地啦" />" />

平時太少練斜路, 今次斜路表現真係差
頭2K 用左12分幾, 跑唔上力, 唔知係咪太耐無比賽, 戰意亦唔太有
好彩身邊不 ...

恭喜 ctse 達標...
渣打要俾心機 ar~

小妹同 coupon 無緣..... 朋友以為我可以有八折..但係小妹唔爭氣...唯有 2010 年....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-4 21:53 發表

謝謝ee ctse

ee ctse其實我同你既時間差唔多, 我個8折都係坐車尾架咋, 你上落斜都係比我強同快, ctse 18/1 仲有一場哩, 努力, 睇好你架~!   

謝~ ..但小妹跑大霸果陣就來悶死0左... 其實大霸對我來講才是折磨
我在中國沿岸會加油的...

ctse 你好好休息... 星期三晚上大圍兄再有梅子林操練..如果你對腳無大問題而又有興趣既大家一齊練習上斜丫...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-15 22:05 發表
今日原本係索K, 點之開始跑兩個WARM UP 圈之時, 小腿痛, 更加發唔倒力, 逼住要停下來了. 因為嚴重左, 所以決定去睇醫生, 醫生話係筋發炎, 比左消炎藥同膏比我, 佢話唔嚴重, 但要休息, 話1-2 WEEK 會好喎

終於都 ...

ctse.. 休息下... 休息過後又係就會更加快 gala~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 00:22 發表

現在仍然時好時壞, 所以未決定星期日是否可以跑. 仲要諗埋渣打, 等多兩天先決定…如果跑, 都唔會跑得快, 只可當係recovery jog   

schnix ctse.... 我隻左腳同你一樣..所以我聽日去睇物理治療啦...
等佢幫我決定跑唔跑到渣打啦

btw... 想問一問你有無試過熱敷同埋 stretching?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 01:22 發表

物理治療…
你睇開邊度架, 可唔可以介紹我去睇哩? 睇左兩次普通科, 無咩料到, 現在未諗到點做
尋日開始, 見唔多痛, 開始每日做STRETCHING, 熱敷未有, 不過成日按摩下咁
你都要做下STRETCHING (如果唔痛既話... ...

佢係我今日第一日睇佢丫... 係我在大學既跑友介紹... 我睇完再話你知結果如何

schnix ctse, 如果你要去睇物理治療(or 專科).. 最好睇多一次普通科叫佢寫轉介信俾你去睇...
你有買醫療保險可以 claim 錢, 更加要轉介信...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-29 09:57 發表
無啦啦背傷,重感冒,完全打亂晒我部署,好明白schnix 同ee ctse,勁無奈~~hgjD088" />" />hj

總之儘左力就ok啦,一個比賽玩得唔好,甚至玩唔到好閒架o者,最緊要長跑長有~~hgj091" />" />hj

其實我都未知仲可唔可以跑到渣打.. 但我如果跑唔到渣打..會去影半馬/全馬相..大概去邊個位影都想好 gala

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 13:13 發表

咁我等你睇完話我知咩情況啦
西醫唔想再睇啦, 消炎藥食得太多
我另外問緊RUNRUN CTSE 針灸既野, 過多兩日先決定點做啦

而家好多物理治療師都會用針灸...但落唔落針要問問佢啦

btw..我今日睇0左啦..佢覺得我仲係肌肉發炎...  d 肌肉鬆唔番..
今日做0左電療/超聲波/熱敷..同埋詳細檢查.. 星期六再睇
果位係女治療師, 都幾細心...
佢叫我都係俾0左塊渣打布人地跑啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 20:24 發表

ee ctse 而家行唔行倒哩
我會等多兩日先決定點處理隻腳

今日腳唔痛, 所以第一次上跑步機, 發覺復原既路都幾漫長….
祝ee ctse早日康復!

謝..睇一次我都唔會期望可以好快好番....
且看看做多兩次 treatment 就知道佢同我夾唔夾  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-1 20:33 發表
CTSE 點解要針背ge?

物理治療師既針灸只會針肌肉... 而中醫既針灸會針埋相關既穴位... 腳同背既肌肉同埋穴位應該係有關連

今日同位中醫朋友睇戲..佢問0左我隻腳幾個問題之後就同我講..."物理治療師落針既位置唔係咁好 wow... "

當物理治療 claim 晒 insurance 之後我會轉睇中醫 gala... (因為中醫針灸都係當普通科..可以 claim)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-1 21:22 發表

睇下哩兩日點囉, 佢話應該唔使再睇, 不過我就有所保留…. 希望明天真會好d 啦  

其實我 suggest 你唔好跑渣打...
不過如果你跑..小心為上.. 未好番晒再整親手尾長丫...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-2 00:12 發表

今日同runrun ctse 傾開, 覺得哩個醫師應該岩你, 因為佢主要幫我地鬆番d 肌肉, 針完仲幫我扭鬆d 手腳(推拿)  

嗯.. 或者我一開始就要搵醫師幫我針啦...
不過我暫時搵0左物理治療... 如果睇完今個月仲未好番晒就會轉... (始終佢係朋友既朋友.. 唔好意思推卻)

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix ctse... 你隻腳點丫 ? 係未已經唔痛啦 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-3 12:24 發表

之前間唔中仲有既神經痛少左好多啦,哩樣係幾大既改進, 西醫醫極都好唔倒
但膝蓋背面針位對下既 肌肉痛, 有D 扯住既感覺, 今日會去針多次, 如果好D 既話可以再去GYM 練番

EE 哩兩日進展點哩?

都係落0左針好0左好多..至少行都唔係會有痛...
但上斜落斜都有少少痛...膝頭仲係軟....

呢排買0左個 pad 幾好用....叮一叮佢就用得... 好方便... 凍又得..熱又得...