香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

華語歌曲討論區

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 10:46 發表

師兄我又係好鍾意聽 Alan 架,由黑膠年代買到CD年代,早期果D,反抖星,孩兒果D呀,到咗 80年代係 ALAN 既全盛期,佢既愛情陷阱,朋友,無言感激果D都係佢全盛期既作品,首首都係金曲.

陳慧嫻果時都好紅架, 佢第 ...

陳慧嫻仲有玻璃窗的愛, 紅茶館... 很多很多... 全盛時每年也出幾隻碟.

那時候陳慧嫻真的很紅, 迷到不少少男呢.

升級   0%

該用戶從未簽到

喜歡歌手:

70年代:  無可奉告
80年代:  Alan, Lesile, Anita, 陳百強, 陳慧嫻, 劉美君, 黃凱勤, 杜麗莎, 麥潔雯, 周慧敏, 黎瑞恩, 小虎隊 (純粹因為靚仔 )  
90年代:  張學友, 林憶蓮 (後期歌曲/唱功很有味道), 王菲,
00年代:  .....................

可能要整版集體回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 11:27 發表
點解無人提"關淑怡" (唔好誤會,唔係 mill ctse) , 佢D 歌好好聽,"難得有情人","患難建真情" 好正. 最近既"同事三分親"既片尾歌咪佢唱個囉,幾好聽呀,真係一個有實力既歌手.

弊, 唔記得左關淑怡tim, my favourite 2. 很特別, 很有實力的歌手!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 11:55 發表

劉美君首"午夜情", 好鬼正.

麥潔雯,記得佢首"勁舞 dancing queen" 呀- " 任劍輝 白雪仙 亦要Put On Dancing Shoes",

仲有一首

曲 : 顧嘉輝 / 詞 : 林振強

嗚....嗚...嗚...嗚朦朧晚空 雨暮瀰漫夜 ...

e首最好聽, 有冇人記得歌名??? 那時麥潔雯是dj, 把聲好好聽, 那時每天都攬住個收音機做功課, 讀書

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 12:11 發表

靈氣迫人主題曲

夜夜痴纏

thank you ar... Parco爸.

夠鬼秘, 好好聽.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 11:55 發表

劉美君首"午夜情", 好鬼正.

麥潔雯,記得佢首"勁舞 dancing queen" 呀- " 任劍輝 白雪仙 亦要Put On Dancing Shoes",

仲有一首

曲 : 顧嘉輝 / 詞 : 林振強

嗚....嗚...嗚...嗚朦朧晚空 雨暮瀰漫夜 ...

麥潔文: 唐吉珂德 (好鬼正)、電光霹靂舞士、斷、路黑風高錫人夜

劉美君: 亞熱帶少年, 最後一夜

升級   0%

該用戶從未簽到

大家又忘記了葉倩文了, 我也很喜歡她的, 零時十分, 女人的弱點, 愛到分離仍是愛...

仲有80年代的band: 太極, 夢劇院, 風雲, 達明一派, beyond...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 13:48 發表

達明係到呢刻我都鍾意....忘記他是他...禁色..石頭記..
明哥早兩年開show..小弟又是座上客...佢把聲係另類D..但又開正我個範...

其實我不懂欣賞達明一派的歌, 較喜歡太極.

唔知有冇人仲記得有對band叫小島樂隊, 好像比太極還要早少許, 只得2, 3年左右, 他們的音樂/歌曲比較接近民歌, 但已忘記了那些歌曲了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2009-4-3 13:56 發表
你地漏左講關正傑,林子祥 同 radias  " />" />hjkhbnmj

30624700 30624770
534202 13942.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 14:02 發表

小島...好似有首叫"她的心"...不太肯定.." />" />

她的那顆心....

完成冇記憶

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 14:35 發表

blurmax...我...我認輸啦...
真係完全唔識佢....

x2, 地下樂隊??!!!

未聽過

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-4-3 22:57 發表
我喜歡聽的中文歌曲幾乎都是來台灣的~

周杰倫
http://www.youtube.com/watch?v=C6dO6hCunTA&feature=related

張懸
http://www.youtube.com/watch?v=_QsOL2WM5Vo&feature=related

蘇打綠 ...

我估貓仔欣很喜歡國語歌曲, 3首也很好聽呀!!! 謝謝分享