香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 7)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

又開新帖啦....

+1 0
上一篇︰祝 yungyung CTse 生日快樂!下一篇︰幾時撞牆

升級   100%

該用戶從未簽到

轉貼:夜探梅子林第2回 -- 含梅疾走,梅頂論劍!! ~ by kinkin
請到下面報名:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3801&extra=page%3D1

集合地點:沙田運動場
出發時間:20:00
路線     :沙田運動場 ---> 城門河雙橋 --->梅子林閘口 ---> 明星海鮮舫 --->沙田運動場
路線圖  :
http://www.mapmyrun.com/route/hk/shatin/250858259106
全程     :全程約12K (梅子林路一段約為1.9K)

記錄時間:上斜-7'53  全程-51'38 (記錄保持者-sleung2002hk)

報名:跑手可於此貼留言或直接到沙田運動場集合出發,長跑網綠衣為記(如有的話)。

第2回特訓安排:
大家先於運動場集合,然後一齊慢跑到梅子林路口,等齊人再一齊衝上梅子林,到達閘口後再慢jog回到梅子林路口,等齊所有跑手後或再作小休後,然後一齊用各自極速跑回沙田運動場。
Cool Down + 沖身換衫後於21:45前完成訓練後往宵夜。

P.S. 如跑手想多吃一粒梅子(加強上斜訓練),可自行安排提早出發。

第2回參與跑手名單:

1. 圍圍 (只準宵夜)
2. slowrunner
3. cc (7:30)
4. Jrun2009
5. 小華 (tdc)
6. Cat (7:30到)
7. 大隻添跑手 (50%會來)
8. 火仔11 (早到)
9. 快活人
10. runrun (宵夜)
11. stanwong(tdc)
12. slack
13. 法蘭(tdc)

14. michaelyw
15. running-sue

斧山7劍:
16. Mill
17. -10C
18. Kin
19. Nchben
20. 田中會長

19.2 <SSP跑步特訓> ~ 由魔鬼教練主理
日期: 19/02/2009(星期四)
地點: SSP運動場
時間: 7:30pm,可以按情況早d去換衫熱身,到時跑住等
~~跑後沖涼宵夜吹水~~

出席者:
1. batbat (魔鬼教練)
2. 活活
3. 迪迪
4.法法  (TBC)
5. 華華 (TBC)
6. Steven
7. 恆恆

升級   100%

該用戶從未簽到

更新SSP街坊小隊活動:

21.2探訪流浪牛之家
各位:
我的素食的大學舊同學,會於2月21日探訪流浪牛之家.
我之前睇過新聞,話有人因為土地問題想迫走流浪牛之家,更有人沖入園地用刀割傷牛牛報復,而警方又唔理....(牛牛好慘...)
我當日會幫手,有興趣抽點時間幫助洋洋及牛牛的隊員,可以pm告知我.

詳情如下:
日期: 2月21日(星期六)
時間: 4pm-7pm
集合地點: 元朗恆香
探訪流浪牛之家大約至7-7:30pm, 活動後一起到元朗素食館吃晚飯

出席做義工者:
1. catcat
2. vv

轉貼我的同學講有關流浪牛之家的資料,如下:

剛過去的星期六(31/1/2009)我去了元朗大棠的流浪牛之家當義工. 一向都很喜歡牛的我最近在報章雜誌看到有關洋洋及她的100多隻牛的新聞, 特別是近日可憐的牛牛多次被襲令我更想去看個究竟.
那天當義工後很疲累, 但亦令我更加希望幫助洋洋及牛牛們. 很多香港人都認為牛是用來食用的, 對於這些牛及洋洋他們並不會多關心, 還可能覺得洋洋只是個浪費金錢及社會資源的瘋婦.  但當與牛接觸及相處後, 我敢肯定很多人都會對牛牛改觀. 牠們很有靈性, 比貓狗更甚!
希望在牛年的開始向大家介紹流浪牛之家. 我們可以找個星期六日一起去當義工, 然後到元朗的素食館(大力齋廚)吃晚飯!

22/2 山頭霸王行山訓練 ~ by joejoe

開爐煮食食物意見調查

由於我地個日會開爐煮食,身為山霸隊員既我會為大家預備一餐午餐,我會負責買及負重帶埋上山~
而家,想問下跟埋行山既隊員,中午山上想食d咩........

