香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

邊度有 Garmin 405 賣?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2009-2-16 11:20 發表
我都用了半年,都有以下感覺

距離:算準確, 有+3~8% 通常計多左長度
均速:未試過用auto lap
速度:我覺得唔太準確
心跳:最準確
高度:一d都唔準, 睇返個software data,竟然可以有- 數出現(落左海),  d高低誤差不可接受
綜合:我都用得好開心, 隻錶又靚仔

CHing們你地識唔識set customer field? 因為我最想display 時間,心跳同distince 係一個畫面上

我用左2、3個月,有以下感覺
距離:算準確,有+3~8% 通常計多左長度,特別附近多高樓,誤差越大。
均速:auto lap好好用,我自己auto lap 1k,做參考唔錯
速度:我只用average pace,因為pace或speed的變化太大了
心跳:我不用的
高度:同意一d都唔準, 我試用佢跑運動場,佢會話佢有越伏
支援:garmin training center其實好好用,可以set到唔同既interval time,又可以睇返pace/k
綜合:都幾好用,起碼返到屋企,開左電腦就自動幫你upload record

drexler師兄,set customer field......
先長按menu-->settings-->data fields
因為data field最多可以有3版,每一版最多可以display3個data,假定閣下set1版同3個data (--> training 1-->3 fields)
入左之後你會見到個黑色cursor,如果你轉個錶圈,你會見到個cursor去唔同既fields
咁你按一下個錶圈,就可以選你想要既野.....選完後按右上(start/stop)....

聰明的你...其實玩一兩下就知點轉