香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有玩開Gym的ching ctse入o黎揮揮手

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

見隔離吹水吹得咁高興, 都開個post吹下大家做gym的心得?

我通常響荃灣或沙田p記玩多, 不過較常去沙田(雖則我係屯門友...), 因為d 野較新.

但呢排好燥, 皆因p記搞左個$500大優惠後p記多人到好似街市...
    +1 0
    上一篇︰TKO new comer下一篇︰個人經歷分享: Firenze Marathon --- 今天的翡冷翠特別寒冷

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 37# 的帖子

I try to TRX.  I found that I have same problems with you (weak  core muscle).  I can do machine upto 15 -20 rep.  However, It is difficult for me to 10 rep for TRX.  TRX is very difficult.  I want to challenge it. It can train my core muscle.  I plan to add TRX in my trainning

升級   18.33%

該用戶從未簽到

我響學校健身室玩.

升級   5.3%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

今日 CWB P記唔知做咩,排長龍入會,唔通依家唔駛錢?

升級   93.33%

該用戶從未簽到

睇你個樣已經好有料喎
    真係有d大隻佬好鬼好人...
    我初玩健身時,調教高低位硬係唔夠力咁,有次又係咁,有pt行過都唔理,我又面皮薄,唔敢開口...但係我對面玩緊機的師兄見到,即過嚟幫我,還教埋點用力,幾好呀!!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-19 00:32 發表

haha~ 唔係啦... 有 d ctse 真係一聽歌就識出拳..
    我只係記得邊個 track 個 theme 係做咩 gaja~
    我曾經有一排一星期占四五日... 所以有 d tracks 就記得....
    而家一星期去得一兩日.. d 動作仲係0岩已經偷笑...  ...

唔係喎.... 原來.... 我要到6月14日果個星期日先得閒....
    ee 今個星期你去唔去逍遙跑呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-19 00:13 發表

" />" />但我上堂最衰就係剩係識跟, 玩steps就死硬, 果d咁既動作我上完堂就唔記得哂啦...
    次次唔同阿sir又唔同左... 我懷疑佢係專登令你唔記得, 迫你去上堂 (當然我都知道我係無記性...)
    到底.... 係邊個動 ...

haha~ 唔係啦... 有 d ctse 真係一聽歌就識出拳..
    我只係記得邊個 track 個 theme 係做咩 gaja~
    我曾經有一排一星期占四五日... 所以有 d tracks 就記得....
    而家一星期去得一兩日.. d 動作仲係0岩已經偷笑...

咁下星期日見啦.... 大家都要俾心機丫...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-18 23:28 發表

你幾時得閒上邪神班...尋日先至教0左幾招丫...
    應該之後都會做....

btw.. body pump 既 track 9 係做 core... 或者你在家早 d 起身 or 臨訓前做多次...
    呢 d 日日做唔怕傷既....

但我上堂最衰就係剩係識跟, 玩steps就死硬, 果d咁既動作我上完堂就唔記得哂啦...
    次次唔同阿sir又唔同左... 我懷疑佢係專登令你唔記得, 迫你去上堂 (當然我都知道我係無記性...)
    到底.... 係邊個動作同邊個動作呢... 我唯一記得既只係crunch....
    好似ee咁記得邊個track 打邊個track.... 我估我起碼要每星期3次. 做足超過4星期先記得哂.
    邪神班轉左朝早好似仲甘咁... 下星期日就可以黎啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-18 11:27 發表

我想問腰係咪都係做sit up果類?
    但我又無咩恆心去做...所以都係聽ee講上下body pump.. 最少上堂佢點都迫我做左幾set...
    我core muscle好唔掂... 唔知點improve好...係咪要乖乖做番body pump果d動作呢?

你幾時得閒上邪神班...尋日先至教0左幾招丫...
    應該之後都會做....

btw.. body pump 既 track 9 係做 core... 或者你在家早 d 起身 or 臨訓前做多次...
    呢 d 日日做唔怕傷既....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MILKLOK 於 2009-5-18 17:43 發表
    我就因為怕會影響跑步,同埋我一向都覺得自己對腳太粗了(踩開單車)
    不過呢!做埋對腳對全身muscle 生長都會有幫助!!

ching... 其實如果你會一直跑步.. 反而要強化下肢...
    四頭肌夠強可以保護膝頭
    股巨肌夠強對抬腿有幫助

怕腳粗就做輕 d 但做多幾下....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 917 天

I go to Cali and normally will spend 20 mins running, 30 mins weight training on upper body (machine), and 15 mins work on abs (sit-up, abs crunch, etc)

升級   3.68%

該用戶從未簽到

我就因為怕會影響跑步,同埋我一向都覺得自己對腳太粗了(踩開單車)
    不過呢!做埋對腳對全身muscle 生長都會有幫助!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 山海赤子 於 2009-5-18 10:55 發表

我有做呀!
    通常下半身係我主菜
    我一去夠時間就會做晒全套, 腰腳佔大部份時間

我想問腰係咪都係做sit up果類?
    但我又無咩恆心去做...所以都係聽ee講上下body pump.. 最少上堂佢點都迫我做左幾set...
    我core muscle好唔掂... 唔知點improve好...係咪要乖乖做番body pump果d動作呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-18 09:28 發表

點解咁多人對腳唔做 weight 既 ?!

我有做呀!
    通常下半身係我主菜
    我一去夠時間就會做晒全套, 腰腳佔大部份時間

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MILKLOK 於 2009-5-18 01:33 發表
    YEAH!!做左gym 差唔多2年!!主要上身~~
    起康文玩開!!!
    好多時都係砌完45min weight training 再加10k跑街!!!! 好爽的!

點解咁多人對腳唔做 weight 既 ?!

升級   6.6%

該用戶從未簽到

我會去屯門或荃灣P記,跑左步後去少左, 而家每個星期去1晚
    我好少玩器械,只係跳舞,主要玩STEP多

升級   3.68%

該用戶從未簽到

YEAH!!做左gym 差唔多2年!!主要上身~~
    起康文玩開!!!
    好多時都係砌完45min weight training 再加10k跑街!!!! 好爽的!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 山海赤子 於 2009-5-6 23:16 發表

呢間gym 就未做過, 每次都係去外面玩 golf

做gym我係旺角一間並非大型連鎖式, 一開始玩gym已經係呢間
    其間都有去過P 記 & C 記, 但最終都係選擇番呢間細細地
    隨時去搵教練 set programme 唔需額外收費

赤子係咪 TxC?
    我都好想搵間咁既gym... 不過俾哂錢... 要捱多兩年先有得走...
    不過旺角... 唔就我腳呢..