請將你想食既野寫低,我會盡量為大家預備(盡量咋下...)...." />" />

集合時間地點: 8:30am係鑽石山MTR上面嘅96R巴士總站排住隊等
***活及迪迪活會於9:30am係北潭涌巴士總站等***

路線: 經北潭涌, 石屋山, 獅地, 涌沙頂一帶
難道: 2粒星(joejoe定義)
內容: 野外定向,中午會落澗開爐煮麵食,山霸隊員(joejoe, catcat, kk, fung sir)會預備食物
裝備: 山霸隊員需要做負重訓練,而非山1霸隊員輕裝就ok啦

需帶用品:
1. 水要自備
2. 帶定勞工手套, 以備不時之需
3. 自備碗同筷子等開餐用品, 冇就要用手挪啦~

出席者:
1. joejoe
2. fung sir
3. kk
4. catcat
5. 活活
6. 活活的ching
7. 豹豹
8. 迪迪
9.圍圍
10. 比比
11. cc

食物建議: ~catcat負責買
1. 公仔麵
2. 辛辣面,壽桃牌担担面
3. 烏冬
4. 彩色雜豆及一些蔬菜
5. 菇類(仲會有一些送,不盡錄了~~)
6. 金龍牌火腿午餐肉
7. 罐頭腸
8. 柚子茶
9. 紅"祖"杞子茶

生果種類: ~活活及圍圍可幫手買
1. 梨 ~ 活活
2. 士多卑梨 ~豹豹
3. 提子 ~豹豹
4. "金" ~ catcat
5. 橙 ~ catcat

請有興趣參與的ching/ ctse在此留言啦!!

~~SSP街坊小隊簡介~~
1. 小隊自2008年10月份第一次開跑以來,承蒙各區funs踴躍支持及鼓勵,令本小隊每次的跑步均活動充滿著喜樂與歡笑
2. 我們希望各隊員除了自行跑步練習外,亦能抽空參與每星期的集體跑步,互相觀摩及鼓勵
3. 由於是平日晚上放工後練習,因此每次的跑步里數只會是大約10K左右,全部都是跑街路(因小妹覺得跑運動場很悶)
4. 跑步路線每次都會不同,小隊會在出發前集齊人後再修改路線,照顧不同隊員的意見,所以,SSP街坊小隊是no planning is our planning,我們會遷就各人能力,不會扔棄任何一個隊員
5. 我們認為運動大前堤應該是"友誼第一,比賽第二",跑步要跑得健康,同時跑得有樂趣亦是極之重要的,因此,每星期的聯跑活動後我們亦會宵夜聯誼,大家暢所欲言一番
6. 凡參與本小隊跑步者,均可獲賜給疊名一個,機會難得!!

警告及聲明
1. 此項聚會適合跑步初哥(10公里跑45-60分鐘), 身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3. 活動不排除將於酷熱的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4. 若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   100%

該用戶從未簽到

~~緊急通知~~
有關""衝出香港之~醬油練跑團"":

而家confirm有15人,如下:

參加者:
1. vv (領隊1)
2. 活活(領隊2)
3. catcat
4. 菲菲
5. 豹豹
6. bonbon
7. apple(bonbon朋友)
8. batbat
9. 圍圍
10. tartar (tbc)
11. 法法
12. 華華
13. tell tell (terry ching)
14. 龍龍
15. 迪迪

各位多多支持la

升級   100%

該用戶從未簽到

2月8日渣打半馬白白+食飯+全馬打氣團

活動完成~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

3.15 清幽石澗團 ~ by joejoe
日期: 3月15日(星期日)
路線: 元朗順風圍入丹桂杭,行完澗上紅水山(400m), 落神仙轍, 出楊家村(有時間嘅話可以沿黃棠石澗落楊家村, 仲好玩~~), 回元朗市.
難度: Level 1(行澗級別),
賣點:丹桂杭係一條幾清幽而又開揚嘅石澗

更多補充資料~ by joejoe
今次選行嘅丹桂坑係一條適合初行石澗朋友行嘅澗(Level 1), 較平較闊, 中途有大石塊要跨越, 但只屬低難度, 有興趣玩抱石(bouldering)的Ching/Ctse可大顯身手, 全程冇高崖險瀑, 沿澗旁仲有行山徑相隨, 行徑定行澗由你話事. 行完澗沿山路上紅水山(屬劣地性質, 較多沙石表面, 但近廿年當局已植樹作補救)落神仙轍(一個七十年代已經好出名嘅沖溝), 跟著再睇行程, 如果大家玩得high, 就可再選行黃棠石澗(一條有崖瀑(Level 2-2.5), 多些攀爬成份, 且景觀更美嘅澗) 落元朗, 或直接沿山徑出元朗食大餐都得

出席者:
1. joejoe (領導人)
2. catcat
3. 活活
4. 迪迪
5. 圍圍(tbc)

升級   100%

該用戶從未簽到

樓上:
如果2月14日衝衝跑跑之浪漫情人齊活動用plan b....
打羽毛球大約幾點開始...???

升級   100%

該用戶從未簽到

唔該晒tartar轉貼資料.....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-2-4 15:10 發表
個醬油團都幾好咁woh! 又唔係貴!

琴晚見到你地真係好開心!

不過我個日好似要反工!睇下黎唔黎到啦!

我都幾想去,我都好耐無去旅行啦!

我地ssp都好歡迎你過黎玩...
黎過一次,有左疊名,大家之後已經係自己人啦.....

