香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

二零零九年陸上兩項鐵人聯賽 – 比賽 2 (延期至31/5/09)

關閉 [複製鏈接]

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-19 23:48 發表

頭盔可以問fd借
如果借唔到,去單車舖買,兩舊幾應該買到

另外,踩車數圈會數到頭暈,但無辦法,要記住踩左幾多圈,唔夠數會被d
q

數圈好易出錯, 睇咪表會比較容易, 一個圈3km, 共走7個

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-25 06:34 發表

勾車(drafting)即是跟著別人車尾,食住別人的氣流,兼讓別人擋風,使自己可以節省一點體力
但要注意,這其實是犯規動作,只不過要執行起來非常困難

號碼布只得一張,一般掛在號碼帶上,以便向身前或身後移動 ...

係香港既比賽, 十場有九場都唔比勾車, 不過科學園係例外
Race information :
Drafting will allowed for this race.
勾車容許在這次比賽進行。
勾車確實會省不少力, 不過新手或唔熟悉架車既朋友就唔太建議
一般能省力既勾車距離唔會超過1m, 可能係50cm或更近
有一定危險性

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-3-25 10:25 發表

打茅波呀 ! 哈哈
舉報你架

呢場可以合法勾車呀ching

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-6-2 10:32 發表

恭喜哂Ginny師姐同Jason師兄, 你地真係好英啊!!

仲有, 你地件戰衣實在太型啦!!

Jason兄, 有冇你比賽d相呀? Upload上黎睇吓吖

唔好笑我地啦...ching
d相大部份都係其他朋友影既,正收集中..遲d upload上來

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-6-1 21:07 發表

躬起 Ginny and Jason, 獲獎
昨天見到你地會件戰衣,好有型呀。
單車,真的好好 feel, 未試過甘快呀hgj091" />" />hj
去到 Max. 41km/hr...平均都有 31km/hr.

多謝,有興趣的話會外人都可以買的
呢種比賽,勾車技巧好重要,成功的話好有速度感
我最後果個圈因為入灣唔靚差點落後主車群,好在教練把我帶返上去,如果唔係結局可能會改寫,同意亦發揮出team衫既重要性(大家認到自己人)

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-6-2 21:47 發表

我看到你地沖過 (當時已經被你們過了 2 圈),真的好快,個心好想追你地架,
不過看到o米表已經是 40km/hr, 我連風尾都追不到hgjD092" />" />hj ,
主車群速度平均速度可能有 40km/hr,

玩完之後咪表顯示av speed 38.3, 從未試過既快感

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-6-4 09:53 發表

av 38.3, 勁呀, Jason兄 !!

都係比d高手帶快左咋, 自己踩最多都係32-3