香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix 犀行 很大機會拿獎

升級   0%

該用戶從未簽到

x3, 很有興趣行山呢, 近這一年已很少行了, 請預埋小妹呀   不過, 星期六可以, 星期日就

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜schnix ctse, 時間很好啦, 妳進步了很多呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-11 12:53 發表
本來諗住今日跑個中課, 但最近幾日天氣轉得好快, 鼻敏感發作, 好唔舒服, 已不停吸暖蒸氣同食藥, 今日仲開始作感冒, 唔知幾時先可以好似個SUBJECT 講咁, 跑出好身體哩" />" />

前日索K 時帶左個暖水杯去, 跑完即 ...

吃多d維他命c豐富的水果, 例如: 橙, 奇異果, 檸檬... 我都係感冒未清, 除了昨天跑了少少外, 上個星期都沒有跑 (病o左), 來緊這個星期又會只跑得一兩天, 唔得閒!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-15 22:05 發表
今日原本係索K, 點之開始跑兩個WARM UP 圈之時, 小腿痛, 更加發唔倒力, 逼住要停下來了. 因為嚴重左, 所以決定去睇醫生, 醫生話係筋發炎, 比左消炎藥同膏比我, 佢話唔嚴重, 但要休息, 話1-2 WEEK 會好喎

終於都 ...

真係要休息喇, 休息後好番才可以長跑長有, schnix保重呀, 要靠對腳o架, 好d對佢呀!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-29 14:12 發表

係囉,咁邪,一年一鑊~~
我同大夫講話仲有兩個比賽,佢一次過開左六種藥俾我醫兩樣野,成完既化學反應就係年初一起唔到身~~
而家背傷好得八八九九,仲係咳同無胃口囉,尋日hae 跑8K 跑完有少 ...

我今天也去了找大夫拜年, 但唔記得寫低8/2渣打比賽, 點解寫?? 因為出唔到聲, 用紙寫下了病徵. 感冒, 喉嚨, 聲帶發炎.  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-29 14:27 發表

病到出唔到聲, 係咪用電郵定msn請假?
我都唔好得妳幾多, 唔係講唔到嘢, 係唔想講嘢, 一講嘢就想咳, 咳到腹肌同橫隔膜痛, 做唔到sit-up動作, 起床也要轉側身先得.
昨晚終於冇咳醒, 今日已經好 ...

係咪咳到變蝦米, 我都係 叮叮噹, 唔舒服就唔好做sit-up喇, 好番先吧!!!

我諗星期六才知怎樣!!! 星期一應該ok的, 要出去吸收陽光的精華!!!

係呀要飲多d熱水/茶, 蒸汽有助暢通呼吸道.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 19:43 發表
DEE ching, nc 姐, 叮叮噹ctse.
感冒就唔好跑住啦, 對心臟負荷好重, 如果食住感冒藥更加唔好跑 (好多感冒藥會令心跳加速), 而且一冷一熱又好易'攝'親
感冒如果休息夠可以好快好番的, 一定要休息 同飲水 ...

係呀今天已狂飲熱水, 所以今天經常進出廚房及廁所.

schnix, 妳都要睇吓對腳比唔你出賽, 長跑長友, 祝早日康復!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-29 20:28 發表

Nc 姐, 要訓多d, 訓多d 先會快d 好番, 未好番唔好再出去跑步啦!

我正努力康復中, 現階段黎講, 就算腳唔痛, 可以慢jog, 都要大約5日先可以慢慢進入狀態, 所以1/2 應該唔會出戰了

1/2和8/2兩個賽事, 始終渣打係具代表性d, 相信schnix做這個決定是正確的, 希望渣打見到schnix, 妳都要保重呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-7 16:51 發表
帶著平常心準備聽日既行李, 沒有去年的緊張, 反而希望2009 渣打馬拉松可以儘快過去, 之後可以為2010 年作一個新開始
挑戰組跑得最慢既應該會係我架啦, 不過咩成績都唔重要啦, 去年SET 左2小時內完成渣打半馬, 現在要 ...

