香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 124971 於 2009-1-31 00:20 發表
我已經買左鞋墊
400$,著左已經改善左好多

我想問幾時,做冰敷,熱敷,仲有拉根同強化運動

同埋我想買"服他靈"依隻消炎藥膏
要醫生紙,唔係好明白程序

我舊年都痛左半年,直至用左義肢矯形造果隻鞋墊,個零月就好了,佢教跑完及行完用冰敷十至十五分鐘(最經濟又有效就係去凍肉舖買雜菜或粟米粒一包來做冰敷,無咁吉腳,用完雪冰下次再用),唔好搞其他野,多d休息對腳,在家中要著厚墊拖鞋,千祈唔好赤腳,著皮鞋跑鞋一定要加墊。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-2-19 11:42 發表

ching, 請問你個鞋墊要幾$$$, 我個物理治療師話要$1500!!

我係
政府義肢及矯形科替我造的,唔洗錢,記住唔好買淨係得個爭(腳跟)果種。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-9-23 22:01 發表

唉....tomde ching.....我e排準備上海馬拉松..操得多,每星期60k.又痛返.....(平時30k).
晚晚只腳浸冰水30分鐘再"碎"伏他靈消炎 (要碎到慶!!)....只腳會好返d

我會聽從亮兄指示,試下義肢矯形造果隻鞋墊 ...(唯一方法唔使停跑的治療方法)

真係要快d造啦,操咁多,越黎越傷架,最驚到時鈣化變骨刺仲難搞,有機會可以問下用過這些鞋墊既師兄/師姐意見,Running_sue ctse用左義肢矯形造果隻鞋墊個幾月,都話好左好多,仲唔洗停操。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-29 23:36 發表
我排期12月頭去瑪麗作鞋氈

Terry兄記住帶埋對跑鞋連鞋墊給他度住黎造,最好預先買定大半號至一號的跑鞋比佢度,佢d墊幾厚架,小弟試過加左之後對鞋好迫,搞到腳趾甲黑左(瘀),之後才買過對大d既鞋,但係個鞋墊變左唔夠大,有虛位移來移去。最後要打電話約過快期再造一對,之後才舒服晒。
用左果d鞋墊,真係好快舒緩,加埋冰敷,好快無痛架啦。(如果真係足底筋膜炎)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-30 11:02 發表

多謝亮哥提點 !!

唔洗客氣,祝你早日康復! 長跑長有!

升級   0%

該用戶從未簽到

我個偶係隊長Running_sue造左鞋墊之後都好左好多,不過可能要造幾對之後才有一對最舒服的,最近義肢及矯型造左一對特厚鞋墊給我毅行跑山之用,勁舒服!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-10-30 11:06 發表

其實跑鞋本身有鞋墊....可唔可以拿走本身鞋墊換新的鞋墊 ? 因此我本身有4對跑鞋...

係呀,會拿走本身鞋墊換新的鞋墊,但係帶埋鞋本身既鞋墊去比佢度住size黎造會快d同易d,唔洗佢改黎改去,換句話講,帶舊鞋墊只係度size,以後唔用舊鞋墊,淨係用佢造既鞋墊。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-30 11:40 發表

亮哥,咁需唔需要掹走跑鞋本身果塊鞋墊呢??hgjD088" />" />hj

佢話要拎去本身果塊鞋墊,淨係用佢果塊就得,如果唔係會迫得滯架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-30 11:38 發表

我八月頭睇醫生,即刻去照x-ray,九月中至出report 話骨無事,排左專科,要到12月17...呢幾個月不斷冰火敷,最痛既時期已經過去,而家已經好得7-8成,搞到黎可能十二月都唔痛啦,但個人就痛苦左5-6個月,無錢睇醫生真係慘...

冰火係有用架,造鞋墊會防止番發,始終都係造鞋墊好!

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟係去東區醫院的義肢及矯型科造鞋墊,公務員免費,市民第一次HK$100,第二次打後HK$60,要經政府醫生轉介信,所以要睇政府門診或公務員診所(for公務員only),經醫生確診係足底筋膜炎才會寫轉介信去排期的。義肢及矯型科內我見大部份都係普通市民(見他們比錢),並非公務員專享的福利。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 amos 於 2009-10-30 23:04 發表

唔該哂亮 ching, 咁我都去政府診所睇睇先.

一定要的起心肝去睇醫生,唔好拖,佢唔會自己好番的,排期需時呀! 而且d政府醫生好少咁順灘第一次就寫轉介信,要睇多幾次的,但係如果你知道自己真係足底筋膜炎,求下佢,仲堅定咁話你個friend/同事都係造左鞋墊就好番,咁佢可能快d肯寫紙給你去排期。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-30 15:00 發表

我都明白,亮哥好多個月前都同我講過,但係出面專業既要千幾蚊一對,咁多對鞋真係負擔唔起,其實我而家都有用爽健果D平鞋墊,前進師兄都係用呢隻,都有好轉,至於專科做鞋墊,我初時睇完私家轉介又話要收貴D,再去街症又要我照左X-RAY先,等完報告再要我排三個月,前後真係搞我4-5個月,真係好灰,所以我出到黎都無咩點提...