醬油團已經加埋你個名啦...tbc呀..法法
你果個星期六好似要返工呀?跟同事轉囉....你甘靚仔,一定轉到既.............嘿嘿...

升級   100%

該用戶從未簽到

"衝出香港之~醬油練跑團"
而家已經有11人啦,就黎可以包團啦~~~YEAH~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-2-4 22:12 發表

catcat : 你就唔夠朋友啦, 幫哂港島 + 行山 + 醬油 + 逍遙 + 羽毛球拉客, 偏偏唔幫祝捷會拉客, 唉..心淡…

係喎.......馬上update祝捷會在P.1先~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

2月3日晚有帶相機既隊員(vv, 00, yungyung),可唔可以post個張渣banner相上黎呀.....

升級   100%

該用戶從未簽到

上面第二張相,豹豹個樣+手勢好可愛呀......笑得又夠sweet~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-5 09:30 發表

如果有人做領隊既話,我會prefer自由行呀,唔鐘意join團趕頭趕命咁。
但係我係香港都唔多認路,返到大陸更加係百痴,你地一定要睇住我先好wor

放心啦.....你個紅顏知己華華一定睇住你既......嘿嘿......

升級   100%

該用戶從未簽到

剛剛係渣打半馬個邊睇到,話星期日會17-20度呀.....好多ching/ctse都話小心焗親....

轉貼一:
香港馬拉松將於星期日舉行,警方及運輸署將於當日凌晨2時至下午2時,分階段封路。多條巴士路線,需要改道。警方呼籲市民,盡量使用港鐵,以及不要駕車前往賽事路段。
運輸署表示,十公里賽在東區走廊舉行,車輛需改行英皇道及筲箕灣道,西隧南行管道亦會封閉,部分巴士改行紅隧,預計紅隧會較為擠塞。
賽事籌委會主席高威林表示,天文台預測當日天氣和暖,氣溫約17至20度,對跑手構成壓力,但難以估計運動員受傷人數,賽會沿途會派出500名醫護人員及有救護車戒備。

轉貼二:
睇天氣報告, 今年馬拉松都可能好熱(最高21度), 10k同半馬影響唔大, 但全馬就好危, 尤其是出西隧之後直至終點, 應該都會好熱!
我唔係高手, 背後亦無乜理論, 不過賣老抽經驗都幾豐富, 所以俾少少意見新手:
1. 注意補鹽: 氣溫高出汗多, 同時會帶走體內大量鹽份而出現抽筋。有需要可以帶小包鹽備用(可以去幫襯某d快餐店時...)
2. 注意補水: 見水站就飲水, 一杯半杯真係唔少得。除非你真係幾秒都不能少, 否則入西隧前, 同林士街天橋上, 都盡可能歇一歇, 飲多少少sport drink同水
3. 注意降溫: 唔好著咁多衫喇, 上年笠兩件可能仲ok, 今年可能會多得滯。衫要淺色, 其他裝飾都盡量少, 帽要通氣, 帶黑超回程時可能有著數。利用下濕海綿都會好好多。
4. 出左西隧至金鐘段, 不斷急上急落, 接近中午天氣更熱, 車多空氣差, 牆又已經撞晒, 大家都無乜野好賣, 仲有頗大段路, 所以我覺得呢段先至係最甘!
5. 充足睡眠, 事前拉筋同放鬆心情都好重要, 你係去享受過程, 而唔係去受罪。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-5 10:48 發表

跑完大家記得食多d飯, 儲定多d能量~

大家要食多d飯...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-5 11:03 發表

我都係想睇下邊個plan多啲人, 而且而家都係得tartar回應咋喎...
其實我都諗緊你哋沖圈的話我都係慢跑咋, 定係打完先跑?
Catcat 同Kinkin聽talk 3pm to 5pm 喎

無論plan a定plan b,都應有2part活動嘛....
我同kinkin聽完talk就趕過黎join第二part咪得囉...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-5 11:24 發表
To Batbat: 我真係好拆得架
To 圍圍: 就plan b 啦
To 後join的batbat, catcat 同kinkin: 想沖圈定想打波多啲? 可以睇下book几點場

我想沖圈多d.....因未試過...
不過睇下大隊玩咩啦...沖圈or打波都得既...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-2-5 11:32 發表
嘩..路過呢度....
你地ssp小隊真係好鬼消閑/逍/費/........

呢一個天空

stanley ching:
幾時過黎ssp反下唧...?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-5 11:31 發表
睇過大家既意見...呢個安排唔知好唔好?
14:00 ~ 16:00 先打羽毛球~
16:00 ~ 17:30 食tea休息下~
17:30 青衣運動場集合 (衝圈集訓, 可選擇輕鬆跑)
20:00 晚 ...

這個plan b幾好呀....
菲菲+kinkin+tartar+batbat有無異議...?
如果大家無問題,就甘決定啦,甘我會update p.1既資料~

仲有無ssp隊員過黎一齊2月14日集體浪漫......?