香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

減肥飲食吹水站

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-11 14:37 發表
小弟先啦.
2月11日.
一早食左隻蕉.
係公司十點零鐘鼠左落街, 買左麥記豬柳旦漢堡早餐, 可槳只飲兩啖.
中午食左兩片麥包+ 1隻香蕉(一陣下午茶來多份).

瘋兄... 呢兩樣野好豐富咁 wow~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-2-11 17:35 發表

飲食絕對係最最最最最難的一關, 或者咁講, 心癮難耐!!hgjD103" />" />hj

所以現時為止都未可以在飲食上下功夫

2月11日餐單:
早: 北菇雞肉蛋米, 熱horlick
午: 時菜牛腩飯, 凍茶少甜

其實係同平時一樣, 無 ...

kc 兄... horlick 你飲果陣全走先至無咁肥... 如果唔係就算你唔落糖..因為有淡奶都已經致肥
時菜牛腩飯 - 多汁既飯都係比較肥... 盡可能揀其他少汁既飯

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-12 13:58 發表
2.12
早:大人自制豬柳旦三文治1
午: 吞拿魚包1+橙1+香蕉1+凍o茶
下午查: 麥三文治兩片
晚: 未知

瘋兄...今日餐單唔錯 wow~ 塊豬柳係未 mc 當當果種 ? 果種豬柳加工過比較多油... 多鹽...
如果係真豬柳/豬扒應該會比較少油~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 18:51 發表
經過年幾跑步減肥, 飲食已經可以好節制.

11/2
早 toasted五穀包一片+煎蛋一隻, 清水
午 五穀包一片+芝士一片, 咖啡一杯
晚 湯河炒+大量青菜, 薑醋豬腳一小碗, 清茶
宵夜  預備食水果

好清淡...
小妹為食... 唯有跑多 d 都要食....

升級   0%

該用戶從未簽到

呢排無得跑但係飲飲食食比未跑之前多..我都要戒下口啦

昨日餐單
早餐 : 麥片 5 茶匙 + 提子乾一湯匙
午餐 : 白飯一碗 + 青瓜半碗 + 雞翼 5 隻 (去皮)
下午餐 : 餅乾3片
晚餐 : 白飯半碗 + 蔬菜碗半 + 肉餅1/3碗 + 菜湯
早餐之後好快餓..想問一問早餐如何改善 ?加隻蕉可不可?
盡量只飲水/茶

升級   0%

該用戶從未簽到

小妹暫時目標... 希望減番去 110 勁
昨日餐單
早餐 : 方包兩片 + 蕉一隻
午餐 : 菜一碗 + 肉半碗 + 飯一碗 + 菜湯
下午茶 : 橙一個
晚餐 : 菜一碗 + 肉半碗 + 飯半碗
似乎仲未戒口得好緊要... 希望戒到晚上既飯同埋肉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-19 14:05 發表

ee , 勁呀. 你既目標應該100好d, 到時實好fit呀.
中午做左件後悔既事, 食左個齋飯盒: 炒米/菜+紫菜卷+豆卜+炒旦, 幾油下!  

瘋兄..我都想 100磅.. 但係玩0左差不多兩年都仲未去番 110磅...

你咁快食定俾 2010 年渣馬 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-19 14:48 發表

oh no!

瘋兄... 似乎你呢排要食番多 d 清淡 d 既野彌補番今日既為食 wow...  

