香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

山比... 加油 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-2-24 23:34 發表
加油呀山比!!
你真係比我更有恆心呀! 好叻呀!
星期日跑完我痛到依家, 兩日都無跑過. 可能我真係跑得太少斜路啦
剛剛浸完腳, 希望星期六可以跟到你地.
可惜聽日約左人gym. 魔鬼教練真係咁恐怖? 期待 ...

ctse... 如果只係肌肉痛..你跑完點都要花時間拉筋丫...
唔拉筋..好易受傷..我就係一個好好既人辦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-2-25 23:30 發表
8.15到場,跑了三set...3'57" / 4'03" / 4'xx...
9.30走人

跟住一村人去大排檔開餐...一樂也

emma 你下周三得唔得呀~~我地會去深水po運動場特訓

你地星期三練....
我開始下星期三上跑步班了~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-2-26 10:23 發表

聽起黎好開心呀....... 可惜深水埗離我公司好遠...要諗諗呀...

ee cste, 咁你依家見點呀?
唔拉筋..好易受傷..我就係一個好好既人辦  

應該在上兩次睇果陣 physio 吉0岩0左位... 忽然好番好多.. 無時好時壞既 bad feeling..
我星期六會來慢慢跑同埋唔跟大家上醫院後山... 為免受傷....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-2-26 11:43 發表

ee..你的忍耐終於見到成果啦

放心,我實壓住尾同你吹水跑...kekke

你唔好借 d 意唔上去後山 wow~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-1 00:14 發表

謝謝山比, 我會繼續努力! 文ching真係好好人, 見我無帶水死死下去7-11買左支甘露來. 後來陪住龜速的我跑又指點我上斜要小步及留意不要愈跑愈快.
仲有山比你支水, 原來我真係缺水, 我自己都唔覺. 初初在將醫等你地 ...

emma ctse.. 唔好意思丫..小妹睇唔出你唔舒服...
呢排比較濕..細細地拎支水好 d...

下星期你來不來? 下星期應該會跑邪惡之路 - 澳景路, qoo 同埋 山比跑完之後信心大增

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-1 00:49 發表
哈哈哈,我第一次跑時,身上除了衫褲鞋襪 / 小八 / 零錢外,就乜都無拎。跑到半路都係得文兄一枝「救命水」,佢真係新手的苦海明燈!經一事長一智,以後逍遙我點都會帶水ka la。

唔駛嫌自己慢,盡左力完成全程已經 ...

我今日都叫0左你可以跑番快少少就跑番快同前面既 ching/ctse學下野丫 ma~~~  
其實你已經比起第一次跑已經好0左好多..我相信你都感覺到...

努力丫...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-1 01:12 發表

ee...呢個我當然覺啦...就係克服唔到自動堕後的心魔...
我會好好記住邪神 undertraining 對腳唔會幼唔修hip的一番話...

我覺得你既步速可以快番 d... 但係我對腳又發作...
如果唔係一定捉住你吹住水咁就會不知不覺跑快一點點..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-1 01:20 發表

應該真係唔夠水, 同埋我之前比今朝更渣流灘, 果時停一停感覺到眼前黑一黑, 跟住撐住, 好快無事啦. 跑呀跑呀, 跑埋下星期我會有兩個星期都黎唔到. 一定黎.

初心者慢慢跑啦..我地會睇住你丫...
我下星期來不到..會吩咐 jc 兄好好照顧你的~ 放心來玩啦 !

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 emma 於 2009-3-2 10:20 發表

我會努力加油架啦!

咁睇黎我真係應該好好利用... 我都覺得果度幾好呀. 我都好羨慕你地跑得咁快呀. 我成日跑幾跑就無氣...

emma... 唔駛羨慕人地 ga~慢慢來...
覺得無氣再跑番慢少少...只要你上到量, 自然就可以跑番快少少啦...

我都成日講, 山比係一個好例子... 而家既山比同第一次0黎逍遙團既山比已經唔同晒啦
你都可以 ga~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-2 21:26 發表
又或者咁講,我只係在我能力範圍做可以做的事而己。

由細到大,運動不出色,最多也只是在操場撲蝶(打羽毛球)
中四至中七又顧住讀書...直到上大學畢業前一個學期,才開始做占...

