香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

東涌跑步路線1: 東涌赤鱲角緩跑徑

關閉 [複製鏈接]

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-5 18:03 發表
有幸當上離島區版主, 因平日於赤鱲角上班, 所以午膳時間經常於區內練跑, 把一些路線提供比大家:

東涌赤鱲角緩跑徑
起步點: 東涌往屯門碼頭
結束點: 同上

地圖:
http://i189.photobucket.com/al ...
GILLS你跑咁多年可否分享經驗?你跑道路或跑山?我學跑幾年,跑山多,有冇興趣一齊練跑?大東、鳳凰、或大澳、路線有多條。有冇參賽毅行.............

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-7 10:11 發表
好呀好呀, 一齊跑最好不過, 我好濫跑(咩路都跑一餐), 以前一早去(夏天5:00幾, 冬天6:00幾)通常晨咁早出去屋企人唔明我點解咁早去邊,現在返機場尼邊, 就轉左平日中午跑, 假日維持清早, 一般練習平路多, 但有時想接觸多 ...
路線一:消防局起步----經逸東、沙螺灣、深凹、大澳、優點:有平路、上下斜、越野路、來回二十七公里左右,跑全程等同全馬體力相約。二......經逸東、赤臘角村、黃龍坑、大東山、白公坳、東涌道回。或加長:上鳳凰山、昂平、羅漢寺回。或再加長:深凹道、靈會山、大澳、全程約三十六公里左右 三.......白芒、牛枯朗村、梅窩、南山、二東山、大東山、路路相通 樂施 毅行一百公里香港其中一站(麥理浩徑全程)極有挑戰有冇興趣?

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-3-7 13:55 發表

Ching 我都想玩 ,風景一定不錯。尤其入大澳嗰條,另外Ching C姊,有冇興起組隊毅行?我想,但第一次。
毅行一定組隊,要快腳,有冇興趣?男十二或十三個鐘、女十四或十五個鐘,如果更快更理想(一切安排.........全包)或十六、十七、十八個鐘可唔可以????有興趣出來練習,交流、分享、互相學習、取長補短、相信會更上一層樓。星期一至五都可以,六日有時可以,保持聯絡,有興趣快慢冇問題一齊走返轉。夏天到,有時下午六時走轉鳳凰 景色迷人...........

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-3-7 10:11 發表
好呀好呀, 一齊跑最好不過, 我好濫跑(咩路都跑一餐), 以前一早去(夏天5:00幾, 冬天6:00幾)通常晨咁早出去屋企人唔明我點解咁早去邊,現在返機場尼邊, 就轉左平日中午跑, 假日維持清早, 一般練習平路多, 但有時想接觸多 ...
計劃:東涌至昂平1全部消防局起步、逸東、棧道、昂平。2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。3逸東、沙螺灣、昂平。4東涌道、鳳凰山、昂平。保持聯絡,才時可以走返轉。

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2008-3-8 00:06 發表

你D路線好正喎,但係我唔係好熟個頭,介唔介意Port條Path黎看看。

另外,係相入面見到機場D風景真係好正,有機會我都想去跑番轉。
   近較忙,Port條Path黎看太遲,我星期日(20號  )走之前提的路線,有興趣一齊走,八時三十分東涌消防局集合走步,到時見。

升級   42.63%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

星期日晨八時三十分東涌消防局集合起步,

升級   42.63%

該用戶從未簽到

星期日晨八時三十分東涌消防局集合起步,

升級   42.63%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-4-15 11:49 發表
tsang兄/姐, 咁跑邊條先?

計劃:東涌至昂平(全部消防局起步)
1逸東、棧道、昂平。
2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。
3逸東、沙螺灣、昂平。
4東涌道、鳳凰山、昂平。

計劃幾多位, 途中有冇水補給?
現時十幾人,黃龍坑、大東、鳳凰、羌山、大澳、沙螺灣、糧水自傋。