香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝分享!!!原來"早上起床腳掌著地時痛楚更嚴重"都係徵狀之一...我諗係平日著o既鞋承托吸震唔足夠,要好好保護雙腳先得啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 faye 於 2009-4-24 23:30 發表
足底根膜炎, 平時一定一定要拉多d calf muscle... 會有幫助。
另外, 其實可以放條towel 0係床邊,每朝落床前拉下先,再做下massage (個腳板底 / heel) 先落床,個情況應該有改善。

唔該faye師姐~我會keep住按摩,希望有快D好番啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-4-28 03:20 發表

Hi  there ~  

You can also try wearing the Strassburg Sock when you sleep at night too.  I suffered from plantar fasciitis for over one year.  The more you run, the longer it takes to heal.

Ching, thank you so much! Do you feel discomfort while using it at night?
I will consult doctor and seek advice from physio. Hope to recover it soon

Thanks anyway~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-5-2 12:00 發表
http://www.mingpaonews.com/20090502/srd1.htm

【明報專訊】編按﹕跑手除了要留意足踝問題外,亦要注意嚴重的足跟痛或足底痛,可能是已形成骨刺。
足跟痛或足底痛應是每一個跑手都會遇上的問題,臨脇上,遇上腳掌變形的跑手不知凡幾,而比賽前後就會有更多腳痛跑手需要接受治療。
筋膜有問題落地拉扯痛
足跟痛的成因有許多,足跟過度的撞擊及足跟骨異位是較常見的原因。足底筋膜是一塊連接腳掌前後方的韌帶,令腳掌保持一個特定的弧度,如果足跟骨受到過度撞擊,會令足底筋膜的起點,即跟骨的下前方出現痛楚。患者通常感到足跟覑地時疼痛,尤其是在剛起脇或長期坐下後起來時,會感到嚴重的拉扯疼痛。足跟骨異位則會令足底筋膜過度拉扯,加速問題的出現,嚴重時,足底筋膜起點的位置更會出現鈣化現象,在X光檢查時,鈣化的位置便會好像一根刺一樣插在足跟骨底的前方,所以坊間一般都會稱為足跟骨刺。
跗管綜合症內側痛麻痺
有些時候,足底痛是貼近足跟的內側,那就可能是跗管綜合症了。跗管是由屈肌支持帶跟內踝和跟骨形成的管道,內裏是屈曲足趾的肌肉、脛後動脈和脛神經。當跗管內的組織因為過勞而出現勞損發炎的話,便會令管內壓力增加,並引起足底內側疼痛足底麻痹等症狀。
如對跑步有任何問題,歡迎電郵至[email protected]
文:陳嘉渝  註冊物理治療師、運動創傷專科、運動創傷物理治療證書課程導師、運動創傷急救證書課程導師

......係咪即係嚴重左?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-6 08:35 發表

Hard to say, I suggest you go to see a doctor and ask for an x-ray, the x-ray will show if your heel has formed a bone spur or not.

剛剛照完x-ray...等報告

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-6 11:35 發表

Good luck!  Here is what a bone/heel spur looks like in x-ray.  The spur itself might be longer or shorter, it depends how bad it is.

heel spur x-ray

唔該晒師兄....希望唔係骨刺啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-5-6 14:43 發表

Ching 去邊度照 ?
原帖由 ee_tpk 於 2009-5-6 16:39 發表

terry 兄.. 你睇0左普通科醫生先啦.. 如有需要.. 醫生會幫你照...

係呀係呀~我睇左普通科食藥+搽藥膏都無效,所以醫生寫紙俾我去照x-ray, 如果照到唔係生骨刺,就再轉介我去睇物理治療, 現在等報告中...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-5-6 22:49 發表

如果照到係生骨刺.....Then ???
CHING 希望你沒事啦...
星期五去邪神度...right ? 到時再請教你...

照到係骨刺都唔知會點呀,醫生無講到
我唔係ching,我係cmui,星期五會去邪神!不過星期六先有報告出,到時再上o黎話你知醫生點講啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 00:49 發表

Hi Wing cmui ~

I found out from x-ray that I have a 1/2 cm. bone spur in my left heel last September.  I am still running although not as fast as before.  In fact, I am running 6 full marathons t ...

