香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

我唔知近排係唔係足底根膜炎, 我未致於"起床腳掌著地時痛楚更嚴重"

最近跑步腳前掌"蹬"出去時,腳板底中間近後跟的位置感到有點刺痛.
踢波時,踢了20分鐘腳板底都沒事/少痛....坐10分鐘再出黎踢就好刺痛

幾年前出現過同一問題,但貼了幾個星期d大陸的膏貼就沒事了.

希望而家都可以貼膏貼就沒事.我想問大家如果睇醫生要睇咩醫生 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 124971 於 2009-1-31 00:20 發表
我已經買左鞋墊
400$
,著左已經改善左好多

我想問幾時,做冰敷,熱敷,仲有拉根同強化運動

同埋我想買"服他靈"依隻消炎藥膏
要醫生紙,唔係好明白程序

CHING....係邊度買 ??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-6 11:39 發表

" />" />  唔該晒師兄....希望唔係骨刺啦

Ching 去邊度照 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

哦............

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-6 21:47 發表

係呀係呀~我睇左普通科食藥+搽藥膏都無效,所以醫生寫紙俾我去照x-ray, 如果照到唔係生骨刺,就再轉介我去睇物理治療, 現在等報告中...

如果照到係生骨刺.....Then ???
CHING 希望你沒事啦...
星期五去邪神度...right ? 到時再請教你...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-6 23:00 發表

照到係骨刺都唔知會點呀,醫生無講到
我唔係ching,我係cmui,星期五會去邪神!不過星期六先有報告出,到時再上o黎話你知醫生點講啦~

Wing Cmui
我琴晚都睇佐你個album....d相好有feel, 功力好深!
....我見你又跑步,又影相.仲影拳擊比賽,以為你係ching tin..SORRY ....SORRY....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 00:49 發表

Hi Wing cmui ~

I found out from x-ray that I have a 1/2 cm. bone spur in my left heel last September.  I am still running although not as fast as before.  In fact, I am running 6 full marathons t ...

HI Ivrunner,
Thanks for your information.
I play football before and love to run now. And I try to join the formal training at the beginning of this year. My problem in the foot was found last month but it does not affect the speed at this moment now. It is terrible to learn that I need to slow down.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 12:39 發表

係勁深!! 重話係無聊相添.

可以將無聊相影得不平凡...正是高手所在 ! PS .... D 音樂都好正 !
我而家日日踩住一罐冰凍的可樂...係腳板底碌碌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-7 13:22 發表

" />" />" />" /> ....

凍COKE 碌腳板底又OK喎, 但係之後應該唔飲得啦~咁搖法真係唔敢開罐汽水

PS: 音樂來自本地一套舞台劇soundtrack, ching有興趣我可以send條link俾你(純粹同朋友分享 )

日日俾我用臭腳踩...仲夠膽飲 ?

send條soundtrack, link <----- PLS PM ME....THANKS !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-7 13:37 發表

PM左!

唔想用冰墊敷腳底o麻...日日碌同一罐都OK o既!

THX !!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-6 23:39 發表

其實照到生骨刺... 都由得佢 gala~...
骨刺都拎唔走...

唔影響跑就話ge...........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-8 05:03 發表

You are welcome!  Please remember, the more you run, the longer it takes to heal.

無奈.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-9 10:00 發表
睇左X-ray報告,唔係生骨刺,連physio都唔洗見, 食多幾日藥+休息一排就會好番o架啦~

That is good !! ..祝你快D痊癒!
CMUI 你可否介紹你個位醫生俾我...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-9 00:49 發表
Terry hing and Wong c tse ~

If you have to run, try running on grass instead of concrete or asphalt and make sure you have good insole support.   

ching... You know it is hard to find grass in HK. I think I need to find shoes with better protection (I use to wear Mizuno Space to run on the concrete road ). I will try to run less and put more time in swimming

升級   0%

該用戶從未簽到

琴日睇完醫生,佢話我吃下藥,休息下應該沒事.醫生話我應該唔會生骨刺,因為仲後生. 女士有e個問題反而有機會生骨刺,因為女士骨質比較梳鬆. 聽完後鬆一口氣.而家要停跑一個星期...

Ps:  多謝WinggniW 介紹個醫生俾我

升級   0%

該用戶從未簽到

lvrunner ching,
多謝你的的意見.消炎係治標不治本, 我係e個月同朋友分析過自己的問題:腳板底的問題係自己跑步時姿勢唔正確,沖圈時用中/前掌落地,腳腕唔夠放鬆,小腿過度發力.年頭一加強訓練,小腿受壓過大,拉傷腳板底條筋,便出事啦.等腳好了後會,改善姿勢.

升級   0%

該用戶從未簽到

4日沒跑啦.......腳痕.....

升級   0%

該用戶從未簽到

忍...忍.....忍.....忍.........

升級   0%

該用戶從未簽到

上個月睇完2次醫生..吃了2次消炎藥都係痛...
上星期聽SEALION ctse 有一針見效的方法,忍唔住今日走去打一針.
醫生話基本上一兩日就可以消炎,.期待中.
ps...打針消炎係治標不治本的方法

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-25 23:16 發表

Terry:
醫生都咁講應該冇問題好快會好返,等緊你一齊操一齊跑中興盃架。hgj091" />" />" />" />hj

大圍:跑中興盃沒問題 !! 不過而家天氣好熱,衝快都頂唔順...

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-26 00:17 發表

terry... 你咁耐都唔好做咩唔叫醫生寫轉介去睇物理治療丫 ?
或者搵中醫中炙搞搞佢都好 ma...
消0左炎你都要識得去防止佢再發炎先得 ga
好容易番發丫...

p.s. wongc ctse 之前都係筋膜炎...
有位 ching 介 ...

ee, 你講得好正確,消0左炎之後,要識得去防止佢再發炎先得 .
我覺得中醫中炙目的都係消炎,但要搞幾次,好煩.都係打針快d
物理治療有考慮過,長遠可以防治問題...如果再出現同一問題.會去睇物理治療.

而家會特別留意跑之前拉一拉腳板底同跑的時候放鬆小腿/腳腕落地....

PS: 姑娘講: 打的針有類固純成份,一年內唔可以打多過4針,否則有機會導致骨枯,一般醫生唔會幫同一個病人一年內打多過2針