香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[平平無奇] --- 用心跑、隨意寫跑步日記

升級   97.05%

該用戶從未簽到

恭喜平兄開 blog大吉!!

平平無奇 - 平兄係一個平易近人的跑手,開始跑步時係著對平底鞋的,他用平常心去跑步,跑過渣打後心情便不能平伏下來,因為他發現跑步的不平凡,佢由跑步服飾平民化轉變成專業化,平均每星期都跑三天了,平凡人開始不平凡了,平常他開始鑽研多跑步資料,有平裝書、精裝等,平安夜前他發現了長跑網,長跑網因他的出現平地起風波了,平均他每天都花幾小時在支持長跑網,他由平凡的發燒跑手,短短數月間轉變成不平凡的超尊貴發燒跑手,2008年底他開始計劃佢平平無奇跑步 blog,平心而論,平兄現時跑步是平平穩穩,但因他想在長跑網各Ching. Ctse 平分秋色,那怕一個平平無奇的跑手,也會平步青雲,在平淡無味的長跑裹,他不能平靜下來了,祝他跑步平平安安!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

平兄:
第一次跑此路線是比較難控制好如何分配点走法,而且你以慢走長課為主,速度方面少練習,有此成績唔錯啦!最主要今次后,你感覺到自已係邊方面弱及不足,那可針對改善下,渣打便可以有計劃去完成自己的目標!

努力!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-7 13:47 發表

平兄,  我剛開始跑步知要減磅.就會跑前食野跑後,都會食不過係會簡D低脂食物.,飲就清水,或,梳打水(貪佢有氣)

現在我每次長課第二日一定輕3磅,.我就會食返多D野等磅數上返,

所以我覺得僧肥同減肥一線之差..

哈哈!我宜家同7兄參唔多情况,不過我仲誇張可以減到5磅,但係回復都好快,加加減減幾得意。
不過嚟排好耐無探亞媽,個日被亞媽話太瘦,唔好跑步啦,被個仔笑我添!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-7 23:14 發表
07JAN 19:30 屯門上斜特訓

由新圍苑出發跑往上斜特訓,明兄,叮叮噹師姐及紅紅師姐已經到齊了。閑話數句後就開始沖圈,在沒有人監場的情況下較輕鬆地沖了8轉,明兄全程都保持他上斜優勢,小弟只能落後3~4秒差距跟 ...

偷懶都揾過第二D藉口啦!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-12 00:10 發表

唔知道星期六有冇特訓呢?
如果冇, 打算星期二/五晚去自修10轉8轉.

我唔想死係西隧或者係橫屍天橋上啊!

17号及24号星期六特訓練習不變,時間、地点照舊。
要諗下做D針對性練習至得。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2009-1-13 10:08 發表
放心放心, 唔係一定要攪眼耳口鼻嘅,

張相嘅氣氛,顏色都係整容嘅一部份呀,

咁...係咪英d呢?

Onon大師,亞平答咗你啦,你睇吓佢張相!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-1-16 15:26 發表

平兄, 這段很有徐志摩的味道!!!

難得 patrick hing 咁有文學底,睇得出!
平兄佢想做長跑網上的徐志摩?
我諗"隨處跑" 佢適合D!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

我同平兄跑果幾次長課,應該我最了解佢嘅情况,其實佢既問題
7哥已經答咗--- " 心理壓力大 "
等我同你分析吓,唔啱就當我吹水算啦!

1./ 走過好幾次長課,都係係20K度 抽筋,問題唔係佢認付唔度,而  係多次都係停下買水飲,身體機能長時間運作又急停,自己身體適應唔度,点解其他人得你唔得,其他人係其他人,我係我,你係你,点能比較?唯有解釋話缺鹽、缺鈉,或者係肌肉柔軟度不足,急停下來
收縮得快,便抽筋,另外呢個心理關口 跑到20K左近,怕抽筋又增加自已的壓力。
2./ 最近榮昇版主,又係吹水紅人,文章又寫得好,係長跑網做咗風雲人物,今次長課点都有少許壓力,呢個係團體的壓力,個個都會有D ,只係壓力多少因個人而以,及自已如何去應付等。
3./ 佢不單平易近人,又細心,而且對自已有要求的,睇佢D 文章已好清楚啦!(有壓力)
4./ 今次長課,我經常前前後後走,就係担心大家唔識路,在路口指揮,跟住又要追瘋兄(佢識路),係13K 見你都跑得幾辛苦及好硬,回程陪你跑2K 也是覺得你心理壓力大跑到硬哂,可能都係之前停得耐咗又想抽筋,其實一直放鬆跑落去,唔好再停應該無事,下次試吓!
5./  果日食晚飯細明哥都講過,你既心理質素未有咁好,唔識点去應付D 型壓力,但知道咗自己的弱点 後,就要諗辦法去克服呢隻
"心魔" --- 20K後唔掂既!

以上係我個人愚見,睇錯唔好見怪!
hgjD115" />" />hj

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-20 12:41 發表

平兄:
我覺得你跟本無需要去諗全馬跑成點,你又唔係要時間成績,....
不如諗諗點樣享受 42k 路程重好.....