第一、二份工,工作時間長(閒閒 ...

咁我又講下我既故事啦~
其實我中學時期只係由我家行番學校... 除此之外咩運動都唔做...
中學至大學都係在自修室圖書館中渡過...

因為大學舊同事一句話," ee 邊敢同我地齊跑步丫..." 因為意氣而開始0左跑步...
第一次跑完...痛0左我成個星期...之後就一直 keep 住跑圈...
隔0左幾個月之後因為私事而無再跑..直到碩士畢業... 開始有番多 d 時間... 就開始0左做 gym.. 打羽毛球
2008 年 2月, 有個朋友因傷而俾0左塊渣打半馬布我.. 咁就跑番步... 第一個半馬因為自己有運動底子而僥倖完成

之後一直都花時間做 gym, 同埋只在跑比賽, 直到在 12月真正投入長跑網才叫做跑得多一點..
在今年的 mizuno 半馬達成自己認為無可能的 target ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-6 16:50 發表

OH~~我果隊至在玩下,吾會跑架.
EE 果隊就會認真好多

我聽日應該唔去啦.. 隻腳行都有問題...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-6 17:07 發表

係咪天氣轉...影響到呀?

上星期六一起跑就知又整親..
跑完之後就痛...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-8 14:07 發表
1:09'20" 完成,比渣打時快了近五分鐘。

首兩公里:12'26"51
覺得每公里6:20的速度不太辛苦,於是就一直保持這個速度了。

接著是第三至五公里:6'19"69 / 6'26"62 / 6'14"32
半程踩紅蓆:31'27"14

06'23" ...

山比~ 你仲有進步空間... 堅持丫~
我估你應該好快可以 sub 60 的~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-3-10 09:40 發表

恭喜晒成績進步咁多喎~~~

呢個係我地 tko 茶樓特訓既成果...
菲菲有無興趣參加~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoshanbei 於 2009-3-10 15:32 發表
小妹想報4月26的沙田越野道路混合同5月17日的馬鞍山8k

兩個跑唔跑得過? 各位有興趣嗎?

如果我腳無事...一定來..
而家我唔會再報比賽住 gala~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-11 15:20 發表

山比ctse:
一於報越野果個啦,應該好有挑戰性,我都會報呀!

山比應該兩個都報..
大圍兄你都 come come come 啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-11 15:46 發表

馬鞍山8K好似成日跑,跑到悶~
如果ee妳跑到既,我就陪妳一齊跑~

如果你同我去跑....我寧願休息下啦~
我最快四月才會跑步... 呢排都唔會用個 hip 位太多... 唔想又俾人鬧

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-4-11 18:13 發表

今次跑得好正喎...仲有蒲公英,真係開心呀!
下星期我都可以跑埋一份啦...
記住明天的沙田試路喔...好期待呀,也有d擔心...

擔心 d 咩 ?
好好享受每一次既長跑.... 不要想太多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-13 00:34 發表
終於,等到412比腳大會,試跑4.26越野道路混合賽。綜合活活、batbat、文兄等意見,小妹早決定,要行就行啦,留力跑石屎路仲好。

果然,一上斜就已即被大隊拋甩,行上個幾百級石梯真係唔講得笑。行到上氣唔接下氣, ...

山比... 咁你呢兩日好好休息下..拉拉筋啦....
比賽果時上斜大步行啦.... 可能快過你跑上去..
上斜, 上石級不夠強大約因為四頭肌本身唔夠強...
但我知你都會跟 batbat 練番邪神教過既野.. 應該下個賽季會見到成果

我聽過活活講你唔太用大腿跑... (我同你相反.. 唔用小腿跑....)
見到你昨日都唔太提腿... 要改跑姿要刻意自己個腦提自己對腳要點跑....
等身體習慣0左個 pattern, 肌肉有記憶就會自己做番個 pattern 出來.....
而家我都改緊... 但不是幾日既事.... 可能要一年半載才見效.. 唔好心急...