香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

髂脛束磨擦綜合症 [Iliotibial Band (ITB) Syndrome]

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝 desmond ching 分享...

你要好好休息... 唔好咁心急再跑步丫...
祝早日康復...長跑長有~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 72348234 於 2009-3-6 00:04 發表
師兄們可唔可以介紹針灸或其他治療師, 自從跑完渣打後到而家都未好, 可能因為工作關係, 無得完全休息 但已有拉筋
麻煩各位大哥, 最緊要快好, 心情勁down

太耐仲未好啦... 盡快睇醫生....
如果你要 claim insurance.. 要轉介信呢
desmond 兄睇過骨科/physio/針炙... 你都可以 pm 問下佢

我而家係睇緊 physio... 但如果你要快好.. physio 未必做到...
如果你想知道我睇邊位 physio 可以 pm 我...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-4-17 12:27 發表
Dear all,

Sorry can't type Chinese now. Pls bear with me.

Just would like to stress, one last time, that cool down is very very important. If you have seen Post 1 you probably know what happened ...

desmond.. sorry to hear that...

星期一上課時我都同你提過個 knee 仲係怪怪地..
雖然無痛.. 但係都有 d 擔心...
我下星期睇 physio 覆診果陣會同佢講幫我轉介睇骨科了...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 matthew~文 於 2009-10-25 05:27 發表
唉....
我都中左招了

行路都要兀下兀下
行遠少少都有點難頂
更唔好諗住沖紅燈 追巴士

回想返......
出事日.......
果日如常拉跟
但第一次去gym跑機
就無做拉itb果個.....
平時都有拉的
就係一唔拉就出 ...

ching.. 你係未已經 confirm 0左 係 itb syndrome?
可唔可以形容下你既傷勢 ?

未必係你所想既問題

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mander.lala 於 2009-11-29 18:26 發表
我都好似有.
問過家庭醫生, 佢死都話係疲倦, 叫我休息唔好跑

第一次發生在行42km既山(3年前)
行到25km左右, 突然覺得左膝蓋外側好痛.
之後死頂, 行到35km完全落唔到樓梯, 要單腳跳樓梯先ok.
上樓梯 ...

ching... 你講既症狀.. 有 d 似 itb syndrome...
不過如其估估下... 倒不如你去睇下物理治療 or 專科(骨科)... 再確定問題

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mander.lala 於 2009-11-29 23:13 發表

想問有咩專科(骨科)介紹?
知唔知大約要睇幾多次先斷定到係咪itb?
如要照XRAY之類, 我未必有咁多錢

btw, thanks for ur comments and concern.

我未睇過專科.. 但聽過邊位專科醫生比較多人睇.. 但不便公開介紹
如有需要..請 pm

如果只是 itb 問題.. 我相信比較容易斷症
但睇完骨科通常會轉介去做物理治療... 之後的物理治療費用....  

itb 是肌肉問題... 照 x-ray 沒有用...
如果你等得又想平 d  .. 就係去政府睇街症再轉介專科

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Jinjin 於 2009-12-7 08:36 發表
請問 我現在睇左跌打,拒話我膝頭外側發緊炎 , 之後幫我卒到脹哂話要散出黎之後便好,咁我再食d 消炎藥 ,其實咁做係咪唔好呢?

在下既經驗.... 消炎藥係無咩用... 另外食到個人虛晒要練番起個人仲難

俾人卒完.. 立即冰敷番會好得快 d...