香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

懷緬公屋的歲月

升級   0%

該用戶從未簽到

以前外婆是在東頭邨居住, 好似是H型, 唔記得是7層定9層了!!! 公眾屎坑, 公眾浴室, 公眾洗衣/洗碗碟/拿水地方, 家家戶戶也是open kitchen, 無敵大露台- 爽, 過時過節回外婆吃飯時, 大人便會在屋內吃飯, 細路便會坐樓梯/椅在露台吃, 還有跳樓梯, 玩捉e欣, 周圍走, 好好玩, 很懷念...

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-2 22:53 發表

原來大家都曾經係南區友. hgj091" />" />hj

我唔知算唔算係半個南區友呢?? 中學在南區, 很近華富邨呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 16:39 發表

置富既"聖心",好近華富村,應該得"余振強"同"聖心",咁就一定係聖心喇. hgj091" />" />hj

香港仔都很近華富邨啊!!!!

南區隨了多公屋外, 很久很久前香港仔隧道出面有一個臨時房屋區的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 17:33 發表

香港仔? 係咪培德呀? 我讀余振強架.hgj091" />" />hj

至於隧道出口係咪有個臨時防屋區,又真無無印象bor, 但係記得好多人响隧道口個站搭車架.

原來bb讀魚蛋強, 學校外牆是綠色的, 那間小教堂唔知係咪你地學校架呢?? 我都唔係好記得喇!! 你地校服是啡色的 隔離間c姑學校外牆係粉紅色的, 三校而立, 有海景, 幾好架   咁你未行路返學   正啦!!!

原帖由 runrun 於 2009-4-3 19:05 發表
我以前住彩虹村,現時媽媽仍住在那裏。
幼時,隔籬鄰舍關係很好,經常打開了鐵閘,
担張櫈仔坐喺走廊閒話家常;
記得有一年深夜打風掛10號風球,有一家的小妹妹比風吹埋度門時夾斷尾指,
全層樓十幾廿户人(大人)都跑出來幫忙,有些拿紗布、有些拿獅子油(我媽媽),
有些則張羅送她去醫院,總之,感覺好warm架!
小朋友們則愛在走廊及空地玩遊戲如:
搓皇帝、123紅綠燈、「痴」紅豆、何濟公、
狐狸先生幾点鐘、射波子、橡筋繩、跳飛機......等

唔知依家D細路仔仲有冇玩呢D嘢呢?

仲有埋周, 搏電線  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-4-3 23:25 發表

無錯,係有既,今日變左做老人服務大樓
我讀香工架!

是的, 已經很整齊了.

係咪d學生經常帶著T-尺那間, 校服好像是藍色/淺藍色的???!!!!