香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-3 14:20 發表
Schnix,

其實我今天想打電話給你,看看你進展如何?
但出門時忘記帶電話,照你所講,應該好了很多,恭喜恭喜!

我可能腰部及尾龍骨針得很多,現在起碼有成20多個針孔,
有些針孔發炎腫了起來,有時坐著踫到了 ...

runrun ctse... 很欣賞你的堅持...
但傷勢未好繼續去做運動..可能令你的傷勢加劇...
ctse 如果真係唔得... 就要上車了..

時好時壞可能因為做運動時觸動到傷患... 小妹之前同你提過我也時好時壞(甚至過年的情況更差)... 回想起來可能是因為小妹貪玩去了打羽毛球和做 gym ... 所以我今次都乖乖地不去做任何運動..
小妹亦考慮了很久... 在馬鞍山 8k 時決定不跑渣打了... 為了盡快康復準備全馬...

btw... 你的針孔發炎會唔會係 d 針唔乾淨 ? 小心傷口呢...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-3 15:53 發表

好多謝ee,
其實我都預咗會上車的了,尤其天氣預測今個星期日又熱又濕,
我冇練跑個幾月,體能都差了,跑馬鞍山8K時自己都知道唔掂。

醫師叫我針完後個日唔好冲凉,但我有做Gym會出汗,
...

runrun ctse... 如果時間許可下次針之前沖涼...
同埋針完唔好周圍走啦.. 中醫朋友提示過我針完之後最好休息番一至兩小時...
大家都要加油好好休養~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-3 19:02 發表

Runrun ctse, 我又針完番黎了
哩兩日我用nexcare 既100%防水膠布貼住d 背/腰既傷口先去沖涼, 入唔倒水既, 但傷口仍有d 痛, 醫師話上次用既針用火燒過, 有大既傷口, 所以先叫我地唔好沖涼 (無燒過既針, 佢話唔怕 ...

好高興見到你既傷正在好轉... 祝你在渣打順順利利
維園見 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-3 21:42 發表

希望跑得倒去維園啦
Ee ctse 你既物理治療做左第3 次未?
醫師有講, 針完既位置可以熱"full", 血液循環好d, 會快d 好

今日做0左第三次... 同佢講0左膝頭無力... 佢就幫我吉埋膝頭... 好得意..一通電 d 肌肉彈彈下 .. 但有點痛
佢又幫我貼0左 d 肌肉帶... 佢話有助血液循環... 日本仔野..真係神奇...

我今日都熱敷下先~
唔知係未左腳傷得太耐...  d 力去晒右腳度... 右腳行得多好累.... 快點好番就好啦.. 我怕行行下右腳都....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-3 22:02 發表

我都有哩個情況, 因為要就住行, 右腳好累, 唯有儘量休息啦, 有得坐就一定要坐, 行慢d, 小心d 一步步地行, 唔好整傷隻腳, 唔好拗柴

肌肉帶係點架?

所以而家我一收工就盡快回家啦....唔想行咁多
肌肉帶好似膠紙咁綁住 d 肌肉.. 都幾 supportive , 佢話有 d 膠紙痴住 d 皮膚... 血液循環好 d...
隻膠紙好正... 沖涼濕水都唔會甩~

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜 schnix 今日比賽 pb...
好好休息~ 如果食0左藥..明天上課唔好跑動咁多...

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix .. 我都同意花子兄
你0岩0岩好番...暫時唔好玩 d 咁強既課.. 你 d 肌肉可能未習慣呢

邪神兄之前教過小妹.. 先上量, 後上強..
寧可跑慢.. 但慢慢跑番多d ..

大家一齊加油 ^^

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-20 11:07 發表
ee, dee 兄, 我明白了, 知道衝in 係強課, 見哩個week 狀態好d就心急要玩, 估唔到一隻傷完到第二隻

至於邪神既動作, 會影響小腿既已經唔玩, 應該沒問題的

現在希望keep 住對腳好狀態, 下星期日要完成 ...

其實如果要就住跑... 而家既我就唔跑住啦... 上次再整親可能係因為自己心理未 ready 俾隻左腳跑.. 所以就住就住之下又反而再傷...