係囉學7兄果日去hea 咁既心情跑,輕輕鬆鬆又38K,我做自由人走上走落又32K,因為無壓力,都好輕鬆!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-21 00:44 發表
有本書講男人當失落時,會一個人躲藏在自己心中的小山洞療傷,不想別人去打擾.
而我選擇了打開心窗,讓光亮照進來.......

謝謝各位!你們都是其中一點光!

我的光可能刺眼一点,不要見怪!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-21 01:09 發表

我睇過一本書名好似 "Men came from Mars, Women came from Venus"
都有咁樣講男人. 恭喜你有勇氣作明智而唔容易之選擇, 打開心窗.
見到咁多師兄師姐對你關心, 真誠地俾咁多意見你  ...

叮叮噹:

好嘢喎!呢本書都識睇,你個未來另一半有福啦!

幾時借我睇吓,等我學下平哥哥咁識善解人意,佢氹到平嫂答哂糖!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

見你近日咁苦惱係抽筋問題上,唯有出手幫你睇睇問題係邊度(除心理壓力外),有咩方法改善吓,等你渣打安心跑全馬!

答案(除心理壓力外)
1./ 係好基本問題,你的練習最多都係20K ,所以過咗20K 肌肉牽張反射能力下降,由于肌肉牽張反射是肌對外力刺激的一種保護,所以當這種反射能力逐漸下降到某程度時,就會發生肌肉抽筋現象,其實是身體發出保護訊号要你停止去保護肌肉。

解決方法
1./平時的訓練中增加運動量,特別是馬拉松跑手更應在平時訓練中有意識地逐漸增加跑的距離(而家無得急)。
2./賽前足夠的熱身伸展練習。
3./良好的賽前身體狀態。
4./比賽過程中糖原和飲料的充足及合適的補給(有個有趣的現象,係慢跑的人仕因吸入多過排出,跑得慢流汗不多,但就有機會經常飲水,所以張身體血液內中的鈉沖淡,降低,嚴重的會導致一種"水中毒"症狀即"水昏迷"症狀)。
5./不要在比賽開始階段跑速過快(初跑者以能輕鬆談話為合)。
6./注意肌肉的柔靱練習對防止肌肉抽筋很有幫助,這不僅是對受過傷的肌肉應該是多進行柔靱練習,對那些容易產生抽筋的肌肉也是如此。因為柔靱練習拉長肌肉纖維,有助于提高深層肌肉神經系统的傳導活性,建議在每次運動對這部份肌肉至少進行10分鐘的練習,也可以隔天每次10-15分鐘的柔靱練習。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-1-23 13:41 發表
平兄有無試過一次過跑30k﹖如果無就.........
黃sir,我今晚會最後一次超長課,雖然遲咗啲 但都要跑ge,打算熱身連cool down共長30k,之後個兩個星期都多數係練20k全馬速為主。至於1/2號個 ...

我最担心你係1/2 個頭盤,因快走最易拉傷,你睇住走啦!有人幫到手咁自已咪輕鬆D算,留返渣打!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-23 17:40 發表
[quote]原帖由 叮叮噹 於 2009-1-23 17:25 發表

登錄/註冊後可看大圖

" />" />" />" /> 我同你都未跑過全馬,

哈哈,,,我就算有意見都唔敢比啦....

你果消閒跑手,經常玩嘢,人家又吹你唔漲,俾你激死!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-2-5 11:01 發表

即係最早梁兄都要10:50返呢啦,我跑完食個早餐返呢差不多

平哥哥借個地盤一用

不如半馬組揾個地去食早餐,食完再去駱克道同全馬Ching & ctse 打氣

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-2-5 16:00 發表

對! 一齊努力, 享受比賽的過程!
到時見!

Patrick 而家狀態一流,比心機啊!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

平嫂終於找到了伴,整個脕上都和7嫂一起,邊跑邊聊,好像很合拍似的.希望她們以後多點機會可以一起約跑就好了.

好啦 ! 平嫂約 7 嫂跑,你就有藉口約 7兄跑,等佢過d料你,到時又多隻快馬!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-6 10:23 發表

Patrick 兄,wong Sir 都讚你勁,努力呀,睇好你架..

我講佢狀態好,鼓勵吓佢,你又咁多口亂講,比咗壓力人啦!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-2-6 10:22 發表

7兄,長跑網有邊個唔知你係休閒快馬呀?

你唔知米拿兄幫 7兄改咗個名叫  ------  長跑浪子 !  

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=704&extra=page%3D1&page=34

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2009-2-9 15:31 發表

今年自己目標係完整狀態完成賽事, 所以由始至終無理快過邊個, 慢過邊個.

長跑網有三個 ching 跑渣打既成績大出我意料之外,就係 瘋兄、皇上 同 國寶 Onon 兄,瘋兄係差咗 -- 與腳傷有關,皇上同onon 返到駱克道時就比佢地嚇一跳,驚喜他們跑得咁好!
我係度四圍咁揾住哋個 blog 想恭喜吓佢地,点知倆位都係未有寫跑步 blog,另外一個 ctse就係 running sue 佢都無寫跑步 blog 的,唔通唔寫跑步可以快d
点解我又差不多嘅無咩進步???