香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑完渣打全馬的體會

升級   23.68%

該用戶從未簽到

今次是小弟第一次 報跑渣打全馬拉松
自己12月開始訓練,已經明白時間唔足夠,
但都膽粗粗報了兩個比賽(一個15k,令一個美津濃半馬),希望跑多少少...能夠應付全馬
這兩個比賽時間是15k(1.23)半馬(1.53)
之後上到這個網見到好多愛跑步的人,見到各位的Blog,更覺得非常不足
之後跟了新界西CHING、CTSE跑了兩轉16k.......之後自己再跑過一次16k

就咁樣去了自己一生第一次的渣打全馬.....<令我體會到好深>
頭28k都覺得ok.....冇事....之後黎料....突然隻右腳抽筋到從來未試過...咁樣,你係上身有氣有力...但下半身好似拖住行一樣.
完全唔聽駛,跑五步又抽到行唔到....每行到一個點...都覺得點解越黎越長,因我聽住歌跑
之前聽兩首行完1公里,到最後要聽好多首歌先行完1公里,之後連左腳都抽埋....,從來未試過同一日抽咁多次
去到最後1公里見到兩旁的市民自己真係哭了..真係唔知點解,真係好感動....真係那一刻撐到要撐下去.
之後終於完成了自己的全馬...全馬時間是5.17

但現在我明白完全半馬同全馬完全是兩回事.....
全馬真係要有好充足準備,要夠里數...之前自己都想過<<半馬X2就係全馬最多慢少少>>...這樣未跑過的心態 .....
但去到28k-32k那時...真係好唔同.......

最後各位CHING,CTSE..
因經過今次渣打全馬先知自己有高弓足,但自己希望日後可以長跑長有...
有冇些好跑會可以提供給小弟,只希望自己雙腳.可以跑下去,直到自己老了都好似葉伯一樣健康跑步...已經好心足..腳勞損的程度減低
希望參加跑會學習正確的跑姿,謝謝!

+1 0
上一篇︰渣打賽事長跑網整體安排意見區下一篇︰2009.4.5 Round the Island 2009

升級   23.68%

該用戶從未簽到

完全係這種感受去到28,9公里那時...怪自己準備不足
...
但自己已下定決心用一年時間,
下年要完成一個唔駛行的全馬:>

升級   23.68%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-2-10 18:13 發表
嘩, Sammul睇完你的分享, 我都感受到你點解會最後果k會咁感動
下年再努力, 操多啲
我都想定期在荃青區約跑呀, 一齊努力呀!!!

多謝菲菲CTSE鼓勵...
今年要努力些......
有機會再找下新界西路段一齊再跑
大家一齊加油...

升級   23.68%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-2-10 19:21 發表
Sammul ching 努力! 我下年都報全馬,
等你好番、一齊再同荃灣ching、ctse練

其實都好返了,搵日約出黎再跑....
之前你講城門水塘跑步...我都有興趣...
如果時間ok,一齊再跑過,
為明年全馬一齊努力

升級   23.68%

該用戶從未簽到

原帖由 MILKSON 於 2009-2-10 20:31 發表
我又分享下先,之前為左記低 SCM 既賽事打左一篇長長既文章

---------------------------------
終於都在歡呼聲中完成左個賽事
應該只係話,完成左目標既一半
成個過程橫跨左個幾月
有喜有悲,筆錄下來,記低是好 ...

CHING...有機會一齊跑下,
今年準備好...下年再向全馬進發