平常心 schnix 加油呀!!! 好番再練習過, 練2010全馬

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix 很勁呀,受了傷都可以10k 1:03, 並且這個時間完成,真係 

對腳好番再一起約跑吧!!

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix真係很勤力, 放心, 練左ge野一定唔會白費的, 大家一起努力吧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-2-11 23:02 發表
" />" /> 今天路過你度附近!
系英王道和鬓海街交界的生果檔~有很平的士多卑梨啊!
很靚的呢~比你還要靚哦^^只賣$10 2合
(近太古坊個邊啊)

華姐, 妳由天水圍隔價到鰂魚涌, 勁呀!!! $10 2盒真係平到笑喎!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-11 23:34 發表

我都想哩. 你成日過黎工作, 番屋企都好遠喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 西環伏特加 於 2009-2-19 09:33 發表

schnix ctse,...小弟好佩服你呀,...咁努力做器械,...俾著我,只會俾藉口,自己休息.....
22.2果日唔跑,黎唔黎感受下d 氣氛呀,...!!!祝你早日康復,長跑長有呀,....

x2, schnix真係很勤力, 跑唔到都keep住做運動

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2009-2-24 13:02 發表

我都係咁啱啱才知P記個低PLAN..但係你地咁講,,真係要諗諗啦,,我係行山KEEP腿力....希望可以強化..

最近都想join返gym, 因為用以副助跑步, 強化肌肉. 之前那次join了modern fitness 2年, 上年10/11月由於沒有特價, 所以停玩了.

現在MT給我價錢是 $2688/16月 =>$168/月, 包16個月內100堂class. 覺得都ok!!!  以前是完全沒有玩class的, 只做器械. 不是很多人, 不過通常5.30已去到, 7,8點已走人.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-24 13:20 發表

$168 幾抵呀 , 我p 記都要近$200, 唔包class  

係呀, 幾抵呀!!! 之前都想去p記作比較, 很久很久以前都join過p記. 在此看到schnix的真實報導後, 完全唔駛想了

上個星期去了旺角pure fitness兩次 (一星期的pass), 不過太貴了, 不會考慮, 始終主力都是跑步

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-24 13:22 發表

聽聞阿sir 好好人, 應該唔會咁架
我係怕阿sir第一堂就要我勁跑, 怕腳受唔住  

第一堂唔會嚇親同學的, 都是理論課為主, 例如: 幾時唔駛上課 (颱風, 暴雨..), 跑步裝備... 只是跑少少的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-2 23:26 發表
今日第一堂, 學左D跑步基本動作同拉筋動作, 都幾有趣呀, 時間過得好快添

上堂前"輕鬆跑"左3.5K (留力70%) , 跑左幾次運動場, 終於跑番石屎地, 傷處無問題, 但腳踝, 弓位有D 抽抽地既感覺, 哩幾次都係咁, 可能要試下第二D 跑鞋啦

今日完成約4.5K

schnix著緊什麼跑鞋?? 有沒有把妳的腳傷情況告知阿sir??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-3 00:11 發表

今日未有同阿SIR 講呀, 再諗諗有咩問題先,
下次再請教佢
前排買左對MIZUNO ALCHEMY, 係比腳外番既人著, 個底好厚, 其中一邊鞋底仲加厚D 添. 因為著開既LSD 太薄, 現在跑時小腿會痛, ALCHEMY 保護性好, 跑時小 ...

第一對美記就係rider11, 其實都係上年秋-夏天買的, 厚d, 但比較重.  到年尾買了asics - DS Trainer, 便穿asics多了, 再穿回rider11, 覺得頂趾, rider11買細了1個碼, 但那時不覺得有問題...

我以為LSD都係厚底鞋, 不是嗎?? schnix可以試吓rider.