升級   0%

該用戶從未簽到

上星期 5 :
早餐 : 面包 + 香蕉
午餐 : 半碗菜 + 半碗肉 + 一碗飯 + 一個橙
晚餐 : 魚片粥兩碗
星期六 放縱日
早餐 : 飲茶
下午茶 : 蛋撻 + 半個菠蘿油
晚餐 : 出外晚餐 ... 唔知食0左幾多野...
星期日 :
午餐 : 半碗菜 + 半碗肉 + 一碗飯 + 一個橙
下午茶 : 一個 apple + 半個包
晚餐 : 一碗菜 + 去皮雞翼 5 隻 + 大半碗飯

尋日磅重, 運動後約 113 磅.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 14:46 發表

ee, 嘩好味呀, 好耐冇食喇.
你都好仲意食雞翼喎." />" />
加加油, 夏天之前100吧!" />" />" />

kaka ... 食完呢個波蘿就要戒口多幾日...
係丫..我好喜歡食雞翼... 瘋兄..你都係同道中人 ?
100.. 唔敢想...我好似小學未畢業都已經過0左 100.... 只要可以 keep 番大學畢業之前既 110 已經好好啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

我而家每日早上既早餐係..香蕉 + 小蛋糕 + 齋啡.....
因為經濟不景... 好少可買大早餐食啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-16 00:20 發表

小蛋糕會唔會有油架,我以前自己造蛋糕係用牛油架喎,改食粗麥方包會唔會好d呢?
我最喜歡既係粗麥方包夾香蕉,以香蕉代替果占,味道一流! 又飽肚,又有果糖能量,減肥佳品!

嘉頓說謊蛋糕... 佢話用植物油...

我好少買方包.. 因為我好多時在佢過期之前都食唔晒.... 唔想浪費 ma~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-4-16 09:28 發表

如果蛋糕, 小弟通常都係 "無油自製"
至於方包, 會去麵包舖買, 貪佢新鮮冇防腐劑

回味緊你在馬鞍山 8k 中既小強糕

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-4-16 14:35 發表

亮哥, 話時話, 我地幾時再見面先, 等我睇睇情況是否許可,   

sue 姐..我地下星期三又見 gala~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-4-19 20:55 發表
第一次離瘋ching這裡, 看見大家都會有些減磅心得.
我都講吓今日食左咩先 :
早餐 : 一隻煎雞蛋+一碗出前一丁+一大碗麥片+三合一咖啡一杯
午餐 : 一碗半炒飯+一杯熱奶茶(小糖)
晚餐 : 洋蔥猪扒一件+烚 ...

mill 姐..睇你早餐..就覺得你增緊肥 bor......

咖啡奶茶少食... 出前一丁少食... 炒飯少食.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-20 20:41 發表

wadee哥斧底抽薪,地獄式減肥乎?咁既早餐真係無味既喎!

我而家早餐都跟0左你既 suggestion...  一條蕉 + 兩片方包...另外自己沖杯黑咖啡 (走奶走糖.. 實在係忍唔到口 ma~ )

午餐就係阿媽煮咩就食咩... 無得揀...
晚上就食一碗菜...半碗飯...嘗試不吃肉... 但尚未成功

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-21 11:56 發表

mill mill,你個早晨真豐富, 小弟都唔差食左漢堡煎蛋三文治+大碗麥片.
午餐帶左橋麥面+火腿.
好野喎你食得唔少都keep得咁fit, 利害呀!

正 wow~ 瘋嫂出品 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-21 22:23 發表

恭喜ee升左造元老級尊貴發燒跑手,
妳既早餐好正呀,黑咖啡....唔好引我,我都鍾意架!
有機會可以自己煲d低糖 "渣咋"(我通常用一斤渣咋煲一大煲,加一片片糖),放在雪櫃,可以做早餐,幾飽肚的,又有營養,荳類 ...

渣咋... 果 set 野會唔會有人執好晒一pack 過買丫 ?!

p.s. 你唔提..我都唔知已經 upgrade 0左去元老級尊貴發燒跑手

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-22 10:06 發表

超市有執好晒一pack的,比較細包,好像300gm=半斤,品質亦較好、無沙、衛生d,不過我嫌貴左dd,我在街市買的是十元一斤,便宜一半;其實效果相同,是我的護士姐姐妹妹極力推薦的營養減肥食品;我哥哥過年時發現血壓 ...

十蚊斤係未都係樣樣齊晒 gala?!
街市雜貨店有售 ?!

我都好喜歡食糖水.... 好想試下煮....