香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

恭喜hoshanbei ctse開blog大吉

升級   0%

開心

原帖由 hoshanbei 於 1-3-2009 00:49 發表
    哈哈哈,我第一次跑時,身上除了衫褲鞋襪 / 小八 / 零錢外,就乜都無拎。跑到半路都係得文兄一枝「救命水」,佢真係新手的苦海明燈!經一事長一智,以後逍遙我點都會帶水ka la。

唔駛嫌自己慢,盡左力完成全程已經 ...
    山比,可能係我跑得慢累左你jar.

升級   0%

開心

原帖由 hoshanbei 於 8-3-2009 14:07 發表
    1:09'20" 完成,比渣打時快了近五分鐘。

首兩公里:12'26"51
    覺得每公里6:20的速度不太辛苦,於是就一直保持這個速度了。

接著是第三至五公里:6'19"69 / 6'26"62 / 6'14"32
    半程踩紅蓆:31'27"14

06'23" ...

山比
    我都好開心阿!其實沿途都一直留意有無穿網衣的相熟面孔。所以一見到就好以如獲寶一樣。
    你今次比賽成績好好喎,快咗五分鐘咁多,真係好犀利阿,加油啊!你重有好多進步空間 ga.

升級   0%

開心

原帖由 cc 於 9-3-2009 00:37 發表

但是瑜珈的式子是向他們所信的朝拜~以前我都諗住去學....後來醒起....咁就問牧師佢唔suggest我去學....仲有
    剛剛聽一篇道, 提及如何知道是按上帝的心意而行?
    1. 聖經
    2. 祈禱
    3. 良心---可否舉例
    4. 常識---可 ...
    山比
    我同 cc ctse 有相同睇法,其實我們既知道瑜珈源出於那惡者,我們就不應詃給牠機會引誘我們,因為牠最喜歡扮作光明的天使。還有我們不應太高估自己,以為可站立得穏,總要逃避那惡者的試探,才是明智啊!

升級   0%

開心

原帖由 hoshanbei 於 10-3-2009 10:47 發表

但無理由隻錶同晶片相差咁遠...我而家好迷罔....
    倚!我隻錶既時間同晶片既時間只係相差4 秒左右 jor wor. 但我有個同事佢既時就相差左成幾分鐘 , 依個比賽既計時真係好似怪怪地錦 wor.

升級   0%

開心

原帖由 hoshanbei 於 10-3-2009 15:32 發表
    小妹想報4月26的沙田越野道路混合同5月17日的馬鞍山8k

兩個跑唔跑得過? 各位有興趣嗎?
    我都有興趣參加 5 月17日馬鞍山8k 個比賽, 八點半係恆安運動塲出發, 近住馬鐵站, 應詃趕到返教會ga.

升級   0%

開心

原帖由 hoshanbei 於 10-3-2009 23:25 發表

我都係咁諗
    或者跑快d,就可以同大家食埋早餐先鬆人~~~
    不過唔知佢地攞行李 d 效率係點, 如果要排成半個鐘就大獲 la, 一係揾 d 快腳搭單寄行李, 就可以早 d 攪掂 law!

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 29-3-2009 02:34 發表
    笨事糗事,一直揮之不去。

周五跟cookie 做了幾式邪神腿功,可能熱身不足,右邊大腿外現在十分酸痛。今日睡過鐘,來不到tko 逍遙跑。服了感冒茶,好了好多。

總結三月,雖跑少了,但做多了體能訓練,翌日感覺比 ...
    山比小心身體最近感冒高風期阿!練習要慢慢來喎。
    你個新網名第一個字我唔識喎!係乜野字黎架?
    我都想改名喎,不過唔識,點改架?

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 31-3-2009 01:42 發表

到時要跟ching 學野
    最好叫多d人一齊篤...掩飾左我無波入呢個慘烈的事實
    記得通知我黎觀賽喎。

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 13-4-2009 00:34 發表
    終於,等到412比腳大會,試跑4.26越野道路混合賽。綜合活活、batbat、文兄等意見,小妹早決定,要行就行啦,留力跑石屎路仲好。

果然,一上斜就已即被大隊拋甩,行上個幾百級石梯真係唔講得笑。行到上氣唔接下氣, ...
    山比,你在一日之內能完成 14k 既路程,重有山路同石級 tim,已經是很不錯的了,你經過好好休息和調整之後,再慢慢改善跑姿。
    或者可以從步行開始,多留意腿部的動作,慢慢急步行,然後慢跑,到習貫了之後,再用番自己既速度跑,相信會有幫助的。加油阿!

升級   0%

開心

原帖由 火仔11 於 19-4-2009 14:29 發表

kc 加油呀
    kc ching 你一定得架。

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 21-4-2009 12:35 發表
    多謝各位的鼓勵,事到如今,我都係同自己講好好完成事ka jar~~

三個月之前的我完全零運動量,如今每星期都keep 到一、兩日跑步 / 體能,除左身體好左之外,我也好喜歡過這些有規律的生活呢~~~而家出來打工,唔好好 ...
    山比,努力丫,你得架。

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 25-4-2009 17:13 發表
    ee:我好少行街ka...買完返屋企試完唔arm 再拎去換...玩我咩

叮叮噹:英雄所見略同呢~

GARY:買唔到,都好過買左返屋企唔啱身...我實在太多失敗經驗...囧
    下次買完可以去麥記或商場既洗手間試 gama.

升級   0%

開心

山比,聽日比賽小心路滑阿,千祈唔好受傷阿。祝你比賽順利同開心。

升級   0%

開心

山比,今日跑成點阿?有冇落兩呢?凍唔凍阿?

升級   0%

開心

恭喜山比順利完成賽事,並有理想的成績,繼續努力,加油!

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 30-4-2009 12:53 發表
    特訓後報告...patpat 同大腿位真係有d 冤...
    山比,休息幾天先再跑啦,保重阿!

升級   0%

開心

原帖由 快活人 於 18-5-2009 12:41 發表
    天氣太熱.平安完成己好好 la " />" />
    山比,其實琴日既天氣真係唔易捱,我平日係夏天自己練習,大熱天時 30 幾度,跑完既時候就好似 cum 住張大棉胎咁,琴日就係黎種感覺,真係熱到想死,所以能夠平安完成賽已經很好喇。繼續努力加油丫!

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 2-6-2009 14:28 發表
    1/6 斧山特訓

熱身四個圈
    神腿七式
    原來自己踢腿方法一直做錯左,惟有改正返啦。

跑多三個圈
    踢返七式cool down

是日里數:2.8公里

今日見陽光好,下午上公司天台游了半小時水~~換了擺手,感覺無之前 ...
    山比你公司天台竟然有水游咁正?

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 18-6-2009 00:29 發表
    17/6 澳景衝斜餵蚊 part 3

(今日要出勤,五點返到公司已唔多願郁)

今日由公司跑出去運動場:5k 38mins
    來回:2.2 x4=4.4k
    衝左一次:1.5k 13'57 (做不到原訂目標,但今日真係唔願跑)

小計:10.9k
    山比願來你跑咗咁遠先衝上斜,成綪算唔錯啦,下次留番 d 力衝會好 d gala。繼續努力丫!