香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

SONY 300 alpha or 350 alpha

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-2-21 20:17 發表
防潮柜..腳架,閃燈....係唔少得..逐樣買啦,有限錢.
影下雀.. 影人像..影花花虫虫..... 影每一樣野都有專門鏡...有入門,有高階. 高階小小鏡的隨時一支貴入門版幾倍 ()
話返轉頭,平有平玩,貴有貴玩,kit lens 都可以影 ...

繼續毒下瘋兄啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 11:46 發表
好毒! 好毒呀!

因多人用nikon, 問野都方便d. 所以要去買nikon喇.嘻嘻嘻...
我主要買來影跑步既即.
請問想影特寫, 身後既人續漸濛濃(好有詩意), 用kit lens可以嗎." />" />" />" />" />" />" />" />" />" />(未學行, 先學飛 ...

瘋狂兄...先恭喜晒先...深明早買早享受...遲買發藕竇道理...
你提到的問題....看看下面可能幫到你..
第一條link..一些數字你暫時可不理..只要明白佢幅圖意思..我諗你都有概念..
第2條link..是提到焦前、焦後..及blur得靚唔靚..(注意有D sample是反射鏡..你可暫時不理會)
http://www.xitek.com/xuetang/optics/depthoffield.htm
http://www3.xitek.com/testreport/xitek/m135stf/oof-prin.htm
另小弟放兩張相..
蝴蝶個張焦後..鏡與主體距離(約5尺)..及主體與背景距離(約10尺)...就可印於上面第一條link提及的理論..
另一張雀仔...隻雀焦前其實是有個鐵網..而網眼約1.5寸乘1.5寸 (1寸乘1寸都得)...
因我將鏡頭壓貼在鐵網上...目的是用盡鏡頭焦前化走個網..影出來便看似沒有鐵網...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-2-25 00:07 發表

Parco 兄,
你d相都好毒下...
特別係只鳥....用300mm 影?

Terry兄...
兩張都是300/4...

升級   0%

該用戶從未簽到

瘋兄...
如果去開鴨記看防潮櫃...
咁就不防順便看看腳架啦...慳番程車錢嘛...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 16:25 發表
嘩, 仲要咁既配置呀, 遂樣毒下都幾係野喎.
哈哈, 初級防潮箱幾錢到呀.

瘋狂兄叫到...即刻有資料啦...
鴨記..常見下面呢D..惠通....你預60L以上啦...幾舊水起...
http://www.gd-huitong.com/product.asp?pro_type=12

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-2-25 17:54 發表

我用膠箱咋,細細個,無人知架.

C兄一鑊過轟炸瘋兄...
瘋兄要買野...總有一個幫到你...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-25 17:33 發表

多謝PARCO兄報料, 防潮箱咁大舊野呀,  即係放係屋企大人實知, 仲諗住暪得一時得一時添.C就C啦!

瘋兄....
櫃照買...問起買舊野返來攪乜...你話放乾搖柱啦...如果有剩位先放相機啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-25 22:37 發表

毒吓瘋兄先....此箱是小弟家父的傑作,外表看來是電制箱,打開....是放相機的,箱的底部裝了發熱管,長時間保持温度25度左右。第二張相有小弟的新竉兒 入門機 D70.....

Ken兄...個櫃好忙下喎...
D70....呵呵...原來ken兄是知音人

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-25 22:58 發表

是,連關節葯都放埋入去....

其實小弟較鍾情D80的,而呢部機因為是二手的,價錢算平及第一手是愛機之人,保養得幾好,所以就買了回來,小弟現在仲未摸到B快門在那裡調較,而本使用手冊要遲一點先到小 ...

D70個B快門..你要轉去M模..之後將快門時間鈕..轉到最盡就是...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-25 23:09 發表

Parco 兄,掂﹗明白﹗收到﹗謝謝﹗

D70...一部伴我影左4萬張相既機.....人肉說明書呀..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-25 23:15 發表

Parco 兄,321小弟唔跑,跟閣下去南生圍學吓影相,不知閣下有冇問題?

Ken兄..唔好咁講啦..我都是反反下.....
影..當然無問題..大家研究下...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-25 23:19 發表

好﹗多多指教﹗到時先再約閣下點入去。

你講南生圍...?
如果坐西鐵方便..錦上路西鐵接你...(因我會車隻狗..放心..呢隻好乖)..
是日...ZZZzzz...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-25 23:23 發表

ok﹗當日1500 入去,80-200 夠唔夠玩?

小弟都 z Z z Z z Z

80-200夠啦...
你話有支28-200嫁...呢支都得嫁...