香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

神腿7式 是什麼??

升級   73.33%

該用戶從未簽到

#
各位ching & ctse 好.
見好多post 都有講神腿7式.
其實是什麼 ?
熱身運動? 強化腳部肌肉?
如果小弟去斧山道運動場, 有無ching 教我呢 ?
+1 0
上一篇︰長跑網私房計分賽下一篇︰祝stephen486 ching6月23日生日快樂

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-7-5 12:04 發表

ching, 可否放上 youtube 让大家分享一下呢, 我知很多 ching/ctse 都无时间叁加训练

參考師兄的速度訓練法...

它比神腿7式更好、更全面....

升級   0%

開心

原帖由 邪神 於 2009-6-23 11:17 發表
    係一系列的擺腿動作.....

有7個動作,最後加到有8個....

以增加關節的靈活度和協調性.....

你去斧山練習的話....

我幫你問下人吧......

ching, 可否放上 youtube 让大家分享一下呢, 我知很多 ching/ctse 都无时间叁加训练

升級   17.67%

該用戶從未簽到

回復 35# 的帖子

tslney, Thank you for your sharing again! 俾心機!

我好鍾意上網睇片同文章~ 始終各位ching實踐經驗豐富,所以聽你地分享會好有用!thanks!

升級   98.95%

該用戶從未簽到

今日澳門報就係講我隊田徑隊
    http://www.macaodaily.com/html/2009-06/29/content_335311.htm

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-26 21:45 發表
    多謝ching 無私分享~
    唔知幾時約跑可見到面呢?

我係澳門人

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-25 11:01 發表
    多謝talney 兄提供talney 12式,好有用呀!!!" />" />" />" />

呢段版唔係我咖
    只係我最初學馬克操戈陣唔識做, 上網search回來的
    其中個小踏步同高抬腿好難學, 段片只有部分動作
    我平時ge短操都唔係段片咁,
    因為馬克操留傳好耐, 所以唔同地方都有唔同ge馬克操,
    段片唔係標準ge馬克操黎咖. 而段片亦只有小部份馬克操動作!

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2009-6-25 03:08 發表
    多謝分享片段! 個blog幾正.我係籃球fans.

其實之前有段時間我都上網search過有關跑姿既野.youtube 上有d叫"chi-runng"/"POSE running" "biomechanic"既野,強調中掌mid-foot落地既跑法自然d.我自己誤打誤撞(拉鬼傷 ...

點落地我覺得唔駛太在意
    跑得自己舒服就可
    反而要注意眼望邊, 手點擺 和 '' 步速, 步距, 步划''

升級   0%

擦汗

多謝ching 無私分享~
    唔知幾時約跑可見到面呢?

升級   73.33%

該用戶從未簽到

多謝 tslney ching 的網頁分享.

升級   66.2%

開心
  • 簽到天數: 2 天

多謝 tslney ching 的分享, 努力......

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

多謝tslney的分享, 有哂短片, 非常有用, 多謝
    小弟期待你的其他分享, 加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝talney 兄提供talney 12式,好有用呀!!!
    711MF 該用戶已被刪除

升級   17.67%

該用戶從未簽到

多謝分享片段! 個blog幾正.我係籃球fans.

其實之前有段時間我都上網search過有關跑姿既野.youtube 上有d叫"chi-runng"/"POSE running" "biomechanic"既野,強調中掌mid-foot落地既跑法自然d.我自己誤打誤撞(拉鬼傷腳瓜long>2星期),幾個月內都由腳踭落地變左做掌落(係09渣打後既事). 未必跑快左,但覺膝,下足一帶係冇咁累/痛...
    突然講呢樣野,係因為睇左馬克橾段片覺得掌落地好似比較配合.自己一條友跑冇人好問.
    呢方面各位ching有冇咩意見?
    據講細路多數本來mid foot.我多左留意,覺得都係.同埋外籍人士較多mid foot(都係少數).香港人係更少.

升級   98.95%

該用戶從未簽到

呢一年真係感受好多!
    一講起真係幾萬字都唔夠講!
    我聽日仲要早起去機場去上海,
    要訓啦!

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-6-24 00:10 發表

師兄....

我睇完你所講呢句....跑步 - 唔係你想像中咁簡單

都覺得你好pro呀...

加上你話只係後生仔一名

咁後生就有咁的領悟.....

後生可畏.....

努力努力.....

跑步 - 唔係你想像中咁簡單 呢句我真係放左向心裏面好耐
    我仲記得我一年前向呢度發過帖, 呢度D ching 都鼓勵我keep住
    我戈陣真係覺得跑步係好輕鬆, 好好玩咖

但係我九月入田徑隊戈陣, 真係超辛苦
    每日5點到 , 8 點返
    要接受唔同ge訓練, 真係唔係就咁跑就ok!
    我戈陣每一日放學一諗起又要去跑真係覺得驚咖!
    我好記得戈陣ge感受:

由以前ge開心跑步變做可怕跑步!

跑步- 真係唔係簡單咖!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:37 發表
    要強調一样野
    玩跑步, 就係就咁跑就ok
    玩田徑, 就要注意埋各方面ge訓練

跑步 - 唔係你想像中咁簡單 " />" />" />" />

原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:56 發表

唔好敢講
    我只係後生仔一名
    向田徑隊差唔多係最慢一個,
    pro 一字真的用不到在我身上, 我知道/懂得的, 真的少而已 " />" />

師兄....

我睇完你所講呢句....跑步 - 唔係你想像中咁簡單

都覺得你好pro呀...

加上你話只係後生仔一名

咁後生就有咁的領悟.....

後生可畏.....

努力努力.....

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2009-6-24 00:08 發表

唔好用專業尼D字眼
    我驚俾我ge teammate or 教練見到會笑啊, haha

tslney ching 您謙虛,大家明白既.

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-6-24 00:05 發表

但小弟我好欣賞 ching 你的一種精神 - 無私地分享自己所認知的東西/事物 ! (這是時下年輕人很少有的)
    希望係未來繼續見到 ching 您專業的解答

唔好用專業尼D字眼
    我驚俾我ge teammate or 教練見到會笑啊, haha