香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

脛前肌問題

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 water1990 於 2009-5-14 22:50 發表
    大家好~脛前肌問題煩左好耐
    本人以前跑步因感到痛so唔跑
    但現家跑唔到50m左右開始痛(脛前肌)
    本人照左X光,骨係無問題
    但次次跑都係脛前肌腫脹,無法收縮,前掌唔可以提起,一用手試提就十分痛
    過左30分鐘左右又 ...

脛骨前肌:起自脛骨體和小腿間膜,連接至內側楔骨和第1跖骨底,動作足背屈及內翻.
    照計就好小受傷機會wor!會唔會係比目魚肌出事呀?我諗要詳細了解下你的跑步方式先得!例如;熱身;跑姿;跑速等!

升級   100%

開心

原帖由 water1990 於 2009-5-15 17:01 發表

多謝師兄解答
    我只係感到脛前肌有問題,其他肌肉十分正常,無任何問題
    熱身我用20~30分鐘,各熱身運動都做齊
    跑姿,後跟先落,手成90度角,身體微微向前
    跑速係慢速

就咁睇好似無咩問題!但脛前肌傷應該不足以另你50m都跑唔倒wor!因為肌肉組織係層層疊,假設是內部拉傷發炎滑液積聚係脛前肌底都有可能wor!
    睇睇似唔似咁樣
    比目魚肌:位於腓腸肌的深面,起自脛及腓骨上端的後面.腓腸肌內,外側頭及比目魚肌上端起點共為工個頭,向下合成一肌腹,故名小腿三頭肌,再向下移至一個粗大的跟腱,,連接至跟骨結節.小腿三頭肌主要作用是屈膝關節和屈距小腿關節.在站立時,能固定膝關節和距小腿關節.防止身體向前傾斜,故對維持人體直立姿勢有重要作用.如果肌腱損傷或跟腱撕裂,會不能抬起足跟,及會影響行走和跑跳.
    以上內容只供參考!始終都係要睇醫生呀!

升級   100%

開心

原帖由 water1990 於 2009-5-16 14:22 發表

我可以跑到50m,但脛前肌會腫脹,,
    跑100m左右對右腳無咩力,我用大腿力將小腿提起,忍痛跑完3個圈(400mx3)跑完對右腳震得好西利,加上又極痛
    比目魚肌好以無咩事,跑完都係得脛前肌有問題
    如果睇醫生,應該睇咩科醫 ...

如你所講腳又腫又痛應該肌肉擲裂都唔定wor!我諗你都係唔好跑住搵倒個真正受傷原因攪掂左先好再跑囉!現階段多d R,I,C,E,最好做下體能,一樣可以keep fit啫!無為攪到番唔倒轉頭鴉!要留意埋你著對鞋是否合適!好多時都係俾佢線親都唔知架!
        如果你接受倒針灸,我覺得幾有效!