唔該lvrunner師兄~原來之前有討論過, 麻煩晒你post link呀!我今日腳跟又唔痛嚕,似乎只係跑完第2日先會特別痛~! 6 full marathons this year plus one back to back marathons 真係好瘋狂~你跑時腳跟會唔會痛o架? 6個FM...我連HM都未試過

我見有師兄提過"醫治筋膜炎必定在患處照超聲波,刺激肌肉內的蛋白質,等他們加強自行修補傷患,一般都只能治療好至七成,余下要靠休息及自已做 運動加強筋部及肌肉的力量"...

請問你有無做加強筋部o既運動? 係拉筋還是體能方面o既運動呢?

PS: 師兄有睇小妹album, 真係失禮, 希望D無聊相唔會悶親你啦~HEEHEE

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 11:34 發表

Hi,  Ultrasound didn't help me.  My PT actually stopped doing it on me after a few sessions.  He taught me a few core stretching techniques.  It is part of my daily routine thing now.  I usually do  ...

唔該晒師兄~等我有機會見到PHYSIO時再請教下先,thank you!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-5-7 12:19 發表

Wing Cmui
我琴晚都睇佐你個album....d相好有feel, 功力好深!
....我見你又跑步,又影相.仲影拳擊比賽,以為你係ching tin..SORRY ....SORRY....

唔緊要~你叫我師弟我都會認你o架!我影果D無聊相o黎o者, 跑步+影相+拳擊都可以係cmui o架~

師兄腳跟痛都係睇左普通科先吧, 有藥+藥膏,不過唔多奏效, 祝你快D痊癒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-7 12:39 發表

係勁深!! 重話係無聊相添.
原帖由 TerrySze 於 2009-5-7 13:10 發表

可以將無聊相影得不平凡...正是高手所在 ! PS .... D 音樂都好正 !
我而家日日踩住一罐冰凍的可樂...係腳板底碌碌

....

凍COKE 碌腳板底又OK喎, 但係之後應該唔飲得啦~咁搖法真係唔敢開罐汽水

PS: 音樂來自本地一套舞台劇soundtrack, ching有興趣我可以send條link俾你(純粹同朋友分享 )

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-5-7 13:29 發表

日日俾我用臭腳踩...仲夠膽飲 ?

send條soundtrack, link  

PM左!

唔想用冰墊敷腳底o麻...日日碌同一罐都OK o既!

升級   0%

該用戶從未簽到

星島日報: http://hk.news.yahoo.com/article/090201/3/agx7.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2009-5-9 03:50 發表
WinggniW ctse,唔好意思,基於版權問題,請勿張貼原文,post條link便可。多謝幫忙。

原帖由 lvrunner 於 2009-5-9 04:01 發表

Alfred hing ~ I deleted the rest of it.  Thanks.

麻煩兩位師兄, 下次會post link 唔貼原文

升級   0%

該用戶從未簽到

睇左X-ray報告,唔係生骨刺,連physio都唔洗見, 食多幾日藥+休息一排就會好番o架啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-9 11:39 發表

Good to hear that!  Now you have to take it easy and don't over do it.  You are still too young to develope bone spur.

多謝lvrunner師兄~我會減少跑步次數好好保護對腳!多謝你連日來o既回覆 & 資料,非常有用呀 !!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-5-9 11:44 發表

That is good !! ..祝你快D痊癒!
CMUI 你可否介紹你個位醫生俾我...

梗係可以啦~我pm D資料俾你啦!我都祝TerrySze師兄快D好番!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-5-12 13:57 發表
琴日睇完醫生,佢話我吃下藥,休息下應該沒事.醫生話我應該唔會生骨刺,因為仲後生. 女士有e個問題反而有機會生骨刺,因為女士骨質比較梳鬆. 聽完後鬆一口氣.而家要停跑一個星期...

Ps:  多謝Win ...

唔好客氣~師兄! 大家都抖一排休息下,希望對腳快D好番可以繼續跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-13 06:09 發表
Terry and Wing cmui ~

Just try to remember that what you are doing now is only fixing the current problem, not the cause (治標不治本).  You might get better soon but that doesn't mean the pain wil ...

唔該晒lvuner師兄~我諗我o既跑姿,加上平日著o既平底鞋令到腳跟筋膜炎, 覺得痛仲去跑步就更加唔妥, 今次會好好利用休息時間俾對腳抖抖, 同埋會學習有關o既護理知識