香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   20.75%

該用戶從未簽到

在自己本身的blog 寫了一整個月跑步日記。既然如此,何不把自己的跑步軼 / 糗 / 蠢事都在這兒寫呢。

小妹初到貴境,有望各ching ctse 多多指教。
+1 0
上一篇︰rayray 的第一個10 公里下一篇︰新人報到

升級   20.75%

該用戶從未簽到

剛才呆在公司,看著長跑網,忽發奇想就開了blog。
過去都是參加10公里賽事,從沒有想過要跑得更遠。可是現在我已下定決心,好好跑步,向2010半馬進發。

既然如此,不如由現在起把練跑的進度好好的做個紀錄,希望一年後看到的,會是一個美好的回憶。

所以,我把blog 名為「不止十公里」,希望有一天可以一口氣跑得遠遠。

遊樂...只是小妹邊跑想邊抱著輕鬆的心情,好好享受長跑的步伐。

先報報數先,最近一次跑晒草灣運動場,47分跑了12個圈,連兩個圈的cool down。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

yi...被點相tim....ching 真好記性

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝各位ching ctse,我都唔想做一個下巴輕輕的人,呢一年我會努力的

小妹而家計劃預計一星期跑二至三次
以周六的tko 逍遙跑做長課目標(約10k,有斜路)

之後平日二、五放工就去運動場跑8k(會密切留意各區的約跑活動)
睇下咁keep 住一個月會有咩成果先hehe

我而家仲未敢定半馬成績住...跑多一陣再定都唔遲啦~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

打鐵趁熱,今天放工後,滾水淥腳的到晒草灣~~~

打算以每個圈(500米)三分二十秒來跑八公里,結果:

2'50"94 / 3'06"04 / 3'10"24 / 3'22"27 / 3'14"54 / 3'20"45 / 3'21"38 / 3'28"19 / 3'33"88 / 3'30"91 / 3'33"96 / 3'31"95 / 3'36"29 / 3'34"38 / 4'49"41 / 6'00"93 (最後兩圈cool down)

keep 到一半....

需時58'05"73...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-20 22:55 發表

山比ctse果然有恆心呀...
尋日開blog,今日就的起心肝去跑...

你前段跑快左,後面才冇力keep番速度啫...
你而家打算一星期練幾多日跑呀?..

ctse,我打算一星期keep 住跑二至三日
初步打算跑二、五、六

我同自己計左幾次ka la,都係後勁不繼。
其實我未係好控制到自己的步速,希望練多陣情況有改善,或者有耐力keep 住個步速啦hehe

升級   20.75%

該用戶從未簽到

趁仲精神,打個TKO逍遙跑紀錄先

路線:寶盈 → 新寶城 → 明德 → 將軍澳醫院 → (繞過將軍澳醫院後面) →坑口村 →景林 → 寶林 → 茵怡 → PCCW機房 → 廣明 → 彩明 → 維景灣畔 → 寶盈
里數:約 10k

八點四開跑,上了將軍澳醫院後山斜坡,shortcut 了1公里,一小時多少少完成
不過下次要迫自己跑得快少少先
跑上斜路後,久未到訪的左邊肚痛突然後發,但今次我寧願慢jog 都唔行,行多五分鐘左右,就無事lu~~~

早上跑步,最大困難只係要離開暖笠笠床鋪
小妹收工跑步,每每都係趕頭趕命跑完返屋企,
一朝早跑完,仲有一整天完成其他工作,爽呀~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 零下十度 於 2009-2-21 14:55 發表
恭喜山比 開blog大吉希望每個星期都可以同你跑.悄悄話你知啦.其實你的第一次逍遙跑亦都系我的第一次.hgjD124" />" />hj

講起第一次逍遙跑,真係隔左成個月都仲好難忘。

見到個post 話「適合跑步初哥」,難度兩粒星,12k,心諗住都係比平時 / 10k賽多幾k / 2k 啫,就膽粗粗跟埋你地去跑
起步時,心情真係好似坐過山車咁,因為唔知自己會跑到去邊
一上到澳景路,就知道唔對路,好彩一路有文兄 / chariman 同活活 睇住...先無甩手甩腳咁跑完

我超懶訓,但估唔到周六可以彈起身,入tko 逍遙
希望呢個態度可以伸展到平日返工同返教會啦....

