香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有無捐血習慣

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

我係成份捐血者

所以,兩星期左右就要去賣血一次.   
" />" />" />" />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

我暫時九十幾次左右,今年內有望一百次啦.
另外,我記得,香港既記錄,去到2008年係400次以上.
而100次以上既香港人,亦都有好多架.

成分捐血資料:
http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_donation.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-11 20:52 發表

成份捐血時間比較長, 要預約辦公時間捐, 去Austin Rd.總部捐唔係咁就腳, 都幾麻煩!
迪迪仔真係有愛心同恆心. 叻叻!

多謝讚賞先.
其實,又唔使好有愛心,不過,真係要遷就一下時間,
因為,成份捐血只得幾部機,一定要預約的.
要約到時間先有得捐,
現時,如果要預約一次星期六,分分鐘要等幾個月[星期日休息的]

地點反而都算OKAY,由佐敦地鐵站,經QE行上去,大約都係十分鐘左右啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 feufeu 於 2009-2-11 21:03 發表

唔係人人得ga, 我係女性, 已經捐咗超過50次. 後生問到而家, 佢都唔比我捐成份.
Envy & 佩服迪迪仔! 加油~~

據聞,因為現時登記左既成份捐血者,要預約都要排好耐,
佢地暫時已經唔再接受新登記了.
[好似話,除非你係AB型啦佢地先會考慮]

不過你都好厲害喎,唔係成份捐血者都可以捐到50次以上,勁! .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-13 01:12 發表

feufeu ctse,

我都係女仔, 點解唔俾捐成份? 唔係血管夠粗就得咩?
我血管好明顯又粗, 捐血好快架! 一般捐7-9mins, +所有手續, 都係一個鐘, 休息15mins, 1:15pm走得.

就我所知,有兩方面:

[1] 做成份捐血者既其中一個條件,就係最好兩隻手都係血管夠粗,可以捐到血,
因為佢地會盡量安排左右手輪著捐的.

[2] 另外,現時登記左既成份捐血者好多,預約捐血都要等好耐[特別係星期六],
所以,聽聞近幾年都無乜接受新既登記了.

升級   0%

該用戶從未簽到

紅十字會現正招募成份捐血者

上星期去捐血時,紅十字會職員話現在已經開始招募成份捐血者.

條件:
- 男性
- 五十歲以下
- 有最少五次捐血記錄
- 雙手都能捐血
- 可以在星期一至五辦公時間前往紅十字會總部捐血
- 可以大概兩至三星期去捐一次血

有興趣者,可於辦公時間致電2710 1202 與紅十字會職員聯絡

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-3-14 21:30 發表

以前係65歲家嘛!

成份捐血只可以捐到50歲,
而捐全血就可以捐到65歲.