香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

total immersion 全浸式泳法

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Netregistration 於 2009-6-26 01:09 發表
    多謝cfchan 回覆, 我以前都有參加泳術改良班,但自由式依然很差,游一百公尺己經好索氣,見TI游法好似好輕鬆就游完一個直池,所以好有興趣深入了解和嘗試這種游法,唔知香港有冇人教TI.

我都想知道. 點解啲游泳教練唔教呢種省力游泳技術?
    希望唔洗再係水掙扎, 唔洗再同水戰鬥力.

升級   0%

難過

原帖由 cfchan 於 2009-6-26 21:02 發表
    我都有相同睇法(我都希望我睇錯
    TI必須放長時間去浸先有成效,每個人對水感覺不同,難以保證人人學得識

要學員快見到成績,叫佢地出力DUM同出力划,係最慳水慳力的方法,家長亦唔會詐型
    因為 ...

I see. 咁講都有道理, 家長見到小朋友出曬力咁DUM同出力划,
    就算游唔快都叫學識游水, 又可以消耗小朋友無限精力.
    我細個時學游水都係咁出力DUM同出力划, 而家年紀大咁游法會死囉!

升級   0%

難過

原帖由 cfchan 於 2009-6-26 22:53 發表
    都係學我果d一手一腳一跣既自由式同慢潛蛙喇,襟游好多架!

呢個夏天我會多啲游水, 練吓果兩式省力游法, 希望長游長有啦!