香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

中銀香港第五十二屆體育節 – 2009 分齡組三項鐵人賽

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-27 22:38 發表
日期︰10/5/2009

補賽日期︰17/5/2009 (如因天氣或其他原因不能於10/5作賽,比賽會於此日進行)

地點︰新界大埔船灣淡水湖

組別︰奧運距離 (1500m swim / 40km bike / 10km run)
         半奧距離 (750m s ...

呢場可能参加半奥 , 可惜泳池仲未開 ,
今年一次水都未游過, 無晒水感

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-27 23:24 發表
呢場我都應該會報半奧距離!

我地應該唔同組別 ?
希望唔好太熱到時啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chung1562002 於 2009-3-31 15:44 發表
如果我去完海南島比賽未死就玩

咁記得品嘗左海南 4 大名菜 , 東山羊 , 文昌雞 , 和樂蟹 , 加積鴨先啦
ching, 参加 70.3 定 ironman?
祝你成功

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-4-16 10:23 發表
我都啱啱報左半奧!

我又想玩全奧 , 但真係好鬼早 , wave 2 應該開 7:00am,
咪又係 3 点出發 , 未決定自己 book 架 van 由上水去 定自己
踩入去
半 O 就好 d 開 8 點 半 , 如果報 半 O , 應該同 CF hing 不同組別
但可能一齊 start
22 号前决定 ( 最大問題係要搞掂 大人 張批文)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-16 14:55 發表
我想玩!!但28/4-8/5 都會去先旅行+後出差, 唔會0係香港. 所以無得練. 全O應該唔會考慮. 半O可能有得諗? LOUD兄, 有無意見提供?? 今晚會落公園試跑, 睇下隻腳有無好番D?

去邊樹旅行呀 kopo hing? 第一次参加半奥啦 , 攞個经驗感受下 d 氣氛先都唔錯 ,
不遇你無乜練過 , 5 月 10 號就黎第一次 , 可能會遲左 d ,
你應該可以應付到 , 係睇下你隻腳  , 聽唔聽使.............

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-4-16 23:20 發表
之前香港三鐵一年只有一次Olympic比賽, 雖知道香港要封路比賽實在困難重重
要玩多場, 唯有破費去外地玩
難得今年會長大人為我地安排到多一場, 無論如果我都會玩Olympic

Jason 兄,本來都三心兩意,不知報 sprint 定 olympic?
香港地小人多要封路真的不容易,今次當是九月 ITU 賽前測試下
架車。不過今年一次水都未遊過有 d 擔心。希望可以快多 15 mins.....
今年目標 3 小時完成 (希望 o向 ITU 09 完成)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-4-20 14:57 發表

我都係希望可以3個鐘完成喎, 大家都要比心機

Ginny.  三小時內我應該不可能完成到,因為新娘 tam 太多
斜路,最怕到時踩完單車已經沒力跑 10km.
不管怎樣大家都要努力。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-4-19 11:41 發表

新娘潭踩40KM上落斜都幾金, 我都未試過
不過唔理啦, 應該完成到既

Jason 兄,你應該沒有問題的,是看看做出什麼時間。
你平時都有去新娘 tam 練習,問題不大的。
大家努力呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-4-22 14:00 發表

Oh, 上星期六練車時受傷入左廠,雖然即日出院,但傷口太深,三星期未必好得番,睇黎都要眼白白miss依次比賽   

key hing, 傷口縫了針嗎? 得三星期真的不可能完全好得返。
希望你早日好返。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-4-22 21:51 發表
第一次參加希望完成到

bmc hing, 努力,還有不到三星期。
+ 油

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-4-23 13:06 發表

係呀, 縫了兩針, 傷口不能濕水, 唯有好好休息, 等9月osim嗰個再玩    

無偈啦 , 拆左線仲 keep 住勤 d 去洗傷口 , 快 d 好返.
9 月 27, 仲有排 ,  到時有機會响 Disneyland say  個 hi

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-4-23 22:12 發表

我都係諗住係ITU先做到, 而家未得,特別係新娘 tam

Ctse, 我當呢次係 ITU 前既熱身賽 ,
始終上下斜 , 有相當程度既危險 , 技術比
平路要求高 ,我希望可以順利完成已心滿意足

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-1 10:05 發表
大家收到由大會寄來的資料未?

