香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

老婆與我

升級   13.2%

該用戶從未簽到

領跑兄對尊夫人沒什麼要求啊!  而我對內子就 ...

最緊要幫我洗好跑步衫褲、預備好食物等我跑完返來食、幫我買跑鞋、聽我成日講跑步嘅野、我比賽前一晚她都不准夜瞓、...

升級   13.2%

該用戶從未簽到

cc, 做長跑運動員嘅老婆,係要好勁咖

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-8 23:52 發表

呢種好好夫人可能已經絕種...

你地講到好妻子甚為罕有,這想法在香港普遍流行,妻子就是「大人」,丈夫變成小男人,這觀念令某些香港男人對婚姻卻步,或轉向娶內地或外地女人。 其實我覺得不然,香港妻子多是賢慧勤儉的。 這是我個人意見而已。

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 11:01 發表

嘩! 拿拿師兄,
咁多要...同咁多唔准,
好大男人喎!

你又有冇調翻轉頭可以咁乖呀?

runrun師姐,很難說調唔調得翻轉頭,只是分工合作,各盡其職, 彼此搭配,她做她的(支援工作),我做我的,我的就是每週那幾十K !

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 11:25 發表

拿拿師兄,
算你都知道自己身在福中喇!要好好珍惜眼前人呀!
同埋多謝你為我哋呢啲香港妻子說一句公道話。

在長跑網成日見班師兄稱呼妻子做「大人」,
但其實你地又知唔知太太鍾唔鍾意咁樣稱 ...

runrun師姐,所以我從不用「大人」這稱謂,我對人家總是稱她為內子、妻子、拙荊、老婆、煮飯婆...

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 12:06 發表
講開又講,有個問題一直都想問你地啲師兄:

如果你太太跑得快過你,你會點呢?

以前生完兒子時,我先生都有陪我跑過幾次步,
但當然是他比我跑得快。他一直耐唔耐都有跑吓!

但在上一年渣 ...

如果她跑得比我快,可能我已經跑到五勞七傷,或者已經七老八十了,她還「跑」得的話,我都會很安慰。

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-9 15:58 發表

......
不過,字裏行間,你似乎很有信心----你一定「跑得比佢快」!

runrun師姐的確觀察入微,而你用「不過」、「一定」,是否不太認同我這份信心?
在長跑網我是slowrunner,在家裡卻不是啊!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

教練叫我跑5:00/k, 我了跑5:30/k, 還不是揸流攤?

呵, 你開了帖談跑步詩詞嗎?  是否就是隨心去「跑」那個帖?