香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-23 14:45 發表
見到咁多ctse 都開左blog, 我都希望藉哩個機會同大家分享下我既跑步歷程
希望越跑越快, 越跑越健康, 唔好再受鼻敏感困擾了

請多多指教

我打中文好慢, 如果回覆慢左, 請見諒D17 ...

恭喜schnix ctse (馬嫂) 開blog大吉,長跑網ctse團好野。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-4 19:41 發表
起跑時見cookie ctse 同running-sue ctse 係我前面, 一開始上斜已經唔見左佢地啦" />" />

平時太少練斜路, 今次斜路表現真係差
頭2K 用左12分幾, 跑唔上力, 唔知係咪太耐無比賽, 戰意亦唔太有
好彩身邊不 ...

schnix ctse:
呢個比賽妳都可以sub2,渣打更加冇問題。反而真係要留意腳傷,如果目標只係今年渣打sub2,來緊操練應該可以放緩少少,主力保護雙腳仲緊要。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-4 22:02 發表

謝~ " />" />..但小妹跑大霸果陣就來悶死0左... 其實大霸對我來講才是折磨" />" />
我在中國沿岸會加油的...

ctse 你好好休息... 星期三晚上大圍兄再有梅子林操練..如果你對腳無大問題而又有興趣既大家一齊練 ...

以 schnix ctse而家情況,我反而覺得避免太多上落斜路既訓練仲適合呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-2 00:37 發表

當散下步咁jog 下, 最主要希望參與, 咩成績都唔理, 就唔會有壓力啦   

睇到妳腳傷有好轉真係開心, 恭喜使呀, 繼續努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-4 19:54 發表
4/3 >> 1hr 15min gym (包括跑步機16' 2.5k)

今日著上新鞋y 打12, 好舒服喎, 比起之前著既alchemy 輕身好多, 腳板弓位完全無事
經過3個week 運動場訓練, 星期一跑石屎地之後, 今日先敢再上跑步機, 由慢跑(8' 1k) ...

星期日比賽放心去馬啦.....我係數碼港支持妳!

升級   0%

該用戶從未簽到

點解妳個blog好似變左傷患分享blog咁既,同個主題唔係好貼切wor,有d唔想睇tim。
希望妳快d好返使,寫返d越跑越健康既野啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-29 23:53 發表
今日做第3次物理治療, PHYSIO 話, 如果唔痛就唔使再黎啦
其實兩次之後已經好左唔少, 筋發炎既兩個位, 電完好D 啦. 之前發力軟軟咁, 行路又怪怪地既感覺, 已經走左7788 啦
終於感覺到自己對腳開始回復正 ...

睇來妳腳傷既進展都好好,如果慢慢操得返,可能有機會趕得切來緊賽季復出,恭喜使~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-6-25 21:19 發表

cookie同dee 兄, 我會忍一下啦, 又要再提醒自己, 先長, 後強

去年哩個時間, 我一個week 只跑一次, 最怕熱...
現在覺得, 可以跑已經好開心啦, 熱就熱啦, 唔理咁多
尋日跑完之後, 今日只係肌肉酸痛, 感到 ...

schnix ctse, 天氣咁熱跑係好辛苦架,但係跑完出身汗個人又會好舒服好滿足~
加油啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-14 00:11 發表
13/7 >> 慢jog 800m +基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x15, 單腳跳x10, 原地提腿x10, 原地摺腿x10) + 快跑 400mx5 target2'00"@400m - 1'52"/1'58/2'01"/2'03"/2'00"(9'55") (total 2.8K)

好累好累, 好想同老闆講, 我只 ...

可以重新投入訓練已經值得開心,唔使太著意順其自然就得架啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-23 23:35 發表

到時有藉口搵靚女醫師....

而家盡量一得閒就敷冰,希望雙腳平平安安無事

馬王兄:
你好沙胆wor.....係度講搵靚女醫師, 係咪身痕呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-18 13:15 發表

有呀, 工作囉
成日都要上大陸, 如果係office 就多數要ot
星期三都跑左4k track +1.5k 跑步機既, 希望今晚ot 完再去跑下啦

相比ctse妳我真係懶好多, 我OT通常冇咩心機跑到~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-23 23:40 發表
我以後都唔跑TRACK 啦~!
上星期六, SSP, SSW 都唔開比我跑, 今日去到北區運動場, 又唔比我入去
係咪要逼我練石屎地呀!!!

友情去"馬"來緊計劃緊搵次去大坑東跑草地, 啱使妳呀.....留意新界東版既最新公佈啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-10-4 15:50 發表
2009.10.4『活力灣仔迎東亞』長跑比賽 4k

今日係7月以來第三次全程跑石屎地, 亦係我半年以來既第一個比賽
今日全程大腿都比前日鬆, 証明前天既快跑訓練好有用, 開始習慣快跑了, 但係4頭肌就好累, 腳完全提唔起
...

恭喜使.....可以再次參加並且順利完成比賽, 真係可喜可賀~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-29 22:22 發表
因為腳傷既關係, miss 左unicef 半馬, 到最後決定報10k.. 先發現剛在幾小時前full 左. 想試下腳之下, 報左扶輪社既10k
今日狀態好差, 跑到亂晒, 由4'52 1k 到5'48' 1k 到有, 無提腿又無腳跟落地之下, 番到終點時ham ...

恭喜使呀, 一復出就攞獎...真係勁勁~
期待睇到妳個爆炸狂野look...heehee~