我"十五十六"(邪神教的, 即係跛下跛下咁行)0左差不多兩個月... 係呢兩個星期才可以正正常常咁行...呢排 physio 都係上完工聯會果堂之後一日才看... physio 想知我跑完會有咩反應....會唔會再痛番...

p.s. 小華講既生果檔響邊丫..人家好想去睇睇丫

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-27 12:19 發表

會啦, 謝謝
都唔想跑得太差既, 因為join 左隊制呀

盡力而為
我坐唔到你順風車丫...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-29 13:29 發表
跑完啦, 好累好累, 腳連行都無力, 為左係火車有位坐, 坐左頭等" />" />
好多謝沿途打氣既sue, runrun, r, kinkin, 瘋兄. 好感激你們~" />" />hkjhk

我仲未坐過頭等.......

恭喜 schnix 在病中都可以做出不錯的成績

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-29 13:39 發表

kcchu ching 無玩哩個比賽?

我都以為今日可以見到朱 ching~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-3-29 14:13 發表
ctse 唔舒服再加埋今日既天氣已跑得唔錯啦, 好好休息, 長跑長有~

我今次無玩呀, 諗住一個月跑一個, 之前跑左沙田河畔所以今次無跑, 而且報左復活跑如果跑埋今日就好似密左D咁

我都未坐過頭等 " />" />

我今日未跑都已經俾雨淋到由面濕到去底... 跑完坐巴士果陣真係好凍丫~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-29 15:42 發表

其實佢琴日想搵你替佢,不過你好似已經替左朋友,所以唔好意思搵你" />" />

係丫.. 我拎0左 physio 同事既布去跑...
原帖由 schnix 於 2009-3-29 16:05 發表

我好少少, 只係對幭濕晒, 跑完去左d 商場換晒d 衫先
ee 無帶衫換?

我有拎衫丫... 但係最後無位換..挨到番屋企...
點知回到家有人霸 toilet..等0左成個鐘先至可以沖涼...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-7 00:12 發表
今日工聯會課

- 課前自己跑3K
上堂:
- WARM UP 1.2K
- 踢腿3式
- 跨步行 10下X2 sets
- 原地提腿+ 快跑 x2 sets
- 原地摺腿+ 快跑 x2 sets
- 衝60m+ 慢jog60m x 5
- 1K (用9成-9成半力) 測試 4'22"
-  ...

快成咁...
唔通你已經加入0左 sue 兄 同埋曲奇既界仔集團?????

btw, 你喉嚨好番未 ar???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-15 01:13 發表

應該只有ctse 你先可以做到

均速可快可慢...

小妹未爛腳之前半馬既均速係 6min/k....  

p.s. schnix ctse... 你之前脛骨既傷似乎未好... 可能唔係淨係休息就可以解決到問題... 趁休季搞搞佢....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-18 01:20 發表
星期1-4 都無再跑, 只係星期四做左1hr gym
小腿比預期差, 如果下個week 都係咁既話, 應該要再去針灸
今日邪神班已經只能慢跑, 仲要係痛痛地
多謝邪神ching 提醒, 反省番今個月所做過既野
"我係玩跑步, 唔係比跑步 ...

schnix ctse... 不如考慮下睇專科再搞清楚咩問題...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-18 02:13 發表

現在右腳同渣打前傷既左腳情況有d 相似, 開始有d神經痛.
之前左腳既醫療過程係-> 西醫(普通科)->針灸(因為西醫醫唔好神經痛). 針左兩次就開始無事, 現在左腳無問題了

由於上次西醫醫唔好神經痛, 今次右腳都 ...

我本來擔心你係未脛骨骨折...而唔係神經痛

原來你既痛已經左右轉移... 咁要盡快睇醫生啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-19 17:02 發表

神經痛都係脛骨問題(受壓), 應該唔係骨折既

如果睇專科係咪要普通科專介信哩?

如果你要 claim insurance... 就要有普通科既轉介信....

無 insurance.. 直接去睇就好了~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-4-21 00:47 發表
工聯會課

星期五收到今日上堂既program, 唔算辛苦, 不過腳仲係mama 地, 所以諗住去到自己試跑1圈再決定今日係咪跟program 跑
咁岩見到slowrunner 師兄, 就一齊jog左一圈, 多謝ching 教我拉鬆小腿前肌既動作

阿 ...

我想... 閒時踢腳慢慢 jog 都可以既....
一有唔妥就停....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-4-21 10:21 發表

我都認為Schnix 既情況應該keep 住超慢jog 下,停晒唔係咁好...

嗯... 我都認同...
我傷果陣邪神教過我.. 除非連行都有問題.... 否則更加唔應該停
不過要好小心... 同埋唔可以快同埋心急...