Dee兄,照X-ray都好既,可以知道d骨有無事,原因:足底筋膜炎會鈣化變骨刺的,如果已經變左骨刺,鞋墊都幫唔倒手,要造手術。所以唔好拖了,冰火只是舒援痛楚,加上適當既鞋墊保護對腳,平均分擔壓力,係好得快d架,我個隊長已經係矯型義肢造了第二對鞋墊(即係第二個appointment了),d 足底筋膜炎好好多了,起碼最近頻頻捧獎,跑山都唔慢,全因對腳唔痛。
如果7月開始睇醫生,閣下點都排到期造墊了。不過而家去都未遲,如果無好既鞋墊保護,足底筋膜炎好容易番發的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-9 09:49 發表

謝謝Ning 師兄關注,而家等下等下都就等到睇專科啦,呢個月17號,睇下佢係咪做鞋墊比我先,如果係就慳番一千幾百,佢地果D 都應該專業掛~~
不過都幾搞笑,由痛到跑唔到等到差不多好番先至排到期...

咁都好,一定唔好浪費機會,足底筋膜炎好易番發的,平時都用佢個墊,可以防止番發的。
最近我又請醫生(好後生靚女的梁醫生)寫紙給我重新排期當新症,好快又給我期了,小弟拿住一隻少許破爛的鞋墊,要求佢造番一隻+一對新的,佢初時話造過一對比你啦,我話唔好浪費啦,另外一隻還好好的,給我造回一隻右腳鞋墊,另外我買了大一號的鞋,所以要另外造一對大一點的鞋墊,如果唔係,對墊在鞋裡移位保護唔到對腳,佢話明既明既,結果轉頭番黎給小弟造了兩對全新的鞋墊,正! 慳番二千,哈哈!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-12-9 11:44 發表

你個靚女醫生真好 !!
醫生俾我E個鞋墊唔使買大一個SIZE的鞋
不過佢話足底筋膜炎好番就唔用E個墊,以免只腳日後依賴個墊.但就要每日朝早拉筋 (我今日趕住出門.第一日已經沒做拉筋... )

E個墊唔係咁好用的,經常走位的,如果可以的話,請佢造個全掌的,雖然佢話排三個月期給你覆診,但係可以打電話去排個快期,話仲係好痛,個墊成日走位,唔掂,佢(接電話果個)通常唔聽你講,排個近d既期要你自己同醫生講。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-9 11:49 發表

典解亮哥咁順利,我就咁多波折...唔通因為我樣衰...
要諗定台詞17號典同醫生講啦~~

應該唔係樣衰卦,你咁靚仔!
就算好番,都諗番以前點樣痛法,佢唔會摸你隻腳既,只會問點樣痛,幾時痛,有無帶鞋來(佢想用你對鞋墊度住size黎造,慳功夫好多),記住帶跑鞋(連可拆的墊),小弟就買大一碼給他,咁就連比賽鞋(較薄底)都有舒適保護鞋墊了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-9 12:11 發表

good! 等我帶埋對spacer 同rider 13 去先~~

thx 亮哥~~

最好是比平時著的大一碼,即係...平時著40,買定41碼帶去,如果造全掌鞋墊,會叫你唔好用原本既鞋墊,換佢個上去,但係佢果個係厚d既,所以會迫d,小弟試過弄瘀d腳趾甲,之後才去買大一號既鞋,但係d腳趾甲就成一年先至好得番晒,還有對鞋墊移來移去唔岩size,最終排快期造過一對,當時佢見到小弟對腳甲仲流住血水,佢個樣好內咎咁,好搞笑。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-9 12:48 發表

我對RIDER 本身係用黎跑山同長課,係大左半個碼,應該無問題,但對spacer 因為要黎跑短就o岩o岩fit,成5舊水我要出糧至捨得再買喎...
其實差半個碼既鞋對鞋墊係咪一定唔o岩架呢??

如果美記個鞋頭淋d應該無問題,以前小弟著NB鞋頭個面比較厚及硬,d腳趾無鬆位就出事了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-12-9 14:19 發表

原來如此 !! ..... 亮哥好熟佢D運作!..

一年幾了,熟客黎架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2010-1-1 19:30 發表

小弟都因為足底根膜炎影響左有2-3個月了.
請問師兄你是否初初係政府診所睇完再轉介去東區醫院架??
小弟都可以排公務員隊.

根膜炎令我完全放棄晒09-10年所有跑步活動~~~

Sorry! 睇漏了這貼。
小弟以前是公務員,睇開柴灣公務員診所,果度d醫生個個都好好人的,真係好想幫閣下對腳快d好番,可以跑番步,所以佢地好樂意寫紙轉介去隔籬部門,即係義肢及矯形科,唔洗錢,小弟用佢d鞋墊後好快無痛了,但係而家快步操山都仍然用佢黎保護對腳,以防翻發。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-1 22:01 發表
仲有我晌排期期間有做敷冰,熱敷,買左幾款鞋墊,基本上對對鞋都有用,晌屋企就著對好厚既拖鞋,相信呢D 都對我既傷好有幫助~~

晌度要多謝亮哥俾左好多寶貴意見我呀~~

恭喜DEE兄,唔洗再比果d痛折磨!