雪花ctse,長跑長友呀~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

昨晚訓得唔好,訓訓下突然醒左,成個身唔郁得,唔通呢d就係俾鬼壓?
呢個星期跑了兩日,加一晚游水...我要好好檢討下
攪到成晚訓唔好,一起身就十一點,返唔到教會...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-2-23 17:03 發表

ctse我都有你同樣的想法, 我次次都係10k, 眼見朋友今年成功由10k轉為半馬, 我心癢癢的!
我都想下年跑半馬, 好想挑戰自己, 不過以我現時進度仲有好大距離....
一齊加油哦~~~~~~ hgj088" />" />hj

YIYI
EMMA 你昨日跑成點呀
係度先歡迎你加入tko 呢個大家庭先~~~

唔駛擔心,我地仲有時間練習
跑步唔係要沖成績
跟得開心,享受過程先係最重要呀!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

emma 加油呀~~~

約了朋友晚上去深水步運動場,佢跑下行下,我就同佢講好同佢跑十個圈,又真係俾佢八成時間jog,兩成時間行咁完成四公里...

跟住我就自己跑多三個圈:2'08"98 / 2'41"54 / 3'31"64,加多一圈cool down

話時話,跑完都成九點幾,但場內起碼仲有三十人jog / 行緊...好旺場~~~

全程58'51"26,完成左14個圈,5.6公里

聽日放工去九龍灣,參加ssp魔鬼教練特訓....死啦,好擔心連一set 都跟唔到呀....

升級   20.75%

該用戶從未簽到

8.15到場,跑了三set...3'57" / 4'03" / 4'xx...
9.30走人

跟住一村人去大排檔開餐...一樂也

emma 你下周三得唔得呀~~我地會去深水po運動場特訓

升級   20.75%

該用戶從未簽到

yi......
我平時日日都得,係周四唔得

定係你跑完join 我地開餐?

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-25 23:51 發表

山比...好快手就返到屋企喲~hgj088" />" />hj

KEKE
等水熱,捽走d 老泥~~~kakakaka

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-26 10:48 發表

應該在上兩次睇果陣 physio 吉0岩0左位... 忽然好番好多.. 無時好時壞既 bad feeling..
我星期六會來慢慢跑同埋唔跟大家上醫院後山... 為免受傷....hgjD115" />" />hj

ee..你的忍耐終於見到成果啦

放心,我實壓住尾同你吹水跑...kekke

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-2-26 10:23 發表

聽起黎好開心呀....... 可惜深水埗離我公司好遠...要諗諗呀...

ee cste, 咁你依家見點呀?
唔拉筋..好易受傷..我就係一個好好既人辦  

emma...唔駛擔心...跑得多自然有進步,keep 住跑,出年你就可以ko 條斜路ka la
我成日對住電腦+打字,有時都打到膊頭好酸
以前著埋對brikenstock(串錯左),一日行三五粒鐘,行到腳板好痛,以後唔敢再著
而家先好d ja

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-26 12:03 發表

你唔好借 d 意唔上去後山 wow~ hgjD115" />" />hj

我係唔會浪費左個後山gei

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-2-27 09:53 發表

山比好勤力,有恆心...真正講得出做得到,直得讚揚一番" />" /> 我懶過你好多,要向你學習啦" />" />
最近瞓得有無好d呀?你這情況我都試過,真係幾驚,聽過電台提及過:
因為精神壓力太大,又太過緊張引至 ...

哼哼...ctse 唔好俾呢個假象呃到...
我份人,非常之三分鐘熱度...以學過踢躂、funky dance,都係一年多貨仔
去年仲學埋篤波...

我都估我係太累
希望過多一排就無呢個問題啦~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

:呢條友仔唔讚得ka,鬧佢幾句,佢就死死氣俾心機ka la

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝ee / 活活  同runrun ctse 的教誨
總之就係唔好跑到要身邊的人擔心
就是我現在的原則

你地都要早日康復呀~~~