香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

測魚涌 畢架山路口 ->大風坳 ->大潭督水塘巴事站 來回

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-1-28 10:59 發表
測魚涌  畢架山路口 ->大風坳 ->大潭督水塘巴士站 來回  全程接近2小時

我喜歡跑這段路,空氣好又近我家,但不知道大約多長,如何能 check 到呢?

lewischan ching 請到以下貼子新手劃地圖,度距離教學區學學,度到之後再post上來分享:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=528&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-1-28 10:59 發表
測魚涌  畢架山路口 ->大風坳 ->大潭督水塘巴士站 來回  全程接近2小時

我喜歡跑這段路,空氣好又近我家,但不知道大約多長,如何能 check 到呢?

淨係 測魚涌  畢架山路口 ->大風坳 都已經3K啦,咁斜,好多ching都怕怕,不過我好多時都直扯上到雷達站先落番黎大風坳,練氣一流,以前葉伯都喺咁跑,佢唔慢架。

升級   0%

該用戶從未簽到

lewischan ching 到大風坳後是不是跑柏架山道,之後係唔係跑大潭督水塘道定係柏架山道,有無過壩?過幾多條?所以唔知你講邊條路線,不過幾條路線我都度過,單程6K幾,來回不過12K唔夠13K而已。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-1-28 13:33 發表

thanks allanccl  CHING,

5.57km x 2 ~ 12KM

我劃了地圖了

Jogging simulator17f0000ff4
#linestylered11

114.21161413192749,22.28478794841293
114.20996189117431,22.2748005227 ...

lewischan ching 好叻呀,條路咁斜都難你唔到,落斜小心d,唔好整傷隻腳呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/lxi8HPmeFQC95EPeCToWVlrb ...

如果閣下住鰂魚涌或北角,咁樣就緊係超正啦,我住柴灣也常常坐巴士黎呢度跑呀,不過我通常跑兩條路線之一,就係柏架山道上斜,約2K到金督馳馬徑,約6K,回程柏架山道落斜到市政大樓沖涼換衫來回程共16K,金督馳馬徑就平坦d;另一條路線係柏架山道上斜,約2K到金督馳馬徑,畢拉山道,陽明山莊,經上大潭水塘,柏架山道上斜到大風坳,柏架山道落斜到市政大樓沖涼換衫,全程約19K。