我用 on-line registration, 他們應該會用
email 通知我。我查通數已經扣除了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Delta 於 2009-5-4 14:59 發表
咁多位ching/ctse, 我第一次玩三鐵, 請問有乜嘢要準備, 我諗住星期六租定單車, 仲有無D乜嘢要預早攪架

快的去租定先呀。星期六先租真的好蚊。
世紀今天去完,好似有幾部 merida 鋁架。
不知道是不是可以租的?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-4 18:41 發表
各位師兄準備成點呀?就黎星期日啦,加油呀!!

今天遊了今年第一課, 80mins, 水感幾好。
1 號 踩左 sha tau kok - bride's pool road -  tai mui tuk - tai po industrial ind. estate -
tai woo sai road - sheung shui.

2 號  踩左 tai woo sai - lam kam - shek kong - fan kam - sheung shui.

今次大多上 / 下 坡, 比 ITU disneyland 應該困難好多,講真信心不大, 最擔心尾個 10km
抽筋 . 希望不會 DNF.

anyway, 大家加油

升級   0%

該用戶從未簽到

想問下,今次10- 5 是不是要自備泳帽?
上年總會次次都要自備泳帽旨, 得 ITU 0個次有頂好薄的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-8 23:12 發表
今日買左自己第一套的鐵人衫,又買埋泳帽&號碼帶,埋單$460

而家未玩先開心~

helmet  買左末 ? 最重要呢件
聽日完左 , 有無興趣同埋我個 fd 一齊吃個早歺先走 ?
大家分亨下賽後感 , 為 9 月 ITU 作準備。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-5-11 10:03 發表
恭喜馬王兄完成第一個三鐵賽事,下次再接再勵,爭取更好成績!
有冇見到Loud兄?唔知佢成績點呢...

事情就係甘 , 唔好厭悶

今次都好滿意自己表現 , 由於一早知道要好早開始 heat one start at 6:10am , 星期四 , 五便比平時早 1 鐘頭上床 , 就算星期六睡得唔係太好 , 都應該不會有太大影响 , 星期日一早 2:15am 自己就準時起床 , 照平時習慣吃過一碗麥皮一個小麥包 , 放輕脚步避免噪醒熟睡中既 2 名債主及大人 , 取過戰車 , 行裝 望望表 3:15 , ! 出發。
本來今次應該响沙田出發 , 但由於自己懶沒有預先放部車响阿媽處 , 所以唯有搭的士去大尾篤 , 用左 $93.00 , 可惜既係我己经預先訂左總會既接戴服務俾左 $100.00 , 但沒有用到好浪費呀 , 當報名費啦 , 無偈。

去到大尾篤都只係 3:55am, 仲見到幾個後生仔响停車場放同箏 , 燒烤場 o個邊仲傳黎一大班
約有 15-18 個學生哥模樣既哥仔响處大聲吹水。
我见時間尚早 , 揾張櫈坐坐;
望住個海 , 感覺有 d , 怱然见到有位 ching 着住潛水衣 , 手取住电筒和蛙鞋 , 向住岸邊水下面好似照什么?

大家打個照面 ,
ching : 咁早去踩車 ? 小心 d ?
:有心 , 我去比賽 ,
ching : 嘩咁早到 ? 諗住企櫈仔呀 ?
:講笑啦 , 笑左 2 聱好大聲 , 哈哈! 咪反啦 ching.
Ching : 3 ?
:係呀 ! 陪太子讀書啫
ching : 個個好似李致和咁勁 , 你都無㽼啦。去o個邊睇睇有無魚先。
:ching 都玩開 ? 唔阻你……………

就咁自己等到 4:45 call 埋個 friend 响停車場跟手去放低 d 行理响 locker, 預備去報到, 放置單車 , 突然响轉項區 , 有人叫左聱 Andy….
把聲好熟原來係 Jason ..大家打個招呼之後再 set 完轉項物品

每次 3 , 都會见到好多好毒好毒既單車 , 好易毒發身亡 …..

終於 5:50am. 要預備下水了 , 拉住筋聽 briefing , 又见到 Jason ,
呢次仲有 Ginny 師姐..大家吹下水 , 自我介紹下 , Ginny 己经忘記我係邊個了。
由於幾個組別一齊落水 , 我估計都有 100 人以上 , 今年自已只係游過一次水咁大把 , 唔好阻人發達 .一于包艇出發啦 , 300 米用住輕鬆自由弍游下先 , 都仲跟到大隊 , 但去到最尾浮波 , 風浪明顯大左 , 又驚消耗太多體力 , 改游蛙式 , 慢慢俾大隊放開 , 終於游左一圈 , 望下表 19’xx , 好意外
ITU disneyland 750m 快左,但望下前後左右 , 大隊己经離遠去,
得前面 1 個自由式 , 1 個蛙式 , 後面有 6-7 個人到 (其實自已也不大清楚)
! 為避免上水望而消耗過多體力 , 一放決定跟住那個蛙式 ching 尾游住自由式 , 反正佢游得都唔慢 , 仲有游蛙式一定游到比較直 d 既線道 , 只要我望住佢脚影便成 , 果然策略無錯 , 上水望望表 37”28 , 即係呢圈仲比頭先快左 1’ 體力仲留得幾好。去到單車轉項區 , 見到我個 friend 着緊鞋 , 有點意外仲見到佢 , 原來他的頭盔扣不見了响處找緊 , 等我換好佢己经出發左,
出到上車區 , 我己经 set 50T 拖住 19T 去衝左個頭 200米直路 ,…
一直利用頭段既速度衝到 1/4 21T ., 23T., 25T …仲有 1/4 先到 400米亡命斜頂 , 無法起身搖車上去 , 仲有 2 件老外响我後面一齊搖車爽呀!
4 laps 既來回單車賽道 , 對我黎講並不陌生 , 以前末結婚前都经常來 , 對於上波我問題不大 , 但下波 , 可能人越大胆就越細 , 竟然有時煞住制先敢衝下去 , 眼見大部 ching 下波速度都接近 >60km/hr….自已頂多 45km/hr..
單車環節都無想像辛苦 (就梗係一路俾人界..不過好開心..見到咁多猛車, 自己都好開心)…去烏咬騰上完斜 , 回程下波可以休息 , Disneyland 要一路踩可能仲舒服 , 1hr 42min 終於完左單車環節換完跑鞋隻腳有少少麻, 但無緊既現象自己呢年跟 longrun,ching& ctse 約跑
北區兄弟馬王, stan, kopo, cyw, dee”每星期既基本功既努力無白費到 , 心跳得 149 , 咪同我跑 lsd 一樣 , keep 住呢個心跳跑埋尾呢 10km, 反正望望表 , sub 3 無望 , 好好享受呢次比賽 , 等到 9 Disneyland ITU 先再谷過 , 成個賽事用左
3 hr 14 min 16 sec

非常滿意自已表現 , 身體狀况比之前 ITU Disneyland 強左好多, 要改善既地方仲有好多 , 事後同我朋友食早歺 , 大家都估跑步沒有 10km , anyway…今次只不過是當 ITU 前之熱身。之後踩車返回上水都是 12:00 ,
仲可以陪家人去吃午餐 , 仲去埋公園玩 , 最緊要大人唔好詐型。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-10 00:07 發表

大家都加油!小弟no.305

bmc, 下次 ITU 一定同 ching 見,
今次大家時间唔啱 miss 左

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-11 02:46 發表
多謝cf兄及key兄的分享!

小弟今日終於完成了自己第一個的三項鐵人比賽!
昨夜睡眠質素很差,只睡了兩、三小時,可能心情緊張的關係,整夜難眠...

大約七時五十分到達會場準備,而全奧比賽正在進行中,第一次 ...

馬王 : 响 ITU 前可以報下水陸 , 增加自已经驗值 ,