香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

今日終於"的"起心肝跑步減肥,但係真係跑得唔多..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-11 00:10 發表
小弟大約167cm高..但係上年到依家過住頽廢既生活,眼見體重不斷上升,已經去到198磅,為左唔到200磅,真係要剎一剎車..
其實我在開始跑步前1個禮拜左右已經開始控制食量
依家:早餐 - 1個橙+飲水
     午餐  ...

其實可以試下急步行, 比慢行快少少, 唔覺得身體有不適先開始慢跑, 慢跑時間亦都係續步加上去!

同埋你早午餐會唔會吃得太少呢? 食咁少無能量去應付一日O既工作喎, 我係女仔早午餐都食得比你多呢~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DR_Dre 於 2009-6-26 22:44 發表
嗚哇,幾日無上黎啦!!

今朝磅下個磅,188磅,小弟進度都仍然好慢...不過去番18x都已經好開心..

跑步仍然跑唔到好耐,今日到只係持續跑到18分鐘...
仍然唔識控制個呼吸,d人又話跑跑下自然識

...

恭喜你成功番去18X磅呀! 努力係有回報o架!

你想問心跳問題係咪指減肥心率呢? 我睇過網上有資料話220- age X 60%  = 最佳減肥心率(60-70%),如果你跑跑步機的話,雙手扶住前面o既測心跳金屬扶手就可以顯示到心跳, 如果你跑街,或者可以考慮買心率錶連心率帶,將心率帶箍o向胸下佢會幫你測心跳o架!減肥都係慢跑比較有較+容易去到fat burn zone, 所以唔洗跑咁快o架!

至於呼吸~真係人人唔同o架喎, 我自己跑順左之後就兩吸一呼, 你慢慢跑~應該會感覺到邊種呼吸法會適合自己同埋最舒服!